tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi (MÜSİAD Vizyoner’17), 11-12 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.

Zirvede konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, yeni dünya düzeninde üç büyük kavramın öne çıktığını vurguladı. Çağlar, robotların insanlaşıp insanların robotlaştığı süreçte tutunabilecekleri tek şeyin inançları ve değerleri olduğunu belirterek, “Türkiye, böyle bir dünyanın en değerli ülkesi olabilecek iki büyük güce sahip. Birincisi jeopolitik konumu, ikincisi genç nüfusunun düşünme ve yapabilme becerisi” dedi.

DEVASA GELİŞİM

Yeni dünya düzenindeki kavramlardan birincisinin, Sanayi 4.0 olduğunu dile getiren Çağlar; üretim, ulaşım ve iletişim teknolojisinin devasa şekilde geliştiğini, nesnelerin interneti, üretici robotlar ve yapay zekanın artık gündemde ciddi şekilde yer tuttuğunu söyledi.

Çağlar, ikinci kavramın, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelimin olduğunu kaydederek, “Üçüncüsü ise insanın kendisi. Bir yandan teknolojiyi üreten insan, diğer yandan teknoloji tarafından dönüştürülüyor” dedi.

KARARLI ADIMLAR

Çağlar, 14 yılda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), Ar-Ge harcamaları ve patent başvurularındaki artışa değinerek, Türkiye’nin yenilik ve teknolojinin dönüşen dünyasında kararlı adımlarla yürüdüğünü söyledi.

Başkan Çağlar, nitelikli nüfus, yüksek ahlak, güçlü maneviyat, iyi eğitimli ve erdemli nesillerin bir ülkenin en büyük serveti olduğunu vurguladı.

‘AKIL TERİ’ ALIN TERİNİN YERİNİ ALIYOR

Zirvenin gala yemeğinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, dünyada 100-150 yıllık şirketlerin artık büyük cirolu olmadığını, 15 yıllık şirketlerin ciro olarak başarılı olduğunu belirtti. Yıldırım, “Akıl teri, alın terinin yerini alıyor ama beraber çalışacağız ve bu şekilde ülkemiz beklediğimiz yere gelecek. Daha fazla akıl terini alın terine katarak, katma değeri yüksek ürünlere yöneleceğiz” dedi.

Yıldırım, bilgi yoğunluklu yatırımlara yönelmek gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin ihtiyacının bilgiye sahip olmak ve bilgiyi kaynağa dönüştürmek olduğunu söyledi. Yıldırım, “Gelecek, sanal gerçeklikte. Dünya yapay zekâya gidiyor. Bunlara kafa yoracağız” dedi.

KADINLARIN DİSİPLİN VE ZEKASINA İHTİYACIMIZ VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, çalışma hayatında kadınların yeteri kadar yer alamadığını belirtti. Albayrak, “İnsan kaynağımızı erkek-kadın ayırmadan, sistemin içine dahil etmeliyiz” dedi. Albayrak; ihtiyaca pratik çözüm üreten bir yapının ağırlık kazandığını vurgulayarak, “Kadınların tasarımda, disiplin ve pratikliğine, zekasına ihtiyacımız var” dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE DESTEK BEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin şu an üç terör örgütüyle aynı anda mücadele eden tek NATO üyesi ülke olduğunu belirtti. Kalın, “Verilen mücadelede NATO müttefiki ve diğer dost ülkelerden açıkçası çok daha fazla destek bekliyoruz” dedi.

YENİ EKONOMİ, KÜRESEL DÖNÜŞÜM EKONOMİSİDİR

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin büyük bir dönüşüm başlattığına dikkat çekti. Kaan, bu dönüşümün iktisat ve ticaretteki adının ‘yeni ekonomi’ olduğunu ifade ederek, “Yeni ekonominin hakim sektörü bilgisayar, iletişim ve eğlence sanayilerinin birleşmesiyle oluşan üçlü bir oluşum. Nihayet yeni ekonomi, küresel bir dönüşüm ekonomisi” dedi.

16 Ekim 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem