Salı, 05 Kasım, 2024
Türk firmalarının Hindistan’daki en büyük avantajı, Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olarak görülmesi. Orta sınıfın Covid öncesi döneme göre harcama alışkanlıklarını değiştirip, kaliteli ve daha uygun fiyatlı ürünlere yönelmesi, Türk firmaları için ciddi bir fırsat.
Türkiye’nin Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun Timur, Hindistan ile iş planlayanlara, “Öncelikle doğru bir pazar araştırması yapın. Bunun için de müşavirliklerimiz ve ataşelikler ile profesyonel yerel bir firmadan destek alın” tavsiyesinde bulunuyor.
HABER: YASİN UYGUR
Asya’nın gelişen ekonomilerinden Hindistan, yaklaşık 1.4 milyarlık nüfusu ve 2.87 trilyon dolarlık milli geliri ile dünyanın altıncı, satın alma gücü paritesinde ise ikinci büyük ekonomisi… Dünyanın hem en çok yatırım çeken destinasyonla-rından hem de en büyük ithalat pazarlarından biri. Ülke nüfusunun 2025 yılında 1.5 milyara, 245 milyar dolar düzeyindeki tüketim miktarının da 4.8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 2030 yılında ise Çin’in ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olacağı öngörülüyor. Üstelik Hindistan’a küresel üretimin ve tedarikin ikinci yeni adresi olarak bakılıyor. Türkiye’nin Hindistan’a olan ticari ilgisi ise son 10 yılda arttı. Hindistan, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 37’nci, en çok ithalat yaptığı 7’nci ülke. Türkiye Cumhuriyeti Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun Timur, böylesine cazip gözüken bu pazarda iş insanlarını bekleyen fırsatları ve zorlukları anlattı.
1 MİLYAR DOLARI AŞTIK
Türkiye-Hindistan ticaret ve yatırım ilişkilerini kısaca değerlendirir misiniz?
Hindistan ile ticaret ve yatırım, her daim dostane ilişkiler çerçevesinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ikili ticaret verisine baktığımızda, ticaret hacminin 6 milyar dolar seviyesinde istikrarlı kaldığını görüyoruz. 2018’de ticaret hacmimiz uzun zamandan sonra bir sıçrayışla 8.7 milyar dolara yükseldi. Bu tutarın 7.6 milyar dolarını ithalatımız, yaklaşık 1.1 milyar dolarını ise ihracatımız oluşturuyor.
Covid-19 süreciyle birlikte ticaret rakamlarımız da geriledi. 1 Ocak-30 Eylül 2020 döneminde Hindistan’a ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 16.9 düşüşle 632 milyon dolar olarak gerçekleşti. 9 aylık ihracatımızda en çok hurda, bitkisel yağlar, blok mermer ve yaş meyve ihraç edildi. Hindistan’dan en çok petrol yağları, mücevherci eşyası, sentetik filament iplikleri ve karayolu taşıtları için aksam ithal edildi.
Ticaret hacmimizi artıracak potansiyel sektörler neler?
Hindistan, ülkemizin toplam nüfusunun 5 katı büyüklüğündeki orta ve üst sınıfının tüketim ihtiyaçlarıyla birçok mal ve hizmet sektöründe ithalat potansiyeli barındırıyor. Potansiyeli olan sektörlerin başında, paketli gıda ve tarım ürünleri, yaş meyve, konserve gıda ve içecekler, makarna, zeytinyağı, kuru meyve ve yemişler, yapı malzemeleri ve kimyasalları, otomotiv ve aksam, yazılım ve bilgi teknolojisi, makinalar, kimyasal ürünler, mobilya, elektronik eşyalar, konfeksiyon ve hazır giyim, inşaat malzemeleri, lojistik, demiryolu bağlantı ekipmanları ve vagonlar, medikal cihazlar ve sağlık hizmetleri geliyor. Ayrıca müteahhitlik, mühendislik ve teknik müşavirlik hizmetleri alanında, Türk firmaları için önemli bir pazar. Hindistan Hükümeti tarafından alt ve üst yapı yatırımına ihtiyacın 2 trilyon dolar olduğu açıklandı. Bunun içerisinde, 500 milyon konut, 100 akıllı şehir, yeni yollar, demiryolları, limanlar, endüstriyel koridorlar, metrolar gibi çok kapsamlı projeler de bulunuyor. Öte yandan, Hindistan Tata, Maruti ve Mahindra gibi kendi otomobil markalarını üretiyor. Türk otomobil yan sanayi, bu pazardan faydalanabilir. Turizm ve dizi film de potansiyel sektörler. Ülkedeki fırsatlar, resmi yatırım ajansı olan Ulusal Yatırım Teşvik ve Kolaylaştırma Kurumu’nun www.investindia.gov.in resmi internet adresinde sektörler ve eyaletler bazında yer alıyor. Firmalarımızın öncelikle bu internet adresini incelemelerini öneriyoruz.
HEM ÜRÜN HEM ÇEŞİT AZ
Türk iş insanları Hindistan pazarında ne gibi zorluklar yaşıyor?
Hindistan, Türk iş insanının alışageldiği geleneksel pazarlardan değil. Son 10 yıllık dönemde iş insanımızın odağına yerleşti. Pazardaki sorunları şöyle özetleyebiliriz:
DAHA AZ BÜROKRASİ
İthalat, gümrük ve lojistik konusunda firmalarımızı etkileyecek yeni uygulamalar var mı?
Bu yıl ülkemizden tedarik edilen her türlü malın gümrük işlemleri, Hindistan gümrüklerindeki yavaşlama ve gecikmeye rağmen tamamlandı. Hindistan’a ihraç ettiğimiz taze meyvelerin gümrük sürecinde, sokağa çıkma yasağı döneminde bile yasaklama olmadı. Gümrüklerde bürokrasiyi azaltmak için yeni gümrük programının uygulamasına 14 Ağustos 2020’de Chennai limanında pilot olarak başlandı. 31 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise ülke genelindeki tüm limanlarda ithalat işlemlerinde uygulanmasına karar verildi. Yeni gümrük programı; temassız ve kağıtsız gümrükleme, eşyanın anonim muayenesi, ilgili gümrük beyanname ve belgelerinin otomatik onaylanması gibi işlem süresini hızlandıracak uygulamaları içeriyor.
ORTA SINIF KALİTE İSTİYOR
Salgın sürecinin uzun sürmesi halinde karşılıklı ticaretimiz nasıl etkilenir?
İkili ticaret sepetimiz hammadde ve ara malına dayandığı için önümüzdeki dönemde de ciddi bir daralma olmadan devam edebileceğimizi söyleyebiliriz. Bu tespitimize kaynak oluşturan en temel gösterge, Covid’in etkilerinin en sert hissedildiği dönemde bile ikili ticaretimizin iki aylık bir gecikmeyle hızlı bir şekilde kendini toparlaması ve neredeyse 2019 yılı rakamlarına yaklaşmasıdır. Yeni dönemde, Hindistan’ın orta sınıfının Covid öncesi döneme göre harcama alışkanlıklarını da kaliteli fakat daha uygun fiyatlı ürünlere doğru kaydırdığı gözlemleniyor. Ülkede orta ve üst sınıfa yönelik ürün geliştiren firmalar, ürünlerin ambalaj, ağırlık gibi özelliklerinde farklılaştırmaya giderek pazar paylarını korumaya çalışıyorlar.
Bu durum firmalarımız için de ciddi bir fırsat doğurabilir. Bu dönem, şüphesiz daha hijyenik ve güvenilir gıda tedariki önem kazanacak, paketli gıdaların tüketimi ve dış talebi artacak. Çin’e karşı duyulan ticari kaygıların arttığı bu dönemde, Hindistan pazarında oluşacak açıkta, Türk menşeli mal ve hizmetlere eskisinden daha geniş yer açılabilir.
25 DÜĞÜN 100 MİLYON DOLAR GETİRDİ
Son dönemde varlıklı Hintli ailelerin ülkemize yönelik düğün turizminde de önemli artış yaşanıyor. Türkiye, geçen yıl ev sahipliği yaptığı 25 Hint düğünü ile 100 milyon dolar kazanç sağladı.
BEYAZ EŞYA VE KARGO
Hindistan’da yerleşik 40 kadar Türk firması havalimanı ve kargo hizmetleri, beyaz eşya üretimi, yapı malzemeleri, kara taşıtları aksam, ikram, bilişim, lojistik, tekstil, müteahhitlik ve teknik müşavirlik gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Hindistan’da en büyük yatırımlarımız, beyaz eşya üretimi ile havalimanı yer ve kargo hizmetleri üzerine.
E-TİCARET İLE ÜRÜN SATIN
Hindistan, elektronik ticaret portallarını da sıklıkla ve artan oranda kullanıyor. e-ticaret hacminin 2020’de yüzde 51 artışile 120 milyar ABD doları seviyesine yükselmesi bekleniyor. Amazon India ve Walmart grubunun satın aldığı Flipkart, ülkedeki en önemli iki elektronik ticaret sitesi ve pazarın yaklaşık yüzde 85’ini elinde bulunduruyor. Big Basket ve Myntra, modern ve geleneksel mobilya alanında Urban Ladder, Pepperfry adlı e-ticaret siteleri de oldukça yaygın. Bu kapsamda başta küçük ev aletleri, kozmetik ürünleri, ev tekstili, hazır giyim, dekorasyon ürünleri, sarf malzemeleri ve paketli gıda olmak üzere Türkiye menşeli birçokürünün e-ticaret vasıtasıyla da Hindistan’a satılması mümkün.
ARAŞTIRMADAN PAZARA GİRMEYİN
Firmalarımıza, her daim verdiğimiz en önemli öğüt; yolun en başında doğru bir pazar araştırması yapılması. Bunun için Hindistan’da mukim Müşavirlik ile Ataşeliğimizden ve mümkünse profesyonel yerel bir firmadan daha destek alınması, kârlı bulunuyorsa Hindistan’da bir ofis açmasıdır. Hindistan’da iş yapma kültürü yakın ilişki temeline dayalı. Şirket yapılanmaları aile merkezli. Hintliler, kibarlık ve nezakete önem verirler. “Hayır” kelimesini kullanmaktan kaçınırlar. İş yapma esnasında açık olmak, anlaşma sürecinde işlemleri en basit seviyede konuşmak ve sözleşmeye dökmek, anlaşma sonrası da iş yapmaya dair her türlü detayı takip etmek, ortaya çıkabilecek sorunların engellenmesi açısından oldukça önemli.
30 Kasım 2020 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi