tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Enerjinin geleceğini bugünden inşa edecek olan liderlere bu defa İstanbul ev sahipliği yaptı. Dünya kongre şehirleri listesinin önde gelen kentlerinden olan İstanbul’da Dünya Enerji Kongresi gerçekleştirildi. Dünya Enerji Konseyi tarafından düzenlenen etkinlik, dünya liderlerini, enerji bakanlarını ve sektörün önde gelen isimlerini İstanbul’da bir araya getirdi.
9 Ekim’de başlayıp 13 Ekim’e kadar İstanbul Kongre Merkezi (ICC) ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde (ICEC) gerçekleştirilen kongrede katılımcılar, enerji sorunlarını ve çözümlerini küresel bir bakış açısıyla masaya yatırdı.

KÜRESEL SORUNLAR

Bu yıl 23’üncü kez düzenlenen kongre ‘Yeni Ufukları Kucaklamak’, ana temasıyla yenilikçi bir kavram ve içerikle katılımcıları buluşturdu. Onursal Başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı kongrede, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmalarının yanı sıra, İran’dan Arjantin’e onlarca ülkenin enerji bakanları, ülkeleri birbirine bağlayan enerji ihtiyacında sorunları ve çözüm yollarını paylaştı.

DÜŞÜK KARBON

‘Küresel enerji harmanında yenilenebilir enerji kaynaklarının yeri ve bu kaynakların düşük karbon ekonomisine geçişi nasıl hızlandırabileceği’ kongrenin ilk gününde tartışılan önemli başlıklardan biri oldu.

Kongrede ayrıca Dünya Enerji Liderleri, Geleceğin Enerji Liderleri ve Enerji Üçlemi Zirveleri gibi özel oturumlar da düzenlendi.

RÜZGAR VE GÜNEŞ FARK ATTI

Dünya Enerji Konseyi’nin raporunda, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının büyük bir ivme kazandığına dikkat çekildi.

‘Düzensiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Sistemlerine Entegrasyonu 2016’ başlıklı rapora göre geçen yıl dünyada yenilenebilir enerji yatırımları için 286 milyar dolar harcandı.

Rapor, dünya çapındaki kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan 32 ülkeye ilişkin durum incelemeleri baz alınarak kaleme alındı. Buna göre 2015’te 154 GW yenilenebilir enerji kapasitesi için yapılan toplam 286 milyar dolar yatırım (yüzde 76’sı rüzgar ve PV olmak üzere), toplam 97 GW kapasiteye sahip konvansiyonel enerjiye yapılan yatırıma büyük fark attı. Yenilenebilir enerji toplam kurulu enerji üretim kapasitesinin yüzde 30’unu, toplam elektrik üretiminin ise yüzde 23’ünü oluşturur hale geldi.

Son 10 yılda rüzgar ve güneş enerjisi yıllık bazda, yüzde 23 ve yüzde 50 arttı. Ancak bu iki kaynağın küresel elektrik üretimindeki payı henüz sadece yüzde 4 seviyesinde.

10 Ekim 2016 Pazartesi

Etiketler : Sektörel