tatil-sepeti
tatil-sepeti

En fazla eleman ihtiyacı olan sektörler

Türkiye’de üretim sektörlerinde, sanayi ve teknoloji alanında çok fazla eleman ihtiyacı olduğu belirtiliyor. En fazla ‘işçi’ ihtiyacı olan sektörler arasında sağlık, eğitim ve inşaat sektörleri de bulunuyor.

Giriş: 19.10.2023 - 15:40
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, insan kaynakları sektörünün bugünü, geleceği, Yenibiriş'in gelecek hedef ve çalışmalarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu.

 

Karaboğa, dünyada ve Türkiye’de dijitalleşen İK süreçlerinin ilk olarak iş yapış süreçlerinin objektifleşmesi, hızlanması ve doğru kişinin doğru işe yerleştirilmesini sağladığını söyledi.

 

İK sektörü ve süreçlerinde yeni dönemde başarıyı, geleceğe yatırım yapan şirketlerin elde edeceğini vurgulayan Karaboğa, "Güncel yenilikleri takip edip uyguladığınız takdirde hem insan kaynakları departmanlarında çalışanların verimliği ve mutluluğu hem de iş arayanların daha hızlı bir şekilde ve kendilerine en uygun işe ulaşmasını sağlamış oluyorsunuz. Özellikle yoğun başvuru alan firmaların insan kaynakları ekiplerinde gelen on binlerce başvuruyu filtreleme, adaylarla ön mülakatları yapma ve doğru adayları pozisyonla ilgili departman yöneticileri ile bir araya getirme süreci uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu aşamalarda filtrelemeleri yaparken doğru adayları kaçırma, ön mülakatlarda subjektif değerlendirme ihtimalleri gibi riskler dışında departmandan olumsuz dönen görüşmeler sonrası sil baştan yaşanan arama süreçleri, pozisyonun kapanmasını ve İK ekiplerinin performansını olumsuz etkileyebiliyor." diye konuştu.

 

"İŞ ARAYAN VE İŞVEREN İLANLARINDA SON DÖNEMDEKİ ARTIŞ YÜZDE 30"

 

Karaboğa, deprem sonrası ve seçim dönemi arasındaki süreçte şirketlerin daha kontrollü bir pozisyon aldıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "EYT yasası ve sonrasında gelen yaz mevsimiyle birlikte temmuz ayı enflasyon farkı zam süreci, çalışanların iş değişikliği konusunda beklemelerine neden oldu. Bundan dolayı eylüle kadar daha kontrollü bir süreç yaşandı. Sonbahar mevsimiyle birlikte şirketler üretim hatlarında canlılığı artırdılar. Bunun bir sonucu olarak hedef ve beklentileri de netleştiği için iş alanları açılmaya başlandı. Bugüne geldiğimizde üretim sektörlerinde, sanayi ve teknoloji alanında çok fazla eleman ihtiyacı mevcut. Pek çok sektörü ilgilendiren bir güzel gelişme de ülkemizde turizmin farklı şekillerde tüm yıla yayılmış olması. Sağlık, eğitim ve inşaat sektörlerinde de aynı şekilde eleman ihtiyacı bulunuyor. Bunun bir sonucu olarak da iş arayan ve işveren ilanlarında yaklaşık yüzde 30’luk bir artış gözlemliyoruz."

 

6 Şubat deprem felaketi ve hız kazanan kentsel dönüşüm faaliyetlerinin etkisiyle inşaat sektörü ve sektöre kaynak olan tüm yan sektörlerde ciddi bir istihdam açığı bulunduğuna dikkati çeken Karaboğa, sağlık turizmi ile bambaşka boyuta gelen sağlık sektöründe de yeni açılan hastane ve polikliniklerin personel ve uzman arayışlarının diğer dönemlere göre artış gösterdiğini aktardı.

 

 

Uğur Karaboğa, son yıllarda pek çok iş sürecine hakim olan yapay zekanın İK sektöründe de ciddi bir değişimi beraberinde getirdiğini ifade etti.

 

2022'de yaptıkları yatırımla "teknolojik insan kaynakları şirketi" olmak ve işe alım süreçlerinde aday ve işverenlere yönelik çok yönlü hizmet sunmak üzere vizyon ve hedeflerini güncellediklerini dile getiren Karaboğa, şunları kaydetti: "İK sürecinin daha hızlı ve objektif ilerleyebilmesi ve aranan nitelikteki adaylar için filtrelemeler dışında online ve yapay zeka uygulamalı değerlendirmelerin yer alması için ürün ve hizmetlerimizi geliştirip, online genel yetenek ve dil sınavları ile yapay zekalı video mülakat hizmetlerimizi firmaların kullanımına açtık. Online genel yetenek ve dil sınavları, kurumların açık pozisyonlarının niteliğine göre soru yapısını ve zorluğunu değiştirebilecekleri ve online olduğundan her yerden katılım alabilecekleri bir ürünümüz. Yapay zekalı video mülakat ürünümüz ise yine açık pozisyonun niteliğine göre ister soru-cevap ister vaka analizi olarak kurgulanabiliyor. Ön eleme süreçlerine baktığımız zaman yapay zekalı İK değerlendirme süreçlerinde bu zamana kadar yüzde 70 seviyelerinde doğruluk payına ulaşılmış durumda. Bu da manuel İK süreçlerindeki ön eleme değerlendirmelerinin başarı oranına çok yakın bir oran. İlgili kurumun değerlendirme skalasının öğrenilmesi ve örneklem sayısının yüksek olması yapay zeka sistemlerinin doğruluk payının artmasında önemli etkenler."