tatil-sepeti
tatil-sepeti

Enerji altyapısı deprem sınavını geçti

Son yüzyılın en yıkıcı depremlerinden biri olan Kahramanmaraş depremi, enerji tedarikini de etkiledi. Ceyhan’a ham petrol taşıyan boru hatlarında herhangi bir sızıntı yaşanmadı fakat güvenlik gerekçesiyle akış durduruldu. 7 Şubat akşamı ise gemilere petrol yüklenmesine tekrar başlandı.

Giriş: 13.02.2023 - 13:18
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13.5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı, binlerce can kaybına sebep oldu. Deprem, Türkiye üstünden yapılan enerji tedarikini de etkiledi. Kerkük-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hatlarında herhangi bir sızıntı ya da basınç problemi yaşanmadı fakat güvenlik gerekçesiyle Ceyhan’a petrol akışı durduruldu. Gemilere petrol yüklenmesine 7 Şubat akşamı tekrar başlandı. Bu süreçte, Ceyhan terminalindeki operasyonların hasar bildirimi ve acil durum toplantısı yapıldığı için geçici olarak durdurulduğu kaydedildi.


BTC HATTI


Hazar Denizi’nden çıkarılan petrol, Türkiye üzerinden geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’yla dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Resmi açılışı 13 Temmuz 2006’da yapılan boru hattının son durağı, Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali. BTC hattının Türkiye’deki kısmını BOTAŞ International (BIL) işletiyor. BIL ve BTC verilerine göre, Haydar Aliyev Deniz Terminali’nden açılışından 2022’nin sonuna kadar 5 bin 250 tankerle dünya pazarına sevkiyat yapıldı. 2021 yılında 200 milyon 467 bin 463 varil ham petrolün dünya pazarına dağıtıldığı BTC’de, 2022 yılında ise 305 tankere 224 milyon 388 bin 520 varil yükleme yapıldı.


KERKÜK-CEYHAN


Kerkük-Ceyhan hattı ise Türkiye ile Irak hükümetleri arasında 27 Ağustos 1973 tarihinde imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması’na dayanıyor. Anlaşma gereğince Irak’ın Kerkük ve diğer üretim tesislerinden elde edilecek petrolün Ceyhan (Yumurtalık) Deniz Terminali’ne ulaştırılması amacıyla Kerkük-Yumurtalık boru hattı inşa edildi. İşletmeye 1976 yılında açılan bu boru hattında ilk tanker yüklemesi ise 25 Mayıs 1977 tarihinde gerçekleşmişti. Anlaşmada boru hattının uzunluğunun 1125 kilometre olup 625 kilometresinin Türkiye sınırları dâhilinde olacağı da karara bağlanmıştı. Diğer taraftan, Türkiye’den geçen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı, Irak’ın çeşitli sorunları nedeniyle tam kapasiteyle kullanılamayan ihracat kanalları arasında. Hattın tam kapasiteyle çalışması durumunda günde yaklaşık 1.6 milyon varil ham petrol ihraç edilebileceği belirtiliyor.


AKKUYU’DA HASAR YOK


Türkiye’nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santrali olma özelliğine sahip Mersin- Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS), deprem nedeniyle hasar meydana gelmediği duyuruldu. Santrali inşa eden Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi ROSATOM tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de inşaat halinde bulunan nükleer enerji santralinde depremden sonra bir hasar meydana gelmedi” denildi.


Akkuyu NGS Genel Müdürü Anastasia Zoteeva ise depremden sonra yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem, Akkuyu NGS sahasının bulunduğu bölgede yaklaşık 3 şiddetinde hissedildi. Uzmanlarımız sahamızda bulunan bina, ekipman ve vinçlerde bir hasar tespit etmedi. Sahada inşaat ve montaj çalışmaları devam ediyor. Depremde zarar görenlere elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağız.”


Depremle ilgili önlemler konusunda ise Akkuyu NGS geçtiğimiz yıl şu açıklamayı yapmıştı: “Akkuyu NGS sahasının 100 kilometre yarıçapında aktif jeolojik fay hattı bulunmamaktadır. Bununla birlikte Akkuyu NGS’nin tasarımı ve inşası, 9 büyüklüğündeki bir deprem de dahil tüm olası olaylar ve bunların kombinasyonları dikkate alınarak yapılmaktadır. Nükleer santralin inşası sırasında sismik durum düzenli olarak gözlemlenmektedir. Sahanın içindeki 2.40 kilometrelik yarıçapta da 12 sismik istasyon bulunmaktır. Buradaki veriler, Kandilli Rasathanesi ve Türkiye Deprem Araştırma Enstitüsü veri merkezine aktarılmaktadır.”