Salı, 19 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’da enerji hatlarındaki gerilimi de artırdı. Rusya’ya karşı birçok ekonomik yaptırımı devreye alan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji ithalat politikasında da önemli değişiklikler yapacak. Komisyon, bu kapsamda 8 Mart’ta açıkladığı REPowerEU adlı planda Rusya’ya alternatif kaynaklardan 50 milyar metreküp LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve 10 milyar metreküp boru hattı gazı ithalatı gerçekleştireceğini duyurdu.
RUSYA’DAN RUBLE RESTİ
Ancak Rusya’dan yıllık 170 milyar metreküp doğalgaz ithal eden yani tedarikinin yüzde 41’ini karşılayan AB’yi bu süreçte zorlu sınavlar da bekliyor. Nitekim 23 Mart’ta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve AB’ye mal tedarikinde ödemeyi dolar veya Euro ile almanın artık anlamsız olduğunu belirterek, kendilerine dost olmayan ülkelere doğalgaz satışını Rus Rublesi ile yapacaklarını açıkladı. Putin, Rusya’nın daha önce imzalanan sözleşmelerine bağlı olacağını, vaat edilen hacim ve fiyatta alıcılara gaz tedarik etmeye devam edeceğini de kaydetti.
YENİ YATIRIMLAR
Diğer taraftan AB, REPowerEU planı kapsamında harekete geçerek ABD ile yeni bir LNG anlaşması yaptıklarını duyurdu. Söz konusu anlaşma, 25 Mart’ta ABD Başkanı Joe Biden ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Brüksel’de gerçekleştirdikleri toplantının ardından kamuoyuyla paylaşıldı. Anlaşmaya göre; ABD, Avrupa Birliği’ne yılsonuna kadar en az 15 milyar metreküp ilave LNG sağlayacak. Ayrıca, 2030’a kadar da her yıl en az 50 milyar metreküp ilave LNG tedarik edecek. AyrıcaAB’ye üye ülkeler gazın depolanması ve LNG altyapısının geliştirilmesi için yeni yatırımlar yapacak. Geçen yıl, 80 milyar metreküp LNG ithal eden AB, bunun 22 milyar metreküpünü ABD’den tedarik etmişti.
DÜNYA SIRALAMASI
Enerjideki makas değişimi ile küresel LNG ihracatında da dengelerin değişmesi bekleniyor. LNG ihraç etmeye 2016 yılında başlayan ve 2020’de Avusturalya ve Katar’ın ardından dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı olan ABD yükselişini sürdürüyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Aralık 2021’deki raporunda, 2022 yılı sonunda devreye alınacak yeni terminallerle ABD’nin dünyanın en büyük LNG ihracat kapasitesine sahip ülke haline geleceğini belirtmişti.
EIA raporuna göre, 2022 sonunda dünyadaki LNG talebinin yüzde 22’sini ABD tek başına karşılayabilecek durumda olacak.
ABD’NİN AĞIRLIĞI
AB üyesi ülkeler ve Birleşik Krallık, 2021 yılında LNG ithalatlarının yüzde 26’sını ABD’den, yüzde 24’ünü Katar’dan, yüzde 20’sini Rusya’dan tedarik etti. Avrupa Birliği ile yapılan 2030’a kadar her yıl en az 50 milyar metreküp ilave LNG ihracatını içeren yeni anlaşmanın ABD’nin piyasadaki ağırlığını daha da artırması bekleniyor.
ALMANYA: BAĞIMLILIK UZUN VADEDE BİTEBİLİR
Savaş sürecinde Rusya’ya uygulanan toplam yaptırım sayısı 6 bini geçerken, AB ülkeleri alınan yaptırım kararlarında ön sıralarda yer alıyor. Ancak Rusya’dan enerji tedariki, yaptırımlardan muaf tutulmuş durumda. Başta doğalgaz olmak üzere fosil yakıtlarda Avrupa’nın bağımlılığının yüksek olması, ithalatın ivedi bir şekilde kesilmesini imkansız hale getiriyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 23 Mart’ta Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, enerji politikalarını şöyle açıkladı: “Almanya’nın Rus petrol, doğalgaz ve kömürüne olan bağımlılığını uzun vadede sona erdirmek istiyoruz. Ancak bunu kısa zamanda gerçekleştirmek mümkün olmuyor. Rusya’dan petrol ve doğalgaz almayı durdurmak, Almanya ve Avrupa ekonomisini resesyona sokmak anlamına gelir.”
04 Nisan 2022 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi