NECMİ UYSAL
Fizik dalında 2014’te Nobel ödülü alan Japon bilim adamı Shuji Nakamura’nın girişimi ile ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulan Blue Laser Fusion şirketi, lazer teknolojisi kullanarak nükleer füzyon yolu ile enerji üretecek.
İLK REAKTÖR 2030’DA FAALİYETE GEÇECEK
Nükleer füzyon teknolojisini, laser kullanmak yoluyla ticari hale getirecek proje kapsamında ilk reaktörün 2030 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
Geleneksek nükleer reaktörlerdekini aksine, nükleer füzyon teknolojisinde iki atom yüksek sıcaklık ve basınç altında birleştirilmek suretiyle çıkan ısı, enerji üretiminde kullanılacak.
1 GİGAWATTLIK SANTRALİN MALİYETİ 3 MİLYAR DOLAR
İki atomun birleşme reaksiyonunu başlatmak üzere sürekli verilecek olan lazer ışınları kullanılacak. Hâlihazırda lazer ışınları çok küçük sürelerle kullanılabiliyor.
Bilim insanları, nükleer füzyon reaksiyonlarında manyetik alan kullanılması üzerinde çalışıyor ancak bu yöntem çok büyük yatırımlar gerektiriyor.
Şirket için ilk aşamada 25 milyon dolarlık fon temin edilirken, 1 gigawatt gücündeki bir santralin yatırım maliyeti 3 milyar doları buluyor.