HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünyanın önemli petrol ve doğalgaz üreticisi ülkelerinden biri olan dost ve kardeş ülke Azerbaycan, enerji harici yatırımlarla büyümek istiyor. Bu anlamda Türk iş insanlarının desteğini özellikle önemseyen Azerbaycan yetkilileri, “Azerbaycan’da bir fırsat varsa biz bundan öncelikle Türkiye’nin faydalanması için çaba gösteriyoruz” diyor. Azerbaycan’da özellikle Türk ürünlerinin kaliteli marka algısı da Türk iş insanlarına önemli bir üstünlük sağlıyor.
KAYITLI 1.645 FİRMA
Azerbaycan’da özellikle yeni yapılandırılan Karabağ bölgesi, 10 yıla varan vergi muafiyetleriyle yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor. Kardeş ülkeyle potansiyel işbirliği fırsatları ve ticareti geliştirmek için yapılacaklar, İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen webinarda ele alındı. Azerbaycan’a Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları Webinarı’nın açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün gerçekleştirdi. Üstün, “Azerbaycan’ı hepimiz aynı dili konuşup aynı kültürün bir parçası olduğumuz kardeşimiz olarak görüyoruz. İki ülke arasında olabilecek en sıkı bağlara sahibiz. İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı bin 645 Azerbaycanlı firma var. Azerbaycan’da da fırsatların çok güçlü olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
VERGİ MUAFİYETLERİ
Azerbaycan’da yatırım fırsatlarının ele alındığı toplantıda konuşan Bakü Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Yakup Sefer, Azerbaycan’ın sabit kur uygulamasıyla yatırıma uygun bir ekonomisi olduğunu dile getrdi. Sefer, “Azerbaycan’ın 5.2 milyon çalışan nüfusu var. Enflasyon yüzde 8 olarak kayıtlara geçti. Her yıl fazla veren bir ekonomi. Burada 5 bin 678 Türk firma var. Bilişim, eğitim, sağlık alanında önemli işbirliği fırsatları var. Ayrıca bazı bölgelerde yüzde 50 oranında kurumlar vergisi muafiyeti uygulanıyor. Genel anlamda bu 7 yıl iken, Karabağ bölgesi için 10 yılı buluyor. Karabağ, ayrıca yeşil enerji bölgesi ilan edildi” dedi.
FİRMALARA ORTAKLIK
Fikri olan, ancak yeterli sermayesi bulunmayan firmaları büyüterek Azerbaycan ekonomisine kazandırma hedefinde olan Azerbaycan Yatırım Ajansı Yatırımcı İlişkileri Başkanı Rıfat Aliyev de “Firmaları uluslararası alanda rekabet edebilir bir seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi. Aliyev, “Firmalara en fazla yüzde 50 oranında ve 10 yıl süreyle ortak olarak onları piyasaya hazırlıyoruz. Bu oranlar ve süreler değişebiliyor. Öz sermayelerine ortak olarak, onları ayakları üstünde durur hale getirdikten sonra ortaklıktan çekiliyoruz. Şu ana kadar Ekonomi Bakanlığı’ndan tek bir dosyamız dönmedi. 200 milyon dolarlık bir yatırım sözleşmesi imzaladık” diye konuştu.
‘MADE İN AZERBAYCAN’LA 300 MİLYONA ULAŞIM
Cemal Yangın-Azerbaycan-Türkiye İş adamları Birliği (ATİB) Onursal Başkanı: Azerbaycan’ı bir yatırım ülkesinden ziyade dünyaya açılan bir kapı olarak görmek lazım. Burada çalışmak, kültürel yakınlık açısından Türkiye’nin herhangi bir şehrinde çalışmak gibidir. Burada ürettiğiniz ürünler için Made in Azerbaycan etiketini alırsanız 300 milyonluk bir nüfusta gümrüksüz bir şekilde dolaşabilirsiniz. Azerbaycan, son 15 yılda kendini çok geliştirdi. Zengezur Koridoru da ticaretimizi katlayacak.
AZERBAYCAN PAZARINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
* Bağımsız Devletler Topluluğu pazarına gümrüksüz giriş imkanı
* Yüzde 50 kurumlar vergisi muafiyeti
* Düşük faizli kredi veren destekleyici kurumlar
* Tek haneli enflasyon
* Sabit döviz kuru
* Bölge ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları
* Genç ve eğitimli nüfus potansiyeli