Endüstriye özel platform sanayidebul.com

Giriş: 16.12.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

Türkiye’nin farklı noktalarında faaliyet gösteren her ölçekten sanayi şirketinin birbirlerinden, ürün ve hizmetlerinden haberdar olmasını sağlayacak yeni bir platform hizmete girdi. Şirketlere, ticaret yapma fırsatı sunan Sanayidebul, ihtiyaç olan ürün ve parçalara kolaylıkla ulaşma, teklif verme ve atıl stokları değerlendirme imkanı sağlıyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden olan Sanayidebul’u, kurucu ortaklarından Cenk Torun, Ticaret Gazetesi okurları için anlattı.

DİJİTALLEŞME YETERSİZ

Sanayidebul fikri nasıl ortaya çıktı?

Türkiye’de sanayi sektörü pazarında dijitalleşme, henüz yeterli seviyeye ulaşabilmiş değil. Sanayi şirketlerinin operasyonlarının en önemli ayaklarından biri olan satın alma ve pazarlama süreçlerine online bir çözüm oluşturmak fikriyle yola çıktık. Özellikle sanayide bu konuda bir boşluğun olduğunu tespit ettik ve bir ihtiyaca yanıt veren iş modelimizi hayata geçirmeye karar verdik.

Proje şu an hangi aşamada?

Sanayi ve girişimcilik ekosisteminde deneyimli yönetim kadrosuna ilave ettiğimiz yazılımcılardan oluşan ekibimizle 2019’da sitemizin beta versiyonu yaptık. Haziran 2020 itibariyle ilk versiyonumuzla canlıya çıktık. Ayrıca şu anda da BTM Kuluçka Programı’na kabul edildik. Bugüne dek işbirliği yaptığımız kurumlar arasında; Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer alan Sistem Alüminyum A.Ş. ve dünyada 220 farklı ülkede, günde 700 bin adrese hizmet ulaştıran MNG Kargo var.

HEDEF KİTLE

Müşterileriniz kimlerden oluşuyor?

Türk sanayi sektöründe alüminyum, demir/çelik, petrokimya, orman ürünleri, makina ve teknik ekipman gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren firmalar hedef kitlemiz içinde. Ayrıca Türkiye’den her yıl 100 bini aşkın yabancı firmanın mal aldığını da düşündüğümüzde yurt dışı pazar hacmini oluşturan bu şirketler de hedef kitlemizi oluşturuyor.

COĞRAFİ SINIR YOK

Müşterilerinize özel ne tür çözüm önerileri sunuyorsunuz?

Sunduğumuz en büyük fırsatın coğrafi sınırları kaldırarak ihtiyaçları ve kabiliyetleri ölçüsünde firmaları birbirleriyle buluşturmak olduğunu söyleyebilirim. Alışılmış olan tüm geleneksel ticari faaliyetleri, dijital teknoloji ile zaman ve mekan kavramı olmaksızın sürdürebilir hale getiriyoruz. Piyasa şartlarına bir de pandemi koşullarının eklenmesiyle tüm firmaların bu tür teknolojik gelişimlerin içinde olması kaçınılmaz oldu.

Sanayidebul’a yeni özellikler eklemeye devam ediyoruz. Kurumsal firmalara entegrasyon da sunduğumuz yeni özelliklerden sadece biri. Bu hizmetimiz sayesinde KOBİ’ler iş hacmi büyük firmaların taleplerine ekonomik bir yöntemle ve kolayca ulaşma imkanı sağlayacaklar. Girişimimizi, her ölçekten sanayi kuruluşunu talep açma (oluşturma) ve teklif alma anlamında bir araya getiren online bir B2B platformu olarak tanımlayabiliriz. Hem sanayi sektörünün lokomotifi konumundaki büyük firmalara hem de sektörde faaliyet gösteren KOBİ’lere alım-satım süreçlerinde avantaj sağlıyoruz.

İKİNCİ EL DE VAR

Her türlü sanayi ürününün listelenebildiği Sanayidebul olarak sıfır ve ikinci el sanayi makinalarından acil ihtiyaç duyulan parçalara dek geniş bir listeleme yelpazesine sahibiz. Kurumların atıl stoklarını değerlendirmelerini sağlarken, ihtiyaç olan ürün ve parçalara kolaylıkla ulaşma ve teklif verme imkanı da sunuyoruz. Yıllık ortalama paket fiyatlarımız 1.000 TL seviyesinde. Bu ücret dahilinde sunduğumuz hizmetler arasında; tedarik zinciri yönetimi, talep havuzuna ‘bir tık’ ile ulaşım, herkese açık alanda ilan olanağı, talep ve ilanlarının sosyal medyada tanıtımı gibi hizmetler geliyor.

TANITIM VE KATALOG

Ayrıca, firmalara sunulan web alanında kendi istedikleri ‘subdomain adı’ ile tanıtım, ürün resmi ve katalog yerleştirme imkanı da tanıyoruz. KOBİ’lere satın alma, satış ve operasyonel giderlerden tasarruf ederek firma başına yıllık ortalama 143 bin TL civarında bir kazanç sağlama fırsatı sunuyoruz. Sanayidebul satın alma yöntemi sayesinde firmalar, yaptıkları alımlarda en az yüzde 5 ile 7 arasında avantaj elde edebiliyor. Ortalama bir KOBİ’nin aylık 100 bin TL ile 400 bin TL seviyesinde alım yaptığı düşünüldüğünde, firmalara 5-20 bin TL kazanç imkanı oluşuyor.

İLAN MODÜLÜ

Pandemi süreci projenizi nasıl etkiledi?

Sanayidebul.com, eylül sonunda 270 kullanıcı ve 136 firmaya ulaştı. Yine bu dönem sonunda yaklaşık 200 bin dolarlık bir talep değeri oluşturduk. Hedeflediğimiz bazı sektörlerde beklediğimizden de daha yoğun talep gördük. Yine bu dönemde KOBİ’ler de ilan modülümüzü yoğun bir şekilde kullanmaya başladı. Bu dönemde dijitalleşmenin önemi her kesim tarafından fark edildi. Dijitalleşmeye uyum sağlama süreci de hızlandı. Bizim de asıl ortaya çıkış noktamız bu probleme bir çözüm sunmaktı ve bugün Sanayidebul olarak; e-satış, e-satınalma ve pazarlama alanlarında zaman ve nakit sıkıntısı çeken şirketlere önemli çözümler sağlıyoruz. Hedefimiz, sektörün dev oyuncularıyla işbirliği yaparak büyümeyi sürdürmek ve bu alandaki boşluğu doldurmak.

6.6 TRİLYON LİRALIK PAZAR

“2018 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde faaliyet gösteren 3 milyon 160 bin kurum bulunuyor. Bu kurumlardan 2 milyon 244 bini sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. Biz de Sanayidebul olarak, 5 sene sonunda faaliyet gösteren bu kurumların minimum 560 binine ulaşmayı hedefliyoruz. Toplam 7.8 trilyon liralık ciro değerinin 6.6 trilyonu sanayi sektöründe. Yılsonu hedefimiz, talep değerini 1 milyon dolar seviyesine taşımak. 5 yıl sonraki hedefimiz ise 11 bin üye sayısına ulaşarak yıllık 34 milyar TL’lik talep havuzu oluşturmak. Ek modüllerin altyapılarını hazırlamaya da başladık. Hedeflerimiz arasında önce Azerbaycan, sonra Avrupa’ya açılmak da var.”

BTM RADARIMIZDAYDI

BTM ile yollarınız nasıl kesişti?

BTM aslında 2019 yılından beri radarımızdaydı. Biz de burada olmayı çok istiyorduk ama İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka süremizden sonra girişimimizi bir adım daha ileriye almayı bekledik ve bu sene kuluçka girişimi olarak BTM’ye başvurduk.

******

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ SAHNE XL’DE BULUŞUYOR!

İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), bünyesindeki startup’ların yatırımcılarla buluştuğu ‘Sahne XL’ etkinliğini 15 Aralık Salı günü online olarak düzenliyor. Pandemi sebebiyle sanal ortamda saat 14.00’da başlayacak etkinlikte, dileyen katılımcı, sunum öncesi veya sunum esnasında girişimcilerin standlarını ziyaret ederek, projeler hakkında bilgi alabilecek. Açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve BTM Direktörü İbrahim Elbaşı’nın yapacağı etkinliğe, Serdar Kuzuloğlu da konuşmacı olarak katılacak. Sahne XL’de 16 girişim sunum yapacak. Detaylı bilgi ve kayıt için adres:
https://btm.istanbul/form/sahnexl