Salı, 05 Kasım, 2024
Enerji tedariğinde güvenliği ve istikrarı sağlamlaştırmak için ciddi adımlar atan Türkiye, yeni tesisleri hizmete sokuyor. Son yatırımlar ve tamamlanan tesislerin açılışı için ‘2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ yapıldı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, şunları söyledi: “Toplam 6 bin 90 megavat gücünde bin 583 tesisi devreye aldık. Ama yılsonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, ülkemizin tarihindeki en büyük yıllık yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu kapasite, Türkiye tarihimizdeki rakamsal olarak da sadece kurulu güç değil 9 milyar dolarlık boyutuyla bir rekor. Kesintisiz ve kaliteli enerji hizmeti sağlamak için iletim ve dağıtım altyapısına da ayrıca bu yıl 7.7 milyar liralık yatırımı devreye almış oluyoruz.”
ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI
Bakan Albayrak, tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017’yi 42 milyar liralık rekor bir yatırımla kapatmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. 15 yılda enerji sektöründe kamu ve özel sektör işbirliğiyle 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Albayrak, şu bilgiyi verdi: “2002’de 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüz, bu yılsonu itibarıyla 85 bin 200 megavatı geçmiş olacak. Bu sene elektrik üretimindeki yüzde 8’lik artış, 2011’den bu yana en yüksek yıllık artış rakamı oldu.”
Türkiye’nin sadece üretim yatırımı yapmadığını vurgulayan Albayrak, yaşlı şebekeler ve altyapı iyileştirmeleri için de yatırımların sürdüğünü kaydetti. 2016 sonunda yerli kaynaklardan elektrik üretim oranının yüzde 49’lara ulaştığını hatırlatan Albayrak, “Yerli kaynaklardan elektrik üretimimizi yukarıya taşımak için yoğun bir mücadele içindeyiz. Yeni yerli ve yenilenebilir yatırımlarımızla 2023 hedefimiz, yerli kaynaklardan üretimin 3’te 2’ye taşınması olacak” diye konuştu.
YERLİ KÖMÜR
Yerli kömürün elektrik üretimindeki payının bu yıl yüzde 16’ya ulaştığını vurgulayan Albayrak, hizmete alınması planlanan ek 5 bin megavatlık yerli kömüre dayalı üretim kapasitesiyle, bu kaynaktan üretimde en yüksek rakama ulaşılacağını ifade etti. Albayrak, son 10 yılda toplam rezervin yarısı kadar ilave linyit rezervinin ortaya çıktığını da ifade etti.
Bakan Albayrak, yerli kömür rezervlerinin çevre dostu yeni nesil termik santrallerle ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. Albayrak, şunları söyledi: “İthal kömürle elektrik üretimi yapan tesislerin yerli kömürle üretime geçmesi için firmalara sunduğumuz teşviklerin meyvelerini 2018’den başlayarak alacağız. 2019’a kadar eski nesil termik santrallerin filtreleme ve bacalama sistemlerinin rehabilite edilmesi için özel sektör firmalarımızla mutabık kaldık. Yerli kömürümüzden üretilen bu santrallerdeki enerji, ekolojik dengeye zarar vermeden yüksek insan sağlığı ve çevre standartlarında enerjiye dönüşecek.”
GÜNEŞ PANELİ İHRAÇ EDECEĞİZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı dönüşüme çok önem verdiklerini vurguladı. Albayrak, “Dünyaya ‘Made in Turkey’ damgalı güneş panellerini, rüzgar türbinlerini umarım 2019 olmadan ihraç etmenin gururunu yaşayacağız” dedi.
KALSIN: DIŞ TİCARET FAZLASI VERİRİZ
İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, enerjide büyük adımlar atıldığına dikkat çekti. Kalsın, “60 yıllık rüya gerçekleşiyor. Akkuyu ve Sinop nükleer santrali için gün sayıyoruz. Elektrikte yerli üretimin payı artıyor” dedi. Türkiye’nin yılsonunda sadece enerji ithalatına 40 milyar dolar ödeyeceğini vurgulayan Kalsın, “İşte bu projelerin hayata geçmesiyle dış ticaret fazlası veren ülkeler ligine yükseleceğiz” diye konuştu.
30 Kasım 2017 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı