tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası 20. Dönem 2’nci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Müşterek toplantıda, 81 komitemizden gelen 603 komite üyemizle buluşuyoruz. Böylece İstanbul iş dünyasının derdine de sevincine de vâkıf oluyoruz” dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İTO Müşterek Meslek Komiteleri toplantısına iştirak ederek, İstanbul iş dünyasının nezdinde veda ve teşekkür konuşması yaptı. Haziruna, çalışma dönemi boyunca verdikleri destek için teşekkür eden ve helallik isteyen Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şahsınızda 400 bin üyeye şükranlarımı sunuyorum. İstanbul; yönetilmesi, çekip çevirmesi problemli gibi gözükse de kendi dinamiklerini oluşturmuş, kendi geleneklerini geliştirmiş, dengesini sağlamış bir şehir. Bunlar şehrin olgunlaşmasını da ifade ediyor. Burada çalışmak benim için şanstı. Cumhurbaşkanımıza da bu süre boyunca verdiği destekler için teşekkür ediyorum. Esnaf ve tacir insanlar, o şehrin mektebigibiler. Ülkeye, millete katkınız çok önemli. Siz yükseldikçe, kazandıkça ülkemiz kazanıyor. Belkemiğini oluşturduğunuz toplumun katmanları arasında geçiş oldunuz. Esnafın dükkânı, buluşma yeridir. Yanlış yaptıklarımız için hakkınızı helal etmenizi rica ediyorum. Yapamadıklarımız, yaptıklarımızdan fazladır.”

VARLIĞINIZ ÖNEMLİ

İTO’nun iş dünyasındaki gören gözü, duyan kulağı, çarpan kalbi olduğunu belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Biz ne yaptıksa birlikte yaptık. Ne yapacaksak birlikte yapacağız. Büyük hizmetleri ve projeleri birlikte başaracağız. İTO’nun referansı sizlersiniz, İTO’nun gücü 81 meslek komitesi. Ulaşamadığımız birçok noktaya, sizlerin sayesinde ulaşıyoruz. Bulunduğunuz yerde İTO yönetimini temsil ediyorsunuz. Sizden, bu güven ve sorumlulukla hareket edip sektörünüzün sorunlarından haberdar olmanızı, o sorunları bize aktarmanızı rica ediyorum.”

İTO’YU SAHİPLENİN

Komite üyelerinin İTO’yu tam anlamıyla sahiplenmesini isteyen Avdagiç, “Bizim kamuoyuyla paylaştığımız her fikir, yetkililere ilettiğimiz her proje ya da öneri, sizlerden bize geldi. Biz sadece onları ilgili yerlerine ulaştırdık. Gittiğiniz her yerde gururla İTO’nun yaptığı hizmeti, göğsünüzü gere gere ‘ben yaptım, biz yaptık’ diyerek anlatmanızı istiyorum” diye konuştu.

TALEPLERİNİZİN TAKİPÇİSİYİZ

Başkan Avdagiç, İTO yönetiminin, komite üyelerinden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda bugüne kadar bakanlıklar ve diğer yetkililer ile paylaştığı konulardan şu başlıklar altında örnekler dile getirdi:

  1. Şirketlerin biriken KDV’lerinin hızlıca ödenmesini ya da mahsuplaşılmasını önermiştik. Sınırlı sayıda Oda başkanı ile Ankara’da toplantıda gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, KDV iade ödeme süreçlerini hızlandırıp yılsonuna kadar başvuruların tamamını neticelendireceklerini açıkladı. Finansmanın pahalılaştığı dönemde bize ait finansman gideri olmayan bu kaynağa iş dünyası hızlıca ulaşmalı.
  2. İstanbul Ticaret Odası olarak, devletin 100 milyon TL’nin üzerinde borcu olanlara yönelik getirdiği banka yapılandırma imkanının, KOBİ’lere de tanınmasını istedik. Türkiye Bankalar Birliği piyasadan gelen bu öneriyi dikkate aldı ve bankalara 15 milyonun altındaki krediler için bir tavsiye kararı yayınladı.
  3. İmar Barışı’ndan, ekonomik sıkıntılar yaşadığımız süreçte işadamlarımızın rahat bir şekilde faydalanması için uzatılmasını talep ettik. Zaten Sayın Bakanımız Murat Kurum, uzatılacağını bildirdi.
  4. Üretimi, ihracatı olan ve döviz kurlarındaki artıştan olumsuz etkilenen firmaların kredileri yapılandırılırken, Kredi Garanti Fonu’nun bu yeniden yapılandırmalara teminat vermesi için teklifte bulunduk.
  5. KDV alacaklarının bankalar nezdinde teminat olarak kullanılabilmesinin önünün açılması görüşümüzü ilgililere ilettik.
  6. Tasfiye Kararnamesi ve Fiyat Farkı Kararnamesi, ayırım yapmadan kamuya iş yapan sektörlerden yüklenicileri kapsaması için çalışmalar yürütüyoruz.
  7. Benzer şekilde İcra İflas Kanunu ile ilgili bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. İcra iflas süreçlerinde özellikle avukatlara ödenen bedellerin düşürülmesini talep ediyoruz. Böylelikle icra iflas süreçlerinin avukatlar için mali açıdan cazip olmaktan çıkarılmalı.
  8. Osmanbey ve Laleli esnafı gibi iş insanlarının ihracatta yaşadıkları, 18 günde dövizin getirilmesi konusunda ciddi sıkıntılar vardı. Bunları ilgililere ilettik. Burada onların işlerini yürütebileceği şekilde süreçlerin yönetilmesini talep ettik.
  9. İstihdama verilen teşviklerin artırılmasını istedik. İşletmelerin omuzundaki yükün hafifletilmesinin iki yönlü faydası olacak. Bir yandan işsizliğin artması önlenecek, bir yandan da işletmelerin üretimi devam edecek.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ

Komite üyelerine, bu günlerde herkesin kendine ‘ülkem benim için ne yapabilir diye değil, ben ülkem için ne yapabilirim’ diye sorması gerektiğini söyleyen İTO Başkanı Avdagiç, şunları söyledi: “Bizim en büyük rehberimiz istişaredir, sizin aklınızdır. Biliniz ki, sizin aklınız bize her zaman yol gösterecek. Görev bekleyen değil görev alan, göreve talip olan bir yaklaşım sergileyin. İTO’nun kapısını toplantıdan toplantıya değil, her daim açın. Sadece sektörlerinizle ilgili değil, İstanbul, ülke ekonomisi ve ticareti üzerine de kafa yorun. Raporlar hazırlayıp çözüm önerilerinizi, görüşlerinizi bizimle paylaşın. Özellikle ülkemizin ve ekonomimizin son derece hassas bir süreçten geçtiği günümüzde buna ihtiyacımız var.”

YOL HARİTAMIZ MÜŞTEREK

Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın oturum başkanlığını İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Toplantının açılışında konuşan Topçu, İTO Meclisi’nin 81 komitesinindile getirdiği tüm hususların İTO’nun ilk yönetim kurulu toplantısında ele alındığını vurguladı. Topçu, “Bugün kürsünün asıl sahibi sizlersiniz. Fikirlerinizi, önerilerinizi ve sorunlarınızı bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz. Çünkü meslek komitelerimize kulak vermek Türkiye ekonomisinin nabzını dinlemektir. Sizler, temsilcisi olduğunuz üyelerimizle birlikte bugün Türkiye’nin her noktasıyla iş yapıyor, dünyanın her ülkesine mal satıyorsunuz. Her biriniz, sektörlerinizle ilgili sıkıntıları ya da aşılması gereken engelleri çok yakından biliyorsunuz. Burada müşterek aklın, müşterek hareketin yol haritasını çıkarıyoruz” dedi.

İTO’NUN 81 MESLEK KOMİTESİNİN ÜYELERİ, EKONOMİNİN NABZINI TUTTU

EKMEK FİYATI ENFLASYON ORANINDA GÜNCELLENMELİ

Sultan Selim Şimşek / Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Başkanımızın Anadolu Ajansı’na verdiği samimi ve etkileyici beyanat, sektörümüzü ciddi anlamda memnun etti. Ülkemizin, devletimizin yanındayız ama her aşamasında yoğun emek isteyen sektör, son aylarda nefes alamaz halde. 250 gr ekmek 1.25 TL’ye satılıyor. 1.5 TL olması gerekirken, üç yıl öncesi fiyatlara satılıyor. Diğer girdileri yüzde 100 zam görmesine rağmen, üç yıldır zam yapılmayan başka bir ürün yok. Buna rağmen fırınları, marketleri basarak, zabıta göndererek, ceza keserek, sektörü fırsatçı ilan edip kamuoyunun gözünde rencide etmeye kimsenin hakkı yok. Mevcut fırınların kapanmaması için yetkilileri acil göreve çağırıyoruz. Enflasyon oranında fiyat güncellenmesi istiyoruz. İşçi işveren uyuşmazlığı sorunu, krizi derinleştiriyor. Fırın enflasyonu da maliyetleri artırıyor. Yeni fırınlar nüfus yoğunluğuna göre ayarlanmalı. Her ilçenin kira ve işçi maliyetleri farklı. Her ilçenin ayrı fiyat yapması mümkün olmalı.

YENİ FUAR ALANINDA BÜYÜK GÖREV İTO’NUN

Kemalettin Solmaz / İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi: Fuar için Türkiye’ye gelen yabancıların kişi başı harcaması 3 bin Euro’nun üzerinde. Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin uluslararası fuar merkezi olabilmesi için İstanbul’da büyük ve modern bir fuar alanı kurulmasını istiyor. İTO her zaman fuarcılığa öncülük etti. 350 noktadan uçuş sağlayacak yeni havaalanı, AB’nin mülteci ve İslam fobisi dolayısıyla zorlaştırdığı Şengen vizesi aslında İstanbul’u uluslararası fuar ve kongre merkezi haline getirmek için büyük bir fırsat sunuyor. Yeni fuar alanında İTO’ya büyük görev düşüyor. Önümüzdeki 25 yıl hizmet verecek bir fuar alanının sahip olması gereken nitelikler konusunda komitemizce yaptığımız çalışmayı yönetim kurulumuza sunacağız.

HAZIR GİYİM DESTEKLENMELİ

Mustafa Balkuv / Örme Kumaş Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Orta vadede Türk firmalarının dünya pazarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamalıyız. Hazır giyim ihracatında Çin ilk sırada. Sırasıyla ABD, Bangladeş, Vietnam ve Hindistan’ın ardından Türkiye altıncı sırada yer alıyor. Çin küresel ihracatta liderliğe devam ediyor. Sektörümüzün hızlı teslim ve tasarım kabiliyetleri Türkiye’yi farklı konumlandırıyor olsa da en büyük pazarımız Avrupa Birliği’ne ihracatımız azaldı. Hazır giyim önemli ölçüde kan kaybetti. Türkiye’nin ihracata başladığı 1980’li yıllarda Çin ihracatı da tekstili de bilmiyordu. Şimdi tekstil hariç 160 milyar dolarlık hazır giyim yapıyor ve Türkiye’ye en gelişmiş teknolojili makineleri satıyor.

SİGORTA MASRAF DEĞİL BÜTÇE KALEMİ OLMALI

Doğan Şen / Sigortacılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Sigortacılık, sektörlerde ortak paydası olan mesleklerden biri. Sektörümüzü büyütmek, sigortalılık oranını artırmak istiyoruz. Parolamız, ‘sigortasız iş yeri kalmasın’. Sigorta, işimizin devamlılığını temin eder, Hazine’ye gelir aktarır. Kaynak tasarrufunu, hukukun üstünlüğünü ve sosyal adaleti sağlar. Güvenlik tedbirlerinin yetersizliği, sigortanın öneminin yeterince bilinmemesi, ihmal, sigorta şirketlerinin aşırı titizliği nedeniyle birçok işyeri sigortasız. Ödenen sigorta primi masraf kalemi değil, işinizin icrasını temin eden bütçenizin olmazsa olmaz kalemi olmalı. Sigorta kalemini bütçenizden çıkararak bunu bir masraf olarak görürseniz işletmede herhangi bir hasar esnasında negatif etkiye neden olacak.

TEKNİK ELEMAN EKSİĞİ ÇÖZÜLMELİ

Musa Kanitoğlu / Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi: Sanayi sektörünün İstanbul’da sorunları var. Bilgi, teknik ve sermayenin en yoğun olduğu kent, sanayisiz düşünülemez. İstanbul’da yeni küçük sanayi sitesi kurulmadı. Sanayiye önem verilmemesinin sıkıntılarını yaşıyoruz. Sanayide teknik eleman sorunumuzu çözmemiz kolay değil. Yıllardır meslek okulları ihmal edildi. Başkanımızın ve İTO’nun çok desteklerini gördük bu konuda, teşekkür ediyoruz. Odamızın, hamilik projesi altında endüstri meslek liselerine ilgisinden memnunuz. Ben de Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi’ni ayağa kaldırmak için çalışıyorum. Ama okulumuzun 4 bin 500 olan öğrenci sayısı bin 500’e düştü. Teknik eleman sorunumun çözümü için Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, endüstri meslek liselerine katkı sağlamalı. Aksi takdirde tehlikeli bir sona doğru gidiyoruz. Üyelerimizin bölgelerindeki endüstri meslek liseleri ile ilgilenmeleri ülkemize bir hizmet.

EMLAK SEKTÖRÜ NEFES KREDİSİ ALAMADI

İbrahim Bozan / Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi: Son gelişmelerden en çok etkilenen gayrimenkul sektörü oldu. Sektör biraz daha sıkıntı yaşayacak. Emlakçılık sektörü hem nefes kredisinden yararlanamadı hem de KOSGEB kredilerinden. İTO, Nefes Kredisi’nde büyük gayret gösterdi, ancak emlakçılar en ufak bir pay almadı. Önerimiz, bundan sonraki organizasyonda başvuruların İTO’ya yapılması ve İTO’nun bunu anlaşmalı bankalara kontenjan olarak vermesi yönünde. Bankalar da şirket bilançolarına ve durumlarına göre bu krediyi dağıtabilir. Aksi takdirde bazı firmalar hariç diğerleri bu krediden yararlanamayacak. Önümüzdeki hafta KOSGEB ziyareti yapacağız. Umarım KOSGEB kredilerinin daha geniş katılımlı olmasını ve üyelerimizi de kapsamasını sağlayabiliriz. Komitemizde sadece emlakçılar olmadığı için komitemizin isminin değiştirilmesinin meclis gündemine gelmesini istiyoruz. Mesleki yeterlilik belgelerinin verilmesi konusunda İTO bünyesinde şirket kurulması çok önemli.

42 BİN LÜKS ARAÇ İÇİN SÜRE UZATILMALI

Hayrettin Ertemel / Motorlu Taşıt ve Servisi Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Lüks araçların ithalatında ÖTV’si eksik ödenen araçlara devlet tarafından el konuldu. 2017 Ocak ayında çıkan kanunla altı ay boyunca bedelleri yatırılan araçların üzerindeki tedbir ve bağlama işlemleri kaldırıldı fakat sürenin kısa olması nedeniyle yaklaşık 47 bin araçtan 5 bini bu yasadan faydalandı. Halen üzerinde tedbir bulunan 42 bin araç için İTO Başkanı’ndan destek istiyoruz. Bu süre altı aydan bir seneye uzatılmalı. Bu sayede imar affı ve bedelli askerlik ile sağlanan gelir kadar hazineye girdi sağlanabilir. KDV Kanunu uygulama tebliğinden kaynaklı sıkıntımız sürüyor. Ticari hayatın hiçbir faaliyet alanında yer almayan uygulamanın ikinci elde neden uygulandığını bilmiyoruz. Alım ve satım sırasında hesaplanan KDV oranı sabitlenmeli. Ruhsatı, yetki belgesi olmayan, devlete hiçbir vergi ödemeden araç alım satım yapan kayıtdışı devleti zarara uğratıyor. Maliye Bakanlığı, kayıtlı mükelleflere ceza yazdığı gibi kayıtdışı kişilere de ceza yazmalı.

YETKİ BELGELERİNİ MESLEK KURULUŞLARI DENETLEMELİ

Hakkı Başman / Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı: 4925 sayılı kanun çerçevesinde yetki belgelerinin denetlenebilirliği söz konusuydu. Alınan yetki belgelerinin özellikle yurtiçinde denetlenmesinin hâlâ neticelenmediğini görüyoruz. Yetki belgesi alanların hiçbir özelliği ekranda gözükmediği için denetlenebilir özellikleri de kalmıyor. Yetki belgelerinin tüm meslek kuruluşları tarafından denetlenmesini istiyoruz. 40 yıllık geçmişi olan Zeytinburnu ambarlarının yıkılmış olması basında yer bile bulmadı. Camia olarak zor durumdayız. Yıkılan Zeytinburnu ambarlarının yerine yeni bir yerimizin olması konusunda desteklerinizi bekliyoruz.

KAMU ALACAKLARI TEMİNAT OLMALI

Hikmet Kabuk / Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı: TBMM’de Odamızı ve ticareti ilgilendiren kanunlar görüşülürken, İTO da mutlaka taraf olmalı ve kanun çıkmadan müdahil olabilmeli. Bazı sorunlarımız kamu idareleri ile görüşülerek çözülebilir. Mali müşavirler olarak yaptırdığımız mesleki zorunluluk sigortası ile ilgili sorunumuzu Gelir İdaresi ile görüşerek çözebiliriz. Kapasite raporlarının yazılmasında, KDV iadelerinde büyük sorunlar yaşıyoruz. Sağlık malzemesi üreten KOBİ’ler finans ve kredi açısından sıkıntıda. Kamuya mal satıyorlar, kamudan yüklü bir alacakları var. Mesela kamudan 1 milyon alacağı olan firma, bankadan 100 bin TL alamıyor. Kamu bu konuda bankalara teminat verebilir. İTO’nun önerileri ile ithalatı azaltıcı, döviz çıkısını azaltan önlemleri almalıyız. Üretme konusunda toplumda algı oluşturmalıyız. Dünya çapında markalarımız olmalı.

HAL ESNAFI BİTERSE KÜÇÜK ÇİFTÇİ DE BİTER

Mevlüt Yılmaz / Meyve ve Sebze Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Maliye Bakanı Berat Albayrak, hal esnafının sistemden kaldırılacağını söyledi. Bu konuda kendisinin yanlış ve eksik bilgilendirildiği kanaatindeyiz. Yılda 50 milyon ton meyve ve sebze üreten Türkiye, Avrupa’da 1’inci, dünyada 4’üncü. 8 bin kişilik hal esnafının fiyatlarla oynama imkânı yok. Bunu, bakanlığa iletmeliyiz. Hal esnafı olmadan haller işlerlik kazanamaz. Küçük çiftçi burada biter. Küçük çiftçinin yok olması ile büyük şehirlere olacak yeni göç dalgalarının ve sosyal patlamaların hesabını yapalım. Toptan satış yapabilen tek bir markete herkesi mahkûm etmesinler. Hallere ürünler konsinye gelir. Biz buna bir maliyet koyup satmıyoruz. Belli bir komisyon ile ticaret yapıyoruz. Rüsum değişikliği beklentilere cevap vermedi. Bildirim sistemi aksak da olsa yürüyor. Hallerin modernizasyonu önemli. İzlenebilirlik güzel ama olmuyor. Bugün üretici, tüketici ve bakanlık da dahil kimse durumdan memnun değil. Tek suçlu biz miyiz? Bunu kabul etmiyoruz. Anadolu yakasında sebze meyve hali yapılıyor. Üretici birlikleri gelsin, onları destekleriz. Tarım politikası belirlenmeli. Ürün çeşitliliği ve Ar-Ge çalışmaları yapılmalı. Ülke gerçekleri ile bağdaşan çalışmalar yapılmalı. Yeni hal yasasında İTO olarak daha etkin gerçekçi çözümler için destek bekliyoruz. Hazine Bakanı’ndan, Cumhurbaşkanından randevu alınmalı.

KIDEM TAZMİNATI FONU ÇÖZÜM OLUR

Ali Balta / Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi Üyesi: Emek yoğun çalışan bir sektörüz. Yılda 400 bin ayakkabı üretiyoruz, 100 bine yakın çalışanımız var. Konkordatolar bu şekilde gittiği sürece sektörü zor günler bekliyor. İhracat ve ayakkabı üretimi olumsuz etkilenecek. Sektör küçülmek sorunda kalınca işçi çıkaracak. Sermayesini kıdem olarak vermek zorunda kalan işyerinin yaşamak için sermayesi kalmıyor. İşsizlik sigortası ile ilgili bir çözüm olduğu gibi kıdem tazminatı fonu ile ilgili de çözüm olmalı. Türkiye’nin güvenilir bir ülke olduğunu anlatmak için dünyayı gezdik ve müşterilerimizi tekrar Türkiye’ye getirdik. Aynı sıkıntıları yaşamamak için konkordato ile ilgili yardım bekliyoruz.

Sektör fatura kullanımında sıkıntı yaşıyor. Tahsil durumu yeterli olmadığı ya da faturayı görmediği için zamanı geçiyor. İtiraz da edemediği için hemen haciz geliyor.

YAYINCILARIN KANUNU YOK

Erdal Cesar / Basım-Yayın Meslek Komitesi Başkanı: İTO’nun sektörümüze verdiği destek önemli ve desteğin artmasına ihtiyacımız var. Sektörümüz dünyada 11’inci sırada. Sektörün diğer sorunları; sabit fiyat uygulaması, haksız rekabet, KDV ve vize sorunu. Yazarların, editörlerin yayıncıların yurtdışına çıkışında vize muafiyeti sağlayacak desteklerinizi bekliyoruz. KDV iadesi bizde de büyük sıkıntı. Fikir ve Sanat Eserli Kanunu’nun güncellenmesi ile ilgili görüşlerimizi paylaştık ve kanunun bir an önce çıkmasını bekliyoruz. Kitapkent ile ilgili gelişmeleri merak ediyoruz. Matbaa sektörü ile ilgili negatif algıyı pozitife çevirmek için çalışmalarımız var. Kağıt tedarikinde sorun yaşıyoruz. Anlık kur ile sıcak para isteyen kağıt satıcıları yayıncıları sıkıntıya sokuyor.

SIFIR ATIK PROJEMİZ VAR

Mehmet Gökalp / Mimar ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi: Yurtdışından getirilen atıklar ile Avrupa’nın çöplüğü haline geldik. İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim. Dernek, sektör ve meslek komitemiz olarak bu konuda destek bekliyoruz. Bu konudaki hassasiyetinizi ve çalışmalarınızı biliyorum. Sıfır atık projemiz var. Yurtdışından ithal mal getirilirse bizim sektör biter.

05 Kasım 2018 Pazartesi

Etiketler : Gündem