HABER: ADEM ORHUN
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayicilerin yatırım yeri ihtiyaçlarını karşılamak üzere organize sanayi bölgelerinin yanı sıra farklı bir model de uyguluyor. Bu amaçla, ‘endüstri bölgeleri’ oluşturuluyor. Endüstri bölgelerindeki yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı gibi birçok iznin ve ruhsatın, Bakanlık ve İl Müdürlüğü tarafından verilebilmesi, yatırımcının bürokratik süreçlerini kolaylaştırıyor. Konu hakkında İstanbul Ticaret okurları için bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Hedefimiz, endüstri bölgeleri ile Türkiye ekonomisini uluslararası rekabet edebilir bir yapıya kavuşturmak, teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak” dedi. Büyükdede, endüstri bölgeleri sayesinde yabancı sermaye girişini hızlandırmak ve üretim maliyetleri açısından büyük ölçekli yatırımlar için uygun sanayi alanları oluşturmayı da hedeflediklerini kaydetti.
91 BİN KİŞİYE İŞ
Son iki yılda 15 tane olmak üzere 21 endüstri bölgesi ilan edildiğini belirten Büyükdede ayrıca şu bilgiyi verdi: “İlan edilen endüstri bölgelerimizde öngörülen yatırımların tamamının hayata geçirilmesi durumunda cari açığın azaltılmasına yıllık 19 milyar dolar katkı sağlanacak ve toplam 91 bin 300 kişiye iş imkânı sunulacak.”
DESTEK SÜRECEK
Bu arada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, organize sanayi bölgelerine yönelik çalışmaları da titizlikle yürütüyor. Büyükdede, “Bakanlığımızca OSB uygulamalarına yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecek” bilgisini verdi. Firmaların üretimde ihracata yönelik, ileri teknoloji kullanılan yüksek katma değerli ürün payını artırmasının gerekliliğini vurgulayan Büyükdede “Bakanlığımızca, ülkemiz kalkınmasına ciddi katkılar sağlayan OSB uygulamalarına, bundan sonra da gereken önem verilecektir” dedi.
21 ENDÜSTRİ BÖLGESİNDEN 1.24 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
15’i son 2 yılda olmak üzere 21 endüstri bölgesi ilan edildi. Bu bölgelerde vasıflı çelik, savunma, petrokimya, enerji, gübre, kağıt gibi birçok sektöre yönelik üretimler gerçekleştiriliyor. Bu 21 endüstri bölgesinde 2019 sonu itibariyle yaklaşık 13 bin kişi istihdam ediliyor. Bu bölgelerden geçen yıl 1.24 milyar dolarlık ihracat yapıldı, cari açığın azaltılmasına yıllık 770 milyon dolar katkı sağlandı.
SANAYİDE COVİD-19 TESTİ
OSB’lerde üretimin sürmesi; istihdam, ihracat ve gayri safi milli hasılanın korunmasında büyük önem arz ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonu ile organize sanayi bölgelerinde Covid-19 testi yapılıyor. Böylece hem çalışanların güvenliği, hem de üretimin kesintiye uğramaması için tedbir alınıyor.
KATMA DEĞERLİ SEKTÖRLER KAZANDIRIYOR
En çok endüstri bölgesine ev sahipliği yapan İstanbul’da 2019 yılı Mayıs ayında ilan edilen TESKOOP Özel Endüstri Bölgesi ve ÖZ-AR Özel Endüstri Bölgesindeki yatırımlar hızla gerçekleştiriliyor. Elektronik, kimya, makina, havacılık, gıda, otomotiv, plastik vb. birçok sektörden yaklaşık 300 yatırımcıya hizmet edecek bu bölgelerde 3 milyar dolara tekabül edecek yatırım öngörülüyor. Bunların hayata geçmesi durumunda 45 bin kişilik istihdam sağlanacak. Ayrıca cari açığın azaltılmasına yıllık 700 milyon dolar katkı oluşacak. Geçen yıl ilan edilen bölgelerden BAYKAR Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul Özel Endüstri Bölgesi ise savunma alanındaki en önemli önemli ürünlerinden biri olan insansız hava araçları (İHA) üretiyor. Alanda kurulacak yeni İHA platformları ile 10 yıl içerisinde bin 100 kişilik ek istihdam sağlanması ve cari açığın azaltılmasına yıllık 9.7 milyar dolar katkı sağlanması amaçlanıyor.
YENİ OSB’LER TAMAMLANIYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle yaklaşık 10 bin kişiye daha istihdam imkânı sunacak olan toplamda 9 OSB projesinin bu yıl tamamlanması planlanıyor. Bakanlığın kredi desteği ile 2019 yılı sonuna kadar 190 OSB projesi tamamlanarak hizmete sunuldu. Tamamlanan bu projeler için OSB’lere 2020 yılı fiyatlarıyla 9.3 milyar TL kredi kullandırıldı. Bakanlığın 2020 yılı Yatırım Programında ise 23 yeni OSB projesi ile birlikte devam eden 102 adet OSB projesi bulunuyor. Bu projelere bugüne kadar 2020 yılı fiyatlarıyla toplamda 2 milyar TL harcama yapıldı.
Bakanlıkça bugüne kadar 320 OSB’ye tüzel kişilik kazandırıldı. Bu OSB’lerde yer alan 53 bin 828 parselde üretime geçildi ve yaklaşık 1 milyon 950 bin kişiye iş imkânı sağlandı. OSB’lerdeki boş parsellerin tahsisi yapılarak üretime geçilmesiyle birlikte bu sayının 2.5 milyona ulaşması bekleniyor.
MEVZUAT GÜNCELLENİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede “Bölgelerden ve sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda OSB mevzuatımız ihtiyaç oldukça güncelleniyor. Güncellenen mevzuatımız ile sanayicilerimize dünya standartlarında yatırım ortamı sunmaya çalışıyoruz” dedi.