HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU
Kültür sayfamızın dikkatli takipçilerinin hatırlayacağı üzere İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Tarihi Yarımada için bir kültür yolu önerisinde bulunmuştu. 12 Mart 2021 tarihli gazetemizin kültür sayfasına yansıyan Başkan Avdagiç’in bu önerisi şöyleydi: “İstanbul’un Kültürel Yüzü kitabımızda bahsi geçen ve bir zamanların önemli kültürel mekanların ihyasıyla ilgili bir proje olursa, İstanbul Ticaret Odası olarak biz de gerekli desteği veririz. Sözgelimi Kültür ve Turizm Bakanlığımız ya da İstanbul Valiliğimiz bu amaçla pilot bir proje başlatırsa, kamunun koordinatörlüğünde İstanbullu tüccar da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayacaktır.”
BULUŞMA ADRESİ
“Beyazıt-Cağaloğlu-Sirkeci hattı, kültür ve sanat dünyasının buluşma adresine yeniden dönüştürülmeli” diyen Şekib Avdagiç, şöyle devam ediyordu: “Çünkü Tarihi Yarımada, sadece tarihi eserlerden ibaret değil. Buraya ruhunu veren, binaları taş olmaktan kurtarıp bir medeniyetin nakşedildiği ve yankılandığı yapılara çeviren kültür ve sanattır. Ama bu, nostaljik bir çalışma olmamalı. Bu semtlerde kültür ve sanat devlet eliyle, belediyeler eliyle, STK’lar marifetiyle ve diğer kurumlar eliyle teşvik edilip desteklenmeli. Binalar ya modern yüzlü kitapçılara ya bir galeriye ya bir sanat evine ya bir eğitim merkezine ya da sanatsal ve kültürel kafelere dönüştürülmeli. Bu bölgenin önemli bir şansı var. Burası üniversite bölgesi… Üniversite öğrencilerinin, yazarların, sanatçıların buluştuğu ortak mekanlarla tarih, burada yeniden yazılabilir.”
SANAT DALLARI
Söz konusu önerinin ‘fikri takibi’ni yapıyoruz. Bu arada kültür yolunun nihayetleneceği yer olan Eminönü’nde sanat dükkanları yeniden açıldı. İTO’nun restorasyonunu yaparak kültür hayatına kazandırdığı Yeni Camii Hünkar Kasrı altında yer alan ve pandemi nedeniyle kapılarını kapatmak durumunda kalan sanat dükkanları, yeniden faaliyette. Karakalem resimden takı tasarımına, filografiden ebru ve minyatüre kadar farklı sanat dallarının temsil edildiği dükkanlarda sanatçılar hem eserlerini sergiliyor hem de sanatseverilere deneyimleme imkanı sunuyor.
SIRA SERGİLERDE
Yeni Camii’nin güneydoğu köşesinde yer alan ve hünkâr mahfiline geçişi sağlayan Hünkâr Kasrı, üç katlı olarak inşa edilmiş. Alt ve orta kat kesme küfeki taşı, üst kat taş ve tuğlanın kullanıldığı almaşık örgülü duvarlara sahip. Basık kemerli bir kapıdan geçilerek girilen kasrın uzun ve rampalı bir yolu var. Uzun yıllar kaderine terkedilen bu rampalı yol ve tamamlayıcı üniteleri, İTO tarafından restore edilerek kültür hayatına kazandırılmıştı. Tarihi mekan düzenli olarak her ay yine İTO tarafından organize edilen bir sergiye ev sahipliği yaptı. Geleneksel sanatların birçok dalındaki sergiyi sanatseverlerle buluşturan mekan, pandemi nedeniyle kapılarını zorunlu olarak kapatmak durumunda kalmıştı. Pandemi riskinin ortadan kalkması halinde sergilerin de yeniden programlanacağı belirtiliyor. Ancak bunun için biraz daha sabır gerekiyor.
KONULARINA GÖRE SANAT DÜKKANLARI VE SANATÇILARI
* Resim ve el işi: Hatice Akıncı
* Filografi: Bahtiyar Abanoz
* Yağlı boya: Perihan Yüksel
* Modern hat: Yasemin Bircan
* Ebru ve minyatür: Asiye Yaman
* Takı tasarımı: İdris Mehmet Tarlabaşı, Hafize Tüfekçi