Çarşamba, 06 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Enerji tedarikinde güvenlik ve maliyet, herkes için önemli hale geldi. Hem elektrikli araçların artması hem de elektrik maliyetlerindeki yükseliş, verimlilik ihtiyacını artırdı. Tasarruf konusunda bilinçlendirme faaliyetleri artarken, verimlilik için yasal düzenlemeler de yapılıyor. Üstelik, atılan adımlar kamuyla sınırlı değil. İş dünyası, üniversiteler ve bireyler de bu çalışmaların içinde yer alıyor. Her yıl ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası da konunun hatırlatılması ve bilinçlendirme için etkili oluyor.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI
Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) yetkilileri de bu hafta sebebiyle elektrik tasarrufunun önemini hatırlattı. Dernek yetkilileri, işletmelerin, enerji maliyetlerini düşürmeye de odaklanması gerektiğine dikkat çekti. İstanbul Ticaret’e yaptıkları açıklamada, önerilerini dile getiren dernek yetkilileri, “Temiz enerjinin teşvik edilmesi, verimlilik için gerekli dönüşümlerin yapılması gerekiyor” dedi.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre Türkiye, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile yol haritasını belirledi. Bu belgeyle tasarruflarla enerji tüketimini azaltma hedefi duyuruldu. Söz konusu belgeye göre çeşitli kategorilerde 55 eylem ile 2023 sonuna kadar birincil elektrik tüketiminin yüzde 14 azaltılması öngörülüyor. Bu hedef gerçekleşirse 23.9 MTEP (milyon ton eşdeğer petrol) tasarruf sağlanacak.
KURUMSAL GÖREVLER
Uygulamanın nasıl olacağı konusunda yeni mevzuat çalışmaları yapılırken, kurumsal görevler de artıyor. Bunlardan bazıları şu başlıklarda sıralanıyor:
* Üniversite, meslek odaları ve şirketlerin yetkilendirilmesi, izlenmesi ve denetimi,
* Enerji yönetimi ve verimlilik artırıcı önlemlerin alınması,
* Eğitim ve sertifikalandırmaların oluşturulması,
* Endüstriyel işletmelerde verimlilik artırıcı projelerin desteklenmesi,
* Bilinçlendirme çalışmaları ve gönüllü anlaşmalar yapılması,
* Üretim, iletim ve dağıtımda verimliliğin artırılmasına yönelik uygulamalar,
* Kamu kesiminde enerji verimliliği önlemleri alınması.
KOBİ’LERDE TASARRUF
Bireysel ve kurumsal tedbirlerin yanı sıra işletmelerin de üzerine düşen görevler bulunuyor. Enerji verimliliğinde imalat sanayi işletmeleri ve binalar dikkat çekiyor. Sanayi işletmelerindeki yüksek enerji tüketimi, bu sektörü enerji verimliliği yatırımları için öncelikli hale getiriyor. Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP), enerji etütleri, ISO 50001 uygulamaları ve gönüllü anlaşmalar sanayi işletmelerinde yoğunlaşıyor. Bununla birlikte KOBİ’lerde verimliliği ve tasarrufu artırmak için yapılacak çok iş bulunuyor.
Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) yetkililerinin verdiği bilgiye göre işletmeler şunları yapabilirler:
* Verimli aydınlatma ürünleri kullanmak,
* Tesisat yalıtımı,
* Merkezi iklimlendirme,
* Yalıtımlı cam seçimi,
* Uzaktan haberleşme sistemi içeren akıllı sayaç,
* Doğal aydınlatma uygulaması,
* Cephe yalıtımı,
* Otomasyon sistemlerinin kullanımı.
AYDINLATMA EKİPMANLARI
AGİD yetkilileri, bir tesiste yapılabilecek en temel değişikliğin, aydınlatma ekipmanları değişikliği olduğuna dikkat çekti. Buna göre, daha verimli ışık kaynağı kullanıldığında (örneğin LED lambalar) hem bu ürünler daha uzun ömürlü oluyor hem daha az değişim ve bakım maliyeti çıkıyor. Üstelik ortaya çıkan ısı daha düşük olduğu için soğutma ihtiyacına yol açmıyor.
ENERJİ ETİKETLERİ
Dikkat çekilen diğer bir konu da başta beyaz eşyalar olmak üzere tüketici ürünlerinde yeni enerji etiketlerine dikkat edilmesi. Geçtiğimiz yıllarda A enerji grubunun üzerinde, A+++’ya varana kadar ara kademeler oluşmuştu. Yeni sistemde bunlar sadeleştirildi. Artık yeni sınıflandırma A-G arasında olacak. Tüketicilerin, hem eşyalarda hem aydınlatmada yeni etikete dikkat etmesi tavsiye ediliyor.
KONUTLARDAKİ TÜKETİM
Verilen bilgiye göre, verimlilik ve tasarruf konusunda bilinçlendirme çalışmaları da toplam maliyeti düşürüyor. 2020 Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi Kantitatif Araştırma Raporu’na göre konutlarda kullanılan aydınlatma elemanlarının çoğu normal lambalar. Hane halkının verimlilik yönünde değişiklik yapması durumunda konut aydınlatması için yapılan elektrik tüketiminin Türkiye toplam elektrik tüketimi içindeki yüzde 4.8 olan payının yüzde 1 düşürülmesi mümkün.
17 Ocak 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı