HABER: SOYHAN ALPASLAN

Türkiye ekonomisindeki yerli üretim seferberliği kömürde de tam gaz sürüyor. Yerli kömür kullanmak için yapısal tedbirler alınıyor. Kömür yakma teknolojisindeki gelişmelere dikkati çeken sektör temsilcileri, yerli kömürün kalorisini yükseltip, çevreye zararını en aza indirmek için çalışıyor. Yerli kömür üretimi ve kullanımı arttıkça, cari açıktaki ithal enerjiye bağlılığın da düşmesi bekleniyor. Ayrıca doğalgaza oranla yaklaşık 18 kat daha fazla istihdam sağlayabilme kapasitesi de yerli kömür üretiminin ve kullanımının cazibesini artırıyor.

İSTİHDAM KAYNAĞI

İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkanı Erol Temizkanoğlu, yerli kömür üreticilerinin acilen ruhsat ve izin beklediğini söyledi. Bu konuda kamu-özel sektör işbirliği olması gerektiğini belirten Temizkanoğlu, şöyle konuştu: “Milli ve yerli enerjiyi, madenciliği ve bu yöndeki politikaları destekliyoruz. Taş kömürü ve linyit sahaları, bir an önce ekonomiye kazandırılmalı. Enerji üretim bedelleri tabi gaz santrallerinde, kömüre dayalı termik santrallerden daha yüksek. Enerjide dışa bağımlılık ayrıca depolama maliyeti, depolama güvenliği riski, enerji iletme maliyeti ve kur farkları sorunlarını taşıyor. Tabi gaz çevrim santrallerinde 100 kişi çalışırken, aynı kapasitede kömüre dayalı termik santralde, maden sahası dahil yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Böylece bölge nüfusunun başka şehirlere göçü de engellenmiş oluyor. Sektör, yerli üretim temiz kömür yakma teknolojilerinin devreye alınmasını istiyor. Bu teknolojileri Ar-Ge ve finansal desteklerle geliştirmeliyiz.”

KÖMÜR ÇALIŞTAYI 30 KASIM’DA

2. Kömür Eylem Planı Çalıştayı, 30 Kasım’da İstanbul Grand Cevahir Hotel’de gerçekleştirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteklediği çalıştaya, Bakan Berat Albayrak’ın da katılması bekleniyor.

ENERJİDE OLMAZSA OLMAZ

  • Verimlilik
  • Tasarruf
  • Çeşitlilik

İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, enerjide verimlilik, tasarruf ve çeşitliliğin olmazsa olmaz ‘üç ölçüt’ olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin son yıllardaki enerji politikaları ile doğalgaza bağımlılığını yüzde 60 seviyesine indirdiğini dile getiren Akarçeşme, yine yüksek olan bu oranın yerli enerji kaynakları ile daha aşağı çekileceğini söyledi. Yerli kömür ile işletilen termik santral sayısının hızla arttığını dile getiren Akarçeşme, şöyle devam etti: “Devlet buna öncülük yapıyor, özel sektör teşvik ediliyor. Geliştirilen yakma sistemleri ve üniteleri sayesinde normlara uygun olmayan, kalitesiz olarak adlandırılan kömürler de yakıldığında, sıfıra yakın emisyon oluşturuyor. Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisi olmuyor.”

YERLİ MADENLER EKONOMİYE KAZANDIRILMALI

İTO Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ali Sinan Safi, “Piyasanın en büyük kömür ithalatçısı firmalarından birinin sahibi olmama rağmen yerli kömür üretimini ve tüketimini destekliyorum. Tüm Kömür İthalatçıları Derneği’nin başkanlığını yaptığım dört yıl boyunca da yerli kömür üretimini, tüketimini destekledim” dedi. Yerli kömürün özellikle termik santrallerde kullanım avantajlarına vurgu yapan Safi, şunları söyledi: “Berat Albayrak’ın Bakan olması ile yerli kömür üretim ve tüketimine destek arttı. En az 100 senelik kömür kaynağımız var. Yerli kömür tüketimi, ekonomimize katkı sağlayacak, dış ticaret açığımızı azaltacak. Kazan sistemini, yakacağınız kömüre göre yaptığınız zaman her kömürü kullanabilirsiniz. Yalnızca kömür değil, tüm yerli madenlerimiz ekonomimize kazandırılmalı, özendirici teşvikler verilmeli” diye konuştu.

30 Kasım 2017 Perşembe

Etiketler : Sektörel