tatil-sepeti
tatil-sepeti

Emlakta güvenlik açığı kalmasın

Giriş: 09.08.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Taşınmaz ticaretiyle ilgili son gelişmeler ve yaşanan sorunlar, sektör temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katıldığı bir toplantıda ele alındı. ‘Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik, Aksaklıklar ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantıya, İstanbul Ticaret Odası’nın ilgili meslek komitesi üyeleri iştirak ederken, Ticaret Bakanlığı tarafındaki muhatapları da video konferans yöntemiyle katıldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç’ün başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan sektör temsilcileri, yönetmelik çalışmalarında Oda görüşünün alınması hususunda daha hassas olunmasını talep etti. Toplantıda sektör temsilcileri bazı endişelerini de dile getirdi. Sektör temsilcileri, özellikle internet portallerindeki gayrimenkul ilanlarında usulsüz ve şüpheli durum olduğuna dikkat çekerek, bu konuda denetim ve düzenleme ihtiyacına işaret etti.

Emlak pazarlama faaliyetinde bulunanların, kendisine ait olanlar dışında başka gayrimenkuller için ilan verenler için yetki belgesi zorunluluğu olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, bunun dışında çıkan ilanların önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

KİMLİK DOĞRULAMA

Sektör temsilcileri, ayrıca gayrimenkul ilanı verenin kimliğini sorgulayan bir sistem kurulmasını istedi. İnternette ilan verenlerin kimliklerini doğrulama sistemi olması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, “Sokakta scooter kiralamak için bile kimlik kartınızı telefonun kamerasına okutuyorsunuz. Oysa milyon liralık gayrimenkul ilanında ilgili kişi Bora Bey, Emel Hanım yazıyor. Bunlar kim, yetkisi var mı, gerçekten öyle bir mülk var mı, kimse bilmiyor” dedi.

Kayıtlı ve kurallara uygun olarak emlakçılık işi yapanların, kamu kurumlarından ve sicilden bilgi alması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, “Bu konuda entegrasyon için Ticaret Bakanlığı’nın katkısına ihtiyaç var” dedi. Günlük kiralık dairelere de düzenleme getirilmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcilerinin çözüm teklifleri şöyle oldu:

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • İnternet ilanlarında girilen isimlerin gerçek olması sağlanmalı, isim değişikliğine izin verilmemeli.
  • Gayrimenkul ilan girişlerinde, ada, parsel gibi bilgilerin doğruluğu tutmuyorsa, ilan girişine izin verilmemeli.
  • Verilen ilanlarda kişilerin taşınmazın maliki olup olmadığı TKGM entegrasyonu ile kontrol edilmeli.
  • İlanlarda ‘Yetki Belgesi de belirtilir’ kuralı işletilmeli.
  • Emlakçılık işletmesi sahibinin en az lise tahsiline sahip olması şartı tekrar getirilmeli.
  • Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’nde ‘danışman sorgulama’ menüsü olmalı.
  • Yetki belgesiz aracılık faaliyeti veren şirketlerin haksız rekabete sebep olan arka kapı komisyon sistemleri önlenmeli.
  • Hizmet bedeli ödemesinde güvence için Takasbank entegrasyonu kurulmalı.
  • Hizmet bedelinde alt sınır mevzuatla, üst sınır sözleşmelerle serbest piyasa şartlarına göre belirlenmeli.

YABANCIYA SATIŞTA DENETİM İHTİYACI

Yabancıya gayrimenkul satışında hem mağduriyet hem de haksız rekabet oluştuğunu belirten sektör temsilcileri, öncelikle bu alanda yetkisiz kişilerin ve aracıların faaliyetinin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Sektör temsilcileri, yabancıya konut satışında, aracı şirketler tarafından yüzde 10-20’lere varan komisyonlar alındığını belirtti. Toplantıda Ticaret Bakanlığı yetkilileri de şunları ifade etti: “Yetki belgesi olmadan portallere üye olan veya ilan veren varsa isimleriyle birlikte bildirin, denetim yapalım. Yabancıya satışın, üzerinde ayrıca çalışılması gereken bir konu olduğu anlaşılıyor. İTO’nun yayımladığı ‘İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’nden de faydalanarak, yabancıya hizmet standartları konusunda bir güncelleme yapılabilir.”