Pazartesi, 25 Kasım, 2024
1980’lerden itibaren IBM tabanlı sistem kullanarak üye firmaların veri tabanını oluşturmaya başlayan İTO, 2020’ye web portalını yenileyerek girdi. Oda, geçtiğimiz yıl 300 bin 857 işlemi online gerçekleştirdi.
Sultan II. Abdülhamid’in 19 Ocak 1880 günü imza attığı tarihi ferman ile İstanbul Ticaret Odası’nın medeniyet, teşebbüs ve ülkeye hizmet yolculuğu başladı. Bu ferman sayesinde Avrupa’da olduğu gibi tek çatı altında toplanan Türk girişimcileri, iktisadi gelişme ve kalkınmada hür teşebbüsün öncüsü oldular. 14 Ocak 1882’de, Karaköy’deki Mehmed Ali Paşa Hanı’nın 12 numaralı dairesinde dört personelle kurulan Dersaadet Ticaret Odası, 138 yıllık yolculuğun ilk kilometre taşlarından biri oldu.
‘1’ NUMARALI ÜYE
Osmanlı İmparatorluğu’nun da ilk yerli odası olarak faaliyetlerine başlayan İstanbul Ticaret Odası’nda ilk sicil numarası ise Osmanlı Bankası’na verildi. Bank-ı Osmanî-i Şahane adıyla kurulan Osmanlı Bankası, Oda’nın ‘1’ sicil numaralı üyesi olarak tarihe geçti.
‘İLK’LERİN ADRESİ
Oda, 1.5 asıra yaklaşan hizmet serüveninde ticaretten ekonomiye, eğitimden teknolojiye, sanattan spora kadar pek çok ‘ilk’e imza attı. Kurumsal ekonomi gazetesi, Türkiye’nin uluslararası fuar organizasyonu ‘Karadeniz Gemisi’ sergisi, Birleşmiş Milletler yayınları arasına giren fiyat indeksleri, tahkim müessesesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, startup’ların adresi Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, inovasyon üssü Teknopark İstanbul, İTO imzasını taşıyan ‘ilk’lerden sadece birkaçı…
Türkiye’nin en köklü Odası olan İTO, aynı zamanda dijital dönüşümü ilk gerçekleştiren en yenilikçi Oda olarak öne çıkıyor.
İşte, Galata’da 138 yıl önce küçük bir handa başladığı serüvenini, ‘dünyanın en büyük üç odasından biri’ olarak taçlandıran İstanbul Ticaret Odası’nın ‘dijital ilk’leri…
19 MİLYON DOKÜMAN E-ARŞİVDE
Elektronik arşiv de İTO’nun üyelerine yönelik ilk dijital projelerinden. Oda’nın 1997 yılında oluşturmaya başladığı bu arşivde şu anda 19 milyon doküman bulunuyor. Kuruluştan kapanışa kadar firmaların adeta röntgenini oluşturan bu belgeler, sistemde saklı tutuluyor.
300 BİN 857 ONLİNE İŞLEM
İTO, online işlemlere de 2009 yılından itibaren start verdi. Üyeler, faaliyet belgesi, dış ticaret belgesi başta olmak üzere talep ettikleri ticari belgeleri internet ortamından temin edebiliyor. Üyeler, 2019 yılında 300 bin 857 işlemi online olarak gerçekleştirdi. Bunun 246 bin 638 adedini faaliyet belgesi talebi, 53 bin 884 adedini ticaret sicil gazetesi talebi, 355 adedini ise dış ticaret belgeleri talebi oluşturdu.
YENİ YILA YENİ PORTAL
1997 yılında hizmete giren İTO internet sayfası, daha hızlı hizmet verebilmek ve bilgiye kolay ulaşımı sağlamak amacıyla portala dönüştürüldü. İTO, www.ito.org.tr kurumsal web portalını, yeni yazılım ve tasarımıyla 1 Ocak 2020’den itibaren kullanıcıların hizmetine sundu. Kullanıcı dostu modern ara yüzüyle tasarlanan portal, üyelerin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandı. Ticari belgelerden ticari sicil işlemlerine, mobil hizmetlerden teşvik ve desteklere kadar pek çok hizmete sadece ‘tık’layarak ulaşmak mümkün. Yatırımdan ihracata, Ar-Ge’den teknolojiye, istihdamdan inovasyona kadar üyelerin ihtiyaç duyduğu her türlü teşvik ve desteğin nerede olduğu, nasıl ulaşacağı bilgisi, kısa ve anlaşılabilir bir şekilde veriliyor.
4 MİLYON EVRAK ELEKTRONİK ORTAMDA
İTO, iş akışının hızlanmasına imkan sağlayan Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS), 2015 yılında hayata geçirdi. EBYS ile birlikte çeşitli kurumlardan ve kişilerden İTO’ya ulaşan yaklaşık 1 milyon 56 bin evrak elektronik ortama aktarıldı ve kurum içerisinde e-imza süreçleri kullanılarak işlem gördü. EBYS aracılığıyla İTO’dan giden evrak sayısı ise 2 milyon 831 bin 148 olarak kaydedildi.
VERİ TABANINI 80’LERDE OLUŞTURDU
İTO’nun dijital platformdaki ilk çalışmaları, istatistiki veriler ile TÜİK’in ithalat-ihracat verileri oldu. Ticaret sicille birlikte Oda, 1980’lerden itibaren IBM tabanlı AS 400 sistemini kullanarak üye firmaların veri tabanını oluşturmaya başladı. Sistemle firmaların kuruluşu, faaliyet alanı, ortakları, faaliyete geçtiği yıl ve kapanışına dair tüm yaşam döngüsü elektronik ortama aktarılarak, adeta kimlik bilgileri çıkarılıyor.
FİYAT İNDEKSLERİ TİCARETE REHBER OLDU
Türkiye’de fiyat indeksleri ilk kez 1929 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından yayınlanmaya başladı. Ticaret hayatına halen rehber olmaya devam eden fiyat indeksleri, Birleşmiş Milletler yayınları arasına da girdi.
EKONOMİ BASINININ SESİ
Osmanlı’nın ve Türkiye’nin ilk kurumsal ekonomi gazetesi Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi, 5 Ocak 1885 tarihinde yayımlanmaya başladı. 1958 yılından bu yana İstanbul Ticaret adıyla kesintisiz olarak yayın hayatını sürdüren gazetenin ilk sayısı, ‘Bütçe müzakereleri başladı’ manşetiyle çıktı. İstanbul Ticaret, Cumhuriyet’in 75. kuruluş yıl dönümünde ise renkli baskıyla okuyucularına ulaştı. Haftalık 67 bin tirajı olan gazete, İngilizce baskısıyla da uluslararası okuyucularıyla buluşuyor.
14 YILLIK E-GAZETE
İstanbul Ticaret, ekonomi basınında dijital platforma taşınan ilk gazetelerden biri olarak da dikkat çekiyor. Gazetenin Ağustos 2006’dan itibaren yayınlanan sayılarına http://istanbulticaret.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.
TURKCELL DERGİLİK’TE
İstanbul Ticaret, dergi ve gazetelerin mobil cihazlardan okunmasını sağlayan Turkcell Dergilik uygulamasındaki ilk gazetelerden biri. Gazete, 2017 yılından bu yana bu mecradan da takip ediliyor. Gazeteyi 2019’da 109 bin 819 kişi uygulamadan indirerek okudu. Çevrimdışı durumdayken de okuma ve otomatik indirme özelliği bulunan uygulama, Apple Store veya Google Play üzerinden ücretsiz olarak yüklenebiliyor. İstanbul Ticaret, Türk Telekom uygulamasından da takip edilebiliyor.
İSTANBUL TİCARET TÜM MECRALARDA
www.itohaber.com
www.istanbulticaret.org.tr
Mobil uygulamalar
(AppStore ve Google Play’de ‘ito’ ile arayınız)
itohaber.com
İnternet haberciliğinde de öncü olan İstanbul Ticaret Odası, itohaber.com ile en geniş kapsamlı ticaret haber portalını faaliyete geçirdi. itohaber.com’da gündemdeki haberler sektörel, güncel, dünya, makro-mikro, teknoloji başlıkları altında sunuluyor. itohaber.com’un İngilizce bölümünde de İstanbul ve Türkiye’yi tanıtan güncel haberler ve yatırım imkanlarını ele alan içerikler yabancı okuyucular için güncelleniyor. Siteyi ziyaret edenler sayfanın sağ üst köşesine tıklayarak iPad, iPhone ve Android uygulamalarına erişebiliyor.
14 Ocak 2020 Salı
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar