tatil-sepeti

Deloıtte Türkiye’nin 2016 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre, 2017’de en aktif sektörlerin başında teknoloji, üretim ve enerji geliyor. Ayrıca Türkiye’deki birleşme ve satın almaların genel görünümünü de ortaya koyan rapora göre, geçen yıl yaklaşık 7.7 milyar dolarlık 248 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Rapora göre, geçen yıl 248 adet işlem yapıldı.

MELEK YATIRIMCI İŞLEMİ

Toplam işlem adedi, rekor sayıdaki girişim sermayesi ve melek yatırımcı işlemlerinin etkisiyle geçmiş yıllardaki seviyesini korudu. Özel sermaye fonları ise daha temkinli oldu.

Rapora göre piyasayı küçük ve orta ölçekli işlemler yönlendirirken, Uzak Doğulu yatırımcıların işlemleri en yüksek seviyesine ulaştı.

FİNANS, REKOR SEVİYEDE

Finansal yatırımcı işlemlerinde kalkınma bankaları, özel sermaye fonları, girişim sermayesi şirketleri, melek yatırımcılar, yatırım holdingleri ve aile fonları gibi çok çeşitli yatırımcı profilleri görüldü. Özellikle girişim sermayesi ve melek yatırımcı kaynaklı işlemlerdeki önemli artış nedeniyle finansal yatırımcılar, rekor seviyedeki 100 işlem ile toplam işlem sayısına yüzde 40 katkıda bulundu. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, girişim sermayesi ve melek yatırımcıların desteklediği küçük ölçekli start-up yatırımların sayısında artış olduğunu kaydetti. Vardar, 2017’de de Türkiye’nin orta ve uzun vadeli hikayesinde bir değişiklik olmadığını, yabancı yatırımcıların bu hikayeye yatırım yapmaya devam edeceğini vurguladı.

YERLİ 155 YABANCI 93

2016’da yerli yatırımcı 155, yabancı yatırımcı ise 93 adet işleme imza attı. Yabancı yatırımcı işlemleri, 3.8 milyar dolar tutarında oluştu.

UZAK DOĞULU YATIRIM ÖNDE

İşlem hacmine en fazla katkı yapan yatırımcılar her biri yüzde 31 pay ile Uzak Doğulu ve Avrupalı yatırımcılar oldu. Başını Güney Kore ve Japonya menşeli yatırımcıların çektiği Uzak Doğulu yatırımcıların işlemleri ise tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

20 Ocak 2017 Cuma

Etiketler : Sektörel