Endonezya; matematik, okuma ve bilim gibi alanlarda OECD ülkelerinin çok gerisinde kalan öğrenciler ve hamile kadınlar için bir program hayata geçirmeyi planlıyor. Bütçesi 28 milyar dolar olan bütçe ilk olarak pilot bölgede başladı ve başarılı olması halinde tüm ülkede uygulanacak.
82 MİLYON ÖĞRENCİYİ KAPSIYOR
Endonezya hükümeti, 82 milyon öğrenciyi ve hamile kadınları kapsayacak ve büyüklüğü 28 milyar doları bulabilecek bedava öğle yemeği programını başlatmayı planlıyor.
PİLOT BÖLGEDE BAŞLIYOR
Pilot olarak seçilen Java adasındaki Warungkiara kasabasında 3 bin öğrenciyi kapsayan program uygulamaya kondu. Başarılı olması halinde bütün ülkeye yayılması planlanıyor.
İNSANA YAPILAN EN UZUN VADELİ YATIRIM
Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, programın uygulanması ile birlikte yerel ekonomilerin canlanacağı, çocukların gıda ihtiyacının karşılanacağı ve ekonomik kalkınmanın sağlanacağını ayrıca bu uygulamanın insan sermayesine yapılan uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirtiyor.
HEDEF İLK ETAPTA 19 MİLYON ÇOCUK VE HAMİLE
Öte yandan Endonezya Ulusal Beslenme Ajansı Başkanı Dadan Hindayana ise hedeflerinin bu sene 19 milyondan fazla çocuk ve hamileye ulaşmak olduğunu söyledi.
HANGİ YEMEKLER VERİLECEK?
Hindayana, program kapsamında verilecek yemeğin, pirinç, tavuk eti, sığır eti, balık, sebze, meyve ve sütü içerdiğini aktardı.
HER OKULA BİR EKİP
Dadan Hindayana, öğrencilere yemek dağıtımını kolaylaştırmak için her okula bir ekip gönderdiklerini ve lise düzeyine kadar her öğrenci için günde bir öğün yemek sağlayacaklarını kaydetti.
HER 5 ÇOCUKTAN 1'İ BODUR
Bodurluk yaklaşık 282 milyon nüfuslu Endonezya'daki çocukların yüzde 21,5'ini etkilerken, hükümet, 2045 yılına kadar bu oranı yüzde 5'e düşürmeyi hedefliyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) 2023 tarihli raporuna göre, Endonezya'da 5 yaşın altındaki her 5 çocuktan 1'i bodur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bodurluğu "çocukların yetersiz beslenme, tekrarlanan enfeksiyon ve yetersiz "psikososyal uyarım" nedeniyle yaşadıkları büyüme ve gelişme bozukluğu" olarak tanımlıyor. DSÖ Çocuk Büyüme Standartları'ndaki yaşa göre boy ortalamasının altında kalan çocuklar, "bodur" kabul ediliyor.