Pazar, 17 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), enerji konusunda Türkiye’nin yetkin bilim insanlarından oluşan çalışma grubu ile sadece fosil temelli değil, nükleer ve yenilenebilir enerji gibi kaynakların da ülkede çoğaltılmasına yönelik fikir üretiyor. Akademi, Türk bilim insanlarının veya Türkiye üzerine çalışmalar yapanların çalışmalarını değerlendirdikleri ve çıkan sonuçları paylaştıkları bir merkez. Akademi tüm bunlarla beraber yükseköğretimdeki Ar-Ge faaliyetlerine de destek sağlıyor.
ENERJİ İÇİN KAYNAK ESER
TÜBA, uzun süredir gündemde olan enerji konusuna ilişkin de bir ‘Enerji Çalışma Grubu’ oluşturdu. Çok yönlü faaliyetlerde bulunan çalışma grubu; sadece fosil temelli kaynaklar değil, nükleer ve yenilenebilir enerji gibi kaynakların Türkiye’de çoğaltılması konusunda fikir üretiyor, çalıştaylar düzenliyor ve raporlar hazırlıyor. Akademi, bu yıl enerji konusuna ilişkin kavramları ve yorumlamaları içeren, hem ders kitabı hem de kaynak niteliği taşıyacak ‘Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar’ adlı eseri de yayınlayacak. Eser, sonbaharda kütüphanelerdeki yerini alacak.
4 BİLİM SÖZLÜĞÜ
TÜBA, birçok alana yönelik sözlük çalışmaları da yapıyor. Bu kapsamda üzerinde çalışılan Sosyal Bilimler, Mühendislik Bilimleri Terimleri, Doğa Bilimleri ve Sağlık Bilimleri sözlüklerine yönelik güncelleme ve tamamlama faaliyetlerini 2023’te Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarına yetiştirmeyi hedefliyor. Sözlükler, konusunda uzman akademisyenler tarafından hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler bu yılı ‘Temel Bilimler Yılı’ ilan etti. TÜBA’nın yaptığı bu çalışma da ‘Temel Bilimler Yılı’na anlamlı bir katkı sağlayacak.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ÇALIŞMASI AÇIKLANACAK
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bilimsel faaliyetlerin, komisyon kararı veya gelen talepler üzerine üye bilim insanları tarafından oluşturulan çalışma gruplarıyla yapıldığına işaret etti.
Şeker, bu kapsamda geçen sene gelen taleplerle ‘Sürdürülebilir Ekonomi ve Çevre Sorunları Çalışma Grubu’nu oluşturduklarını bildirdi.
Akademi Konseyi’nin daha sonra konuların rahat çalışılabilmesi için grubu ‘Sürdürülebilir Kalkınma ve Finans’ ile ‘Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği’ çalışma grupları olarak ikiye ayırdığını anlatan Şeker, ilk grupla ilgili çalışmaların mayısta Asya Akademiler Birliği ile İstanbul’da ortaklaşa düzenleyecekleri uluslararası bir toplantıda paylaşılacağını dile getirdi. Bu çalışmaların gelecek nesillere aktarılması ve kaynak niteliği taşıması için büyük gayret gösterdiklerini belirten Şeker, şunları kaydetti: “TÜBA’nın yaptığı en değerli çalışma, ortak akıl süzgecinde ülkenin gelişmiş insan gücünü Türkiye’nin karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek üzere bir araya getirmek. Bazı konular üzerine çalışmalarımız 3 yılı bulabiliyor. Bazı eserlerimiz 8 cilt şeklinde basılıyor. Geçen yıl toplamda 20 eser yayımladık. Bu yıl ise 25 eser yayınlamayı planlıyoruz.”
TÜRKİYE’DE BİLİMİN ÇATISI
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), tüm bilim alanlarını kapsayan özerk, ulusal akademisi olarak 1993’te kuruldu. Bilim politikalarında yönlendirici, bilim insanı olmayı, bilimsel çalışma ve başarıları teşvik edici, erişilebilir, saygın ve etkin bir ulusal bilimler akademisi vizyonuyla hizmet veren TÜBA, akademik programları ve oluşturduğu çalışma gruplarıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
21 Mart 2022 Pazartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
15 Kasım 2024 Cuma