tatil-sepeti
tatil-sepeti

Enerjinin yeni gözdesi GES

Giriş: 21.06.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: OSMAN KUVVET

Sanayinin yoğunlaştığı kentlerdeki hava kirliliğinin, pandemi döneminde azaldığı tespit edildi. Bu da karbon emisyonunun azaltılması ve yenilenebilir enerjileri daha güçlü şekilde gündeme getirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) enerji piyasalarının gelecek 10 yılına ışık tutan ‘Dünya Enerji Görünümü 2020’ raporuna göre, Covid-19 salgını nedeniyle dünya enerji talebi 2020’de yüzde 4 geriledi. Enerji yatırımları yüzde 18 azalırken, yavaşlayan ekonomik aktiviteyle küresel karbon emisyonu yüzde 5.9 düştü. Yayımlanan raporlara göre birçok enerji kaynağında üretimin azalmasına rağmen yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde artış olacak. Destekleyici politikalar ve teknolojideki ilerlemelerle giderek ucuzlayan yenilenebilir kaynaklar, enerji piyasalarında daha fazla rol oynayacak.

Küresel elektrik talebi, 2030’a kadar yüzde 20 artarken, bu talep artışının yüzde 80’ini yenilenebilir enerji kaynakları tek başına karşılayabilecek. Birçok ülkede, yeni kömür ve doğalgaz santrali yatırımlarından daha ucuz olan ve şimdiye kadarki en düşük maliyetli elektrik kaynağı haline gelen güneş enerjisi ise bu alandaki büyümenin merkezinde yer alacak. Güneş enerjisi kapasitesi, 2030’a kadar yılda yaklaşık 280 gigavat artış gösterecek ve ortalama yüzde 12 büyüyecek.

YARISI YENİLENEBİLİR

Yapılan hesaplara göre yenilenebilir enerji kaynakları, 10 yılda dünyadaki toplam elektrik talebinin yüzde 50’sini karşılayacak. Hidroelektrik, enerji talebinin karşılanmasında en büyük payı alırken, güneş en fazla büyüyen kaynak olacak. Rüzgar ve deniz üstü (offshore) rüzgar santralleri ise bu kaynağı takip edecek.

Öte yandan, yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin sağlıklı şekilde şebekeye bağlanması için elektrik şebekelerine önemli yatırımlar yapılması gerekiyor.

YENİ KRAL

IEA’nın raporuna göre, güneş enerjisi dünya elektrik piyasalarının ‘yeni kralı’ olacak. Bugünün politikalarına göre güneş enerjisi kurulumlarında 2022 sonrasında her yıl yeni rekorlar kırılabilir. Ülkeler, temiz enerji yatırımlarını biraz daha hızlandırırlarsa, güneş ve rüzgarda çok daha büyük kapasite büyümesine şahit olmak mümkün. Bu da iklim değişikliğiyle mücadele için oldukça önemli bulunuyor. Ayrıca, enerjiyi üretme ve tüketmedeki yapısal değişiklikler ile emisyonda kalıcı düşüş trendine geçilebileceği belirtiliyor.

DÜNYADA KURULU GES GÜCÜ

Çin 254 bin, ABD 75 bin, Japonya 67 bin, Almanya 53 bin, Hindistan 39 bin, 15’inci sıradaki Türkiye ise 7 bin 65 MW kurulu güce sahip.

KAPASİTESİ 30 MW’IN ÜZERİNDEKİ GES’LER

Konya’da Karapınar YEKA-1 226 MW

Ankara’da Naturel&Esenboğa 118 MW

Kayseri OSB GES 50 MW

Balıkesir Özkoyuncu 40 MW

Karaman’da Teksin Enerji 33 MW

Mersin’de Kıvanç 2 GES 31 MW

TEMİZ ENERJİ

Salgın sonrası ekonomik büyüme planlarının temiz enerji alanında gerçekleşmesi, emisyonların geleceği açısından önemli rol oynayacak. Zira her şeye rağmen enerjiye olan talep artıyor. Salgın öncesinde, küresel enerji talebinin 2019-2030 döneminde yüzde 12 artması öngörülüyordu. Yeni tahminlere göre enerji talebinde artışın yüzde 9 olacağı kaydediliyor. Talep büyümesindeki yavaşlama, petrol ve doğalgaz fiyatlarının salgın öncesine göre düşmesine neden olurken, yatırımlardaki azalma enerji piyasalarındaki volatilite riskini artıracak.

UZAYDAN GÖRÜLEBİLİYOR

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Ankara’da açılan bir fabrika, güneş enerjisi üretiminde gerekli teknolojinin Türkiye’de üretilmesi için çalışıyor. Ar-Ge dahil güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını tek bir çatı altında toplayan dünyanın ilk tam entegre güneş paneli üretim merkezi olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Konya Karapınar’da kurulan güneş santralinin panellerini üretmeye başladı. Karapınar’da düzenlenen törende duyurulan güneş santrali, kapasitesiyle dikkat çekmesinin yanında uzaydan da görülebiliyor. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 3.5 milyon adet güneş panelinin yer alacağı santral, 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak.

TÜRKİYE GÜNEŞ YATIRIMINDA HIZLI

Türkiye, son 6 yıldaki güneş santralleri yatırımlarıyla dünyada güneş enerjisi kurulu gücünü en çok artıran 9’uncu, Avrupa’da ise 3’üncü ülke oldu.

GÜNEŞİN ELEKTRİKTEKİ PAYI % 3.7

Türkiye’de güneş enerjisi kapasitesi geçen yıl sonu itibarıyla 6 bin 667 megavat olarak gerçekleşti. Böylece güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı geçen yıl yüzde 3.7 oldu. Bu yıl ise güneş enerjisi kurulu gücünün 1.500 megavat düzeyinde artması ve güneşin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 5’in üzerine çıkması hedefleniyor.