tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, bütün kötülüklerin enflasyondan beslendiğine dikkat çekti. Avdagiç, Cumhuriyet’in 100. yılına girerken en büyük beklentilerini ise “Tek haneli enflasyon” şeklinde açıkladı.

Türkiye’nin dünyanın önde gelen tarım üreticilerinden biri olduğunu ve bu alandaki avantajların ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen Avdagiç, “Tarım ve hayvancılık, üstün olduğumuz alanlara dönüştürülmeli” diye konuştu.

 

İş dünyasının finansman sorununa dikkat çeken Avdagiç, beklentilerini şöyle açıkladı: “Kredi musluklarının, işletmelerin erişebileceği şekilde açılması ve uygulan-ması, büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda KGF kaynakları artırılmalı ve kefalet hacmi de genişletilmeli.”

 

HABER: MÜGE BİBER-ŞEREF KILIÇLI

 

İstanbul Ticaret Odası’nın, 15 Kasım 2022 tarihinde yapılan Oda seçimleri sonrası yeni yönetimiyle ilk Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Meclis Üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, İTO mensubu olmanın, Oda üyelerini İstanbul ve ülkemiz için ayırım gözetmeden, gece gündüz demeden çalışma ülküsünde buluşturan en büyük ortak payda olduğunu söyledi.


DENEYİM İLE YENİLİK


Düşünce ve fikir farklılıklarını İTO’nun en büyük zenginliği, İstanbul iş camiasına güç veren en temel özellikler olarak gördüklerini vurgulayan Avdagiç, “Hem 9 Kasım, hem de 15 Kasım seçimlerinden sonra yaptığım açıklamalarda altını çizdiğim gibi seçimler geride kaldı. Artık yeni ve büyük bir beyaz sayfa açtık. Bu sayfa, bizi birleştiren, çatısı altında toplayan İTO sayfasıdır. Dün olduğu gibi bugün de bu beyaz sayfanın satırlarını hep birlikte yazacağız” dedi.


İTO Meclisi’nin yarıya yakınının yeni göreve başlayan üyelerle yenilendiğini belirten Avdagiç, “İTO Meclisi 21. Dönem’de de ‘deneyim ile yeniliği’ sentezleyerek, en iyi hizmet dönemlerinden birini idrak edecektir” ifadesini kullandı.


TOPYEKÛN MÜCADELE PLANI 


2022 yılına dair değerlendirmelerde bulunan Avdagiç, 2023 yılına yönelik de beklentilerini dile getirdi. Türkiye’de 2023 yılında çözüm bekleyen iki temel konu bulunduğunun altını çizen Şekib Avdagiç, bütün kötülüklerin enflasyondan beslendiğine dikkat çekti. Bu sebeple birinci önceliğin yüksek enflasyonun hızla kontrol altına alınması olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Asıl hedef, enflasyonun kalıcı olarak tek haneye indirilmesi. Bunun için de birbiri ile uyumlu para ve maliye politikalarının etkin olarak uygulanması gerekiyor. Üretim açığını kapatacak kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programların da uygulamaya konulması lazım” dedi.


İş dünyası olarak, ‘enflasyon belasının’ kısa sürede alt edilmesi için bundan sonra da ellerini taşın altına koymaktan çekinmeyeceklerini belirten Avdagiç, “Enflasyona karşı oluşturulacak bir toplumsal mutabakat ve topyekûn mücadele planı, tüm kesimlerin duyarlılığını artıracaktır. Aynı zamanda bozulan fiyatlama davranışlarının da hızla düzelmesini sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

Enflasyona ilişkin görüşlerini de açıklayan Şekib Avdagiç, kurların sakin seyri ve baz etkisinin olumlu katkısıyla enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüşe geçmesini beklediklerini söyledi. 


TARIMDAKİ AVANTAJLARIMIZ


Tarımsal girdi ve üretici fiyatlarındaki artışların hâlâ yüksek olduğuna dikkat çeken Avdagiç, şöyle devam etti: “Gıda enflasyonunda ortalamanın üzerinde seyreden fiyatların dikkatle izlenmesi gerekiyor. Dünyanın önde gelen tarım üreticilerinden biri olan ve büyük bir tarım potansiyeline sahip ülkemizin bu alandaki avantajlarını ortaya çıkarmalıyız. Tarım ve hayvancılık, üstün olduğumuz alanlara dönüştürülmeli.” 


KGF KAYNAKLARI ARTIRILMALI


İTO Başkanı Avdagiç, ikinci konunun ise ‘kaynak meselesi’ olduğunu kaydetti. “Üretim, istihdam ve ihracatın olmazsa olmazı finansmandır” diyen Avdagiç, finansman sorununun yüksek enflasyonla birlikte varlığını ve önemini devam ettirdiğini söyledi. Avdagiç, “Her fırsatta dikkat çekmeye çalıştığımız gibi kredi faizleri düştü ama krediye erişim konusunda ilave tedbirler konusunda beklentimiz var. Kredi musluklarının, işletmelerin erişebileceği şekilde açılması ve uygulanması, büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda ayrıca KGF kaynaklarının artırılması ve kefalet hacminin genişletilmesi de öncelikli beklentilerimiz arasında” dedi.


İHRACAT YENİDEN İVMELENECEK


Avdagiç, 2022’de artan küresel risklere ve baskılanan ekonomik aktiviteye rağmen Türkiye ekonomisinin birçok ülkeye göre daha yüksek bir büyüme gösterdiğini söyledi. Şimdi önümüzde bir şans durduğuna işaret eden Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzmanların başta AB ve ABD ekonomisi olmak üzere küresel ekonomiye ilişkin son tahminleri, daralmanın yakın dönemde tahmin edilenden daha sınırlı kalacağı yönünde. Bu, şu demek. AB ülkeleri başta olmak üzere genel olarak ihracatımız, 2023’ün ilk yarısından itibaren yeniden bir ivme trendine girecek. Bu ise büyüme rakamlarına çok daha güçlü bir katkı verecek. Beklentilerimiz ve tahminlerimiz bu yönde.” 


TEK HEDEFİMİZ ÖZEL SEKTÖRÜ GELİŞTİRMEK


Avdagiç, bu yıl 140. yılını kutlayan İstanbul Ticaret Odası’nın, Türkiye’nin en köklü ve kurumsal ticaret örgütü olduğunun altını çizdi. İTO’nun, Türk özel sektörünün oluşmasında, ekonomik politika ve vizyonların belirlenmesinde her zaman öncü rol oynadığını söyleyen Avdagiç, şöyle konuştu: “Bizim bütün bu dönemlerde görev alan başkanlarımızın ve yönetimlerimizin tek bir hedefi oldu. Türk özel sektörünü geliştirmek, rekabetçiliğini artırmak, yerli ve milli bir ruhun egemen olduğu ekonomik ve ticari yapıyı kökleştirmek, küresel rekabette yer almak. Bugün de 140 yıllık ruhla aynı şekilde politikalar ve faaliyetler gerçekleştiriyoruz. 21’inci çalışma döneminde de faaliyetlerimizin odağında, ‘yerli ve milli üretimi artırmak, küresel rekabette var olduğumuz anlamına gelen ihracatımızı yükseltmek, Türk insanına daha çok iş alanı oluşturmak, kalkınmış bir Türkiye’yi ve güçlü Türk ekonomisini gerçekleştirmek bulunacaktır. Detaylarını bu ayki Bütçe Meclisi’nde dile getireceğim faaliyetlerimiz-le, Türk özel sektörüne yön veren bir kurum olarak Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağlayacağız.”


YOL ARKADAŞINI RAHMETLE YAD ETTİ


Şekib Avdagiç, 11 Aralık 2017’de geçirdiği kalp krizi sonrası vefat eden İTO’nun 19. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ı da rahmetle andı. Avdagiç, “İbrahim Bey, ticaretin içinden gelmiş, hayat ve ticaret yolculuğunda, çıktığı her basamağın hakkını vererek yükselmiş, İTO’ya değer katmaya çabalayan bir başkanımızdı. Bizler birlikte yol yürüdük. Yol arkadaşlığı yaptık. O mert yol arkadaşlığıyla ve İTO’da yaptıklarıyla her daim hafızalarımızda diri kalacak” dedi.


İTO MECLİSİ’NE 116 ÜYE İLK KEZ GİRDİ


Gelecek 4 yıl boyunca İstanbullu 700 bin şirketi İTO Meclisi’nde 273 Meclis Üyesi temsil edecek. 141 Meclis Üyesi, son seçimlerde tekrar seçildi. İlk defa Meclise giren üye sayısı 116 oldu. Geri kalan 15 Meclis Üyesi ise ya bir önceki dönemin ilk yıllarında görev alıp ayrılan ya da önceki yıllarda Meclis’te yer alan üyelerden oluşuyor. Bir üyenin ismi ise Meclis Üyesi göndermeye hak kazanan bir şirket isim bildirmediği için henüz belli olmadı. 21. Dönem’de İTO Meclisi’ne 9 kadın Meclis Üyesi katıldı.

Yeni dönemde diğer önemli bir değişim ise yaş aralığında oldu. 31-49 yaş aralığında yer alan 92 Meclis Üyesi, İTO Meclisi’nin yüzde 34’ünü oluşturdu. Bir önceki çalışma döneminde 53 kişi ile bu oran yüzde 20 civarındaydı. 25-30 yaş aralığında 3 Meclis Üyesi görev aldı. Bu sayı daha önce 1’di. Yüksek lisans ve doktoralı Meclis Üyesi sayısı da 44 oldu.

 

MECLİS’TEN YANSIMALAR

 

İstişarelerle doğruyu ve faydalıyı bulacağız


İstanbul Ticaret Odası 21. Dönem Meclisi, ilk olağan toplantısını yaptı. Toplantıda, İTO’nun yeni Meclis Başkanı seçilen Dr. Erhan Erken bir konuşma yaptı. Dr. Erken, konuşmasında, “Bizler Türk ekonomisinin önemli bir parçasıyız. Türkiye’nin en büyük şehrinin Oda Meclisi olarak ekonomik ve sosyal hayatın içinde çok ciddi bir ağırlık taşıyoruz. Tabii bu ağırlığımızın bizlere getirdiği önemli sorumluluklar da var. Hepinizin bu büyük sorumluluğu taşıma noktasındaki samimiyetinize ve yeterliliğinize gönülden inanıyorum” dedi. “Bu tür meclislerde farklı fikirlerin ve duruşların olması çok tabiidir” diyen Dr. Erken, “Farklılıklar olacak ki, o farklılıklar içinde istişareler yoluyla en doğruyu ve faydalıyı bulabilelim” diye konuştu. 


Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Dersaadet Ticaret Odası öncesinde başarıyla uygulanmış ve bizlere de miras kalmış olan Ahilik sisteminin ruhunun canlı olarak devam etmesini önemli görüyoruz. Önümüzde 4 yıllık bir çalışma dönemi var. Heyecanımızı hiç kaybetmeksizin çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni çalışmaları planlamaya başlayacağız. Meslek Komitelerimiz aracılığıyla ekonominin kılcal damarlarına kadar nüfuz ederek sorunlarımızın tespit edilmesini sağlayacağız. Sivil toplum kuruluşlarımızın da görüş ve önerileriyle bu sorunlara çözüm önerileri geliştireceğiz. İTO Meclisi olarak; İstanbul için, ülkemiz için hazırladığımız bu çözüm paketlerini görüşerek ekonomimizi güçlendirmenin gayretinde olacağız.


İstanbul’u dünyanın önemli bir finans, ticaret, turizm ve kongre merkezi yapmak için sizlerle birlikte çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdüreceğiz. İstanbul Ticaret Odası olarak yeni projeleri hayata geçirirken, siz değerli çalışma arkadaşlarımın azmi, entelektüel birikimi ve tecrübelerinin daima yanımızda olacağına inanıyorum.”


UKOME’de temsil edilmeliyiz

Turgay Gül-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: İTO’nun UKOME’de temsil edilmesini istiyoruz. Sektörümüzde pandemi döneminde kredilerde büyük sıkıntı yaşandı. Bu yüzden aidat ödemelerinde sorunlar oldu. Bunların yeniden yapılandırılması için çalışma yapılmasını öneriyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ve belediyeler arasındaki meseleden kaynaklı şoför sorunu yaşıyoruz. 65 yaş üstünde şoför çalıştırmamız yasak. Bakanlık, aldığı kararla SRC belgesi 69 yaş şoförlerin şehir dışından çalışmasına izin veriyor ama İBB, şehir içinde 65 yaşa müsaade etmiyor. 


Gelişimde İTO’nun katkısı çok

Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Bugün yeni bir 4 yıla başlıyoruz. Ülke adına karamsarlığın pompalandığı dönemde Türkiye’yi iyi bir geleceğin beklediğini ve İTO olarak bu çalışmalarda önemli bir fonksiyonumuzun olacağını düşünüyorum. Bu gücümüzün farkında olarak adımlarımızı atalım.


İhracatta başarımızı artırdık

Murat Özkardeş-Mobilya Meslek Komitesi: Sektörümüz ilk 11 ayda 4 milyar 363 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kasım ayında ise 413 milyon dolarlık ihra-cat gerçekleştirdi. Rusya’ya ihracatımız ilk 11 ayda yüzde 163 arttı. Sektörümüz ihracat başarısını artırdı.


Ödemeler için düzenleme talep ediyoruz

Mustafa Manav-Meyve ve Sebze Meslek Komitesi: Mevzuata göre, ürünlerin bedelini 15 gün içinde üreticiye ödemek zorundayız. Ancak biz alacaklarımızı 15 günde alamıyoruz.  Bizim mal verdiğimiz marketler ve manavlar da 15 gün içinde ödeme yapmalı ki, biz de üreticiye zamanında ödeme yapabilelim. Ödemelerle ilgili mevzuat düzenlemesi talep ediyoruz.


Yerli yazılıma ihtiyaç var

Metin Ağırman-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Bizler lisanslı programlar ve yazılımlar kullanıyoruz. Ancak son dönemlerde aylık ve yıllık kira bedelleri çok yüksek. Meslektaşlarımız için program ve yazılımlarla ilgili kolaylık talep ediyoruz. Yani sektörümüz için de yerli yazılımlar yapılabilir. İTO, bu konuda da önder olmalı. 


İşletmeler krediye kolay ulaşabilmeli

Saadet Gülümser Yıldırım-İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: Son aylarda işletmeler kredi almakta zorlanıyor. 15 banka ile görüştüm, hepsinde aynı ağız birliği var. Bu kredileri sadece bir mal karşılığı alıyorsanız karşı firmaya ödeme yapılıyor. İTO olarak buna bir çözüm bulalım.


Yabancı işçi çalıştırabilmeliyiz

Mehmet Yıldırım-Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi: Çalıştıracak işçi bulamadığımız için yabancı işçi çalıştırıyoruz. Baskınlar oluyor ve ciddi cezalar alıyoruz. Yasal bir düzenleme yapılmalı. Asgari ücret artışı ağır bir yük getirecek. Bununla ilgili işveren üzerindeki vergi yükü alınmalı. İnşallah tatmin edici bir iyileştirme olur. Antep fıstığının yüzde 90’ı kayıt dışı. Bu da fahiş fiyatla fıstık satılmasına yol açıyor. Kayıt dışının önüne geçmeliyiz.


Üretimin gücüne inanıyoruz

Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: 21. Dönem’in; sektörlerimizin sorunlarının tartışılıp çözüm yollarının arandığı, ülkemizin daha fazla güçlenmesi için projelerin konuşulduğu verimli bir meclis olmasını temenni ediyorum. Üretimin gücüne, ticaretin bereketine, ihracatın katkısına ve ülkemizin geleceğine inanıyoruz. 


Yerli makina kullanımı artırılmalı

Adil Nalbant-Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: Enerjiden sonra en büyük ithalat makina sektöründe. Geçen sene 34.5 milyar dolarlık makina ithalatı yapıldı. İhracat ise 23 milyar dolar seviyesindeydi. İthal edilen makinaların yüzde 60-70’inin Türkiye’de muadili var. Türkiye’nin en büyük Oda’sı olarak yerli ve milli makinaların sanayimiz tarafından kullanılması için çalışma yapmalıyız.


İşyeri kiralarına üst sınır getirilmeli

Hakan Akdoğan-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: TÜİK istatistiklerine göre, 100 bin aktif emlak işletmesi var. 

İş yeri kiralarında yüksek artışlar gerek esnaf gerek işletmeler için sürdürülebilir değil. İlk defa yüzde 70’e varan kira artışlarına rastlanıyor. Konut kiralarına getirilen üst sınırın iş yeri kiraları için de uygulanmasını istiyoruz.


İTO daha iyi tanıtılmalı

İshak Koçoğlu-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Odamız 140. yılında ticarete ve İstanbul’a önemli katkılar sağlıyor ama Oda’nın hâlâ tam ne iş yaptığını bilmeyenler var. Bu yüzden Odamızı daha iyi tanıtmalıyız. 


e-spor için destek verilmeli

Fahrizat Keleş-Kültür ve Spor Meslek Komitesi: e-spor, futboldan sonra en popüler spor durumunda. e-spor konusuna destek verilmeli. İstanbul’da mevcut internet kafeler, e-spor kafelere dönüşebilir. İTO olarak bu konuda çalışma yapabiliriz. Enerji maliyetlerimiz önemli bir sorun. Enerji maliyetleri konusunda bir çalışma yapılmalı ve çözüm sunulmalı. İşyerleri kiraları konusunda da sorun var. 


Yenilenebilirde yatırım talebi yüksek

Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 103 bin megavat seviyesine ulaştı. 20 yıl önceki 32 bin megavat düşünüldüğünde yaklaşık dört kat bir kapasite artışı var. Yenilenebilir enerjinin payı ise yüzde 33 seviyesinde. Bu, çok ciddi bir rakam. Rüzgar ve güneşten gelen enerjide, depolama dediğimiz yeni bir mevzuat düzenlemesi yapıldı. Şu anda bu alandaki yatırımlar için önemli bir talep var. Kısa sürede 67 bin megavat kapasitelik bir yatırım talebi oluştu. Yani başvuru rakamları 110 milyar dolar dolarlık bir yatırım talebi anlamına geliyor. 


Bağ-Kur’luların emeklilik hakkını savunmalıyız

Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Seçimlerde aidat borcundan dolayı oy kullanamayanlar oldu. Bu bir engel olmamalı. Seçimler, fuar olmadığı bir tarihte, toplu taşımaya daha rahat ulaşılabilecek daha rahat günlerde yapılmalı.  Ekonomik veriler çok iç açıcı ve sürdürülebilir değil. EYT konusu çalışan ve işveren herkesi etkiliyor. Ama Bağ-Kur primini ödeyemeyen sigortalıların emeklilik haklarını hiç dile getirmiyoruz. Haklarını savunmamız lazım. 

Ar-Ge’ye önem vermeliyiz

Necmi Sadıkoğlu-Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: Türkiye, her şeye rağmen iyi bir büyüme gerçekleştiriyor. Enflasyona rağmen ihracatımız 250 milyar dolar oldu. Ama bizim kronik sorunumuz ucuz mal ihraç etmek. Halbuki aldığımız emtianın fiyatı öyle değil. Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma gerekli önemi vermezsek ihracatımızı artırmamız mümkün değil.


Kentsel dönüşümde engeller var

Süleyman Uluocak-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Kentsel dönüşüm ülkemiz için çok önemli fakat bürokratik engeller var. Mesela bürokratik gecikmeler bir yılı bulabiliyor ve bir yıl önce yapılan anlaşma ile maliyetler uyuşmuyor. Bürokratik engeller aşılmalı. Finansa erişim konusunda da sorunlar çözülmeli.


Lojistik merkez için çalıştay yapmalıyız

Kayıhan Özdemir Turan-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi: İlk kez İTO Meclisi’nde yer alıyorum. Meslektaşlarım ile İTO’nun çalışmalarına katkı vereceğiz. Lojistik hizmetleri, tedarik zincirinin en büyük bileşeni. Sektörümüzün İTO’da 10 bin 242 üyesi var. İstanbul’un lojistik merkez olması için bir çalıştaya ev sahipliği yapmalıyız. Lise düzeyinde mesleki eğitim, tüm komiteler için elzem. Müfredatta güncelleme de gerekiyor. 


Metal ürünlerde stopaj düşürülmeli

Semih Ferit Emekli-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Fatura tasdikleri komitelerden geçiyor. Bağımsız bilirkişiler ile çalışılmalı. Metal ürünlerde stopaj düşürülmesi için çok uğraştık ama arttı. 


Teknik liseleri desteklemeliyiz

Mustafa Zeytin-İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi: Merkez Bankası faiz oranını indirmişken ticaret yapan insanlar banka kredilerine erişemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyonu çok güzel. Teknik liseleri önemsemiş. Bunu desteklememiz lazım.


Globalleşme negatif etkiledi

Mehmet Çağrı Gündoğdu-Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Saatçilik sektörü kıymetli bir sektör fakat son dönemde daraldı. Globalleşme aynı zamanda birçok sektörü negatif etkiledi. Sektör şekil değiştirdi. Hem saatçiliği hem de gözlükçülüğü temsil ediyorum. Hedefim, iki sektörün de sesini tekrardan duyurmak. 

15 Aralık 2022 Perşembe