tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik İle Mesleki Yeterlilik Belgelerine İlişkin Bilgilendirme’ konulu sektör toplantısında emlak sektörüyle ilgili son düzenlemeler ele alındı.

SON TARİH 5 ARALIK

Toplantının açılışında konuşan İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel, emlak sektörünün, yeni yönetmelik ile daha iyi yerlere geleceğini söyledi. Tokel, “Odamız, kayıt dışı emlakçılığın ortadan kalkması, sektör mensuplarının gelişimine katkı sağlanması ve emlak danışmanlığının geliştirilmesine yönelik çalışmalara büyük önem veriyor. Buna yönelik olarak 2018’de çıkan yönetmelikte uygulama için belirtilen son tarih 5 Aralık 2019” dedi.

İL MÜDÜRLÜĞÜ VERİYOR

Oturum başkanlığını İTO Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi İbrahim Bozan’ın yaptığı toplantıda, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Hakan Özelmacıklı, taşınmaz ticareti yapacak işyerlerine Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ‘yetki belgesi’ verileceğini söyledi.
Özelmacıklı, kişinin bu mesleği yapmaya yetkin olduğunu göstermek için de mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiğini kaydetti.

BELGE DEVREDİLMİYOR

Özelmacıklı, yönetmelik ve yetki belgesi hakkında şu bilgileri verdi:

  • Yetki belgesi için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapılıyor. Başvuran, 7 gün içinde yerinde tespit edilecek ve onay verilecek (3 aya sarkabiliyor).
  • Her işletme için ayrı düzenlenir ve devredilemez.
  • İşletmede birden fazla taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan kişi varsa, işletme adına yalnızca bir yetki belgesi düzenlenir.
  • Yetki belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.
  • İşletmeler, bir yıl içinde kurallara üç defa aykırı hareket ederlerse, yetkileri 2 yıl süreyle alınır.

Toplantıda, İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, meslek mensuplarının donanımlı ve birlik olması gerektiğini söyledi.

BAŞVURULAR TTBS ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Ticaret Bakanlığı İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü Şube Müdürü İsmail Aslanlar, yetki belgesi için başvuruların Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden yapıldığını söyledi. Aslanlar, “İstanbul’da, İTO’ya ve meslek odalarına kayıtlı 14 bine yakın emlakçıdan sadece bin 836’sı TTBS üzerinden başvurdu” dedi. Aslanlar, şunları söyledi: “5 Aralık’a kadar özel eğitim kurumlarından alınan sertifika ile başvurular kabul ediliyor, fakat yetki belgesi verilmiyor. Bunun için yönetmelikte yapılacak değişikliğin yayınlanmasını bekliyoruz. Başvurusu reddedilmiş firmalar tekrar başvuruda bulunabilirler.”

İŞLETMELERE YETKİ BELGESİ İÇİN YETERLİLİK KRİTERLERİ

  • Ofis, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alan en az 30 metrekare olmalı.
  • İçinde idari büro ve kabul yeri ile dosyalama işlemi yapılacaksa arşiv bölümü bulunmalı.
  • Şartları taşıyan kayıtlı birden fazla kişi varsa, her bir kişi için alan yüzde 20 artırılmalı.
  • 5 Haziran 2018’de, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, vergi ve Oda kaydı bulunanlar, bulundukları işletmenin adresini değiştirmedikleri sürece bu şartlardan muaf olacak.
  • Mevcutta taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, fakat vergi veya Oda kaydı gibi eksikleri bulunanların diğer şartları da karşılaması gerekli.

YÜZDE 75 KAYIT DIŞI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, taşınmaz ticaretinin sadece yüzde 25’inin, sektör çalışanları tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Akdoğan, “Yüzde 75’i ise mülk sahibince ya da faaliyet alanı emlak olmayan işletmeler tarafından yapılıyor. Yönetmelik, gayrimenkulde sektör dışı aktörlerden kaynaklanan kayıt dışılığı önlemek için önemli bir kazanımdır” diye konuştu.

MESLEK YENİDEN TANIMLANMALI

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, sektördeki sorunlardan birinin de tanımlamayla ilgili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tanrıvermiş, “Emlakçılık diye bir meslek yok. Bu meslek, yurtdışındaki haliyle ‘gayrimenkul danışmanlığı’dır” dedi.

Prof. Dr. Tanrıvermiş, sektörün olmazsa olmazlarını ise şöyle sıraladı:

  • Meslek birliği kurulmalı ve sektör için ortak çalışma yapılmalı.
  • Sektörde mutlaka meslek standardı oluşturulmalı.
  • Projelerin bir teması olmalı.
  • Finansman ve pazarlama için profesyonel hizmet alınmalı ya da ayrı şirketler kurulmalı.

ÇALIŞTAY YAPILACAK

İTO Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Seyithan İzsiz, yakın zamanda sektörün tüm paydaşlarının içinde olacağı bir çalıştay yapmayı planladıklarını açıkladı. İzsiz, çalıştayda, konut stoğu ve kentsel dönüşümün ana konular olacağını belirtti.

31 Ekim 2019 Perşembe

Etiketler : Sektörel