EMEKLİ ZAMMI OCAK 2025: En düşük emekli maaşı için tek formül!

Emekliye zam oranı 2025 yılının ilk günlerinde belli olacak. TÜİK'in aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası SSK, BAĞ-KUR emekli zammı kesinleşecek. Öte yandan 2. adım olarak en düşük emekli maaşı düzenlemesi yapılacak. Masadaki en güçlü formül belli oldu.

Giriş: 21.12.2024 - 09:46
Güncelleme: 21.12.2024 - 09:46

16 milyon emeklinin geliri ocak zammı ile artacak. Emekli maaşı zammı ile önce kök maaşlar artacak ardından taban aylık düzenlemesi yapılacak. 12 bin 500 TL olarak uygulanan SSK, BAĞ-KUR en düşük emekli maaşı yeniden artacak. Emekli zammı ne kadar olacak? 


EMEKLİYE 2 DÜZENLEME YAPILACAK

Ocak ayında 4A, 4B, 4C olmak üzere emekliye zam oranları belli olacak. Ardından kök maaşı 11 bin TL civarında olan emeklilerin sıfır zam almaması için en düşük emekli maaşı için düzenleme devreye girecek. 


EMEKLİ ZAMMI 3 OCAK GÜNÜ BELLİ OLACAK

Emekli maaş zammı, 3 Ocak Cuma günü TÜİK'in aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kesinleşecek. Bu verilerin açıklanmasının ardından, en düşük emekli maaşı ile ilgili düzenlemeler masaya yatırılacak ve bütçe çalışmaları yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu süreci koordineli bir şekilde yürütüyor.


EMEKLİ OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK? İŞTE HESAPLAR

Henüz 6 aylık enflasyon oranı netleşmediği için emekli zammı da kesinleşmedi. Ancak 5 aylık enflasyon oranı hesaplandı ve yıl sonu için yıllık enflasyon tahminleri netlik kazandı. 5 aylık enflasyon yüzde 14,57 olarak kayıtlara geçerken, tahminler enflasyonun yıl sonu yüzde 45-46 aralığında olacağını gösteriyor. Bu tahminlere dayanarak, 6 aylık enflasyonun yüzde 16,25-16,50 aralığında olacağı hesaplandı. 


Sonuç olarak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon artışı yüzde 16,25-16,50 arasında gerçekleşirken, memur emeklileri için artış yüzde 12 civarında olacak. Geçtiğimiz Ocak ayında memur emeklilerinin artışı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden daha yüksekti. Daha sonra yapılan güncellemeyle 2 emekli grubundaki zam oranı eşitlenmişti. Bu dönemde SSK, Bağ-Kur emekli zammı, toplu sözleşme farkı nedeniyle memur emeklisinin zammından daha fazla olacak. 


EMEKLİ ZAMMI EŞİTLEME FORMÜLÜ GÜNDEME GELECEK

Ocak 2024'te açıklanan emekli zamlarında, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile Emekli Sandığı emeklileri arasında yüzde 11,68'lik bir fark oluşmuştu. Ancak yapılan refah payı artışıyla zam oranları yüzde 49,25 seviyesine eşitlenmişti. Rakamlar, 4A-4B emekli maaşı zammı ile 4C emekli zammı arasında yüzde 3-4'lük bir fark olacağını gösteriyor. 2025 yılı itibarıyla da benzer bir eşitleme formülünün masaya yatırılması bekleniyor. Bu durumda, Emekli Sandığı emeklilerinin daha düşük olan zam oranlarının SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle eşitlenmesi gündeme gelebilir.


EMEKLİYE REFAH PAYI BEKLENMİYOR

Ekonomi yönetiminin birinci önceliği, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. Kalıcı refah artışının temelini fiyat istikrarı olarak belirleyen ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşmanın yanı sıra maliye politikalarında da koordineli sıkı adımlar atıyor. Bu sebeple, önceki dönemlerde gündeme gelen refah payı artışı, "Ücret artışı-Enflasyon artışı" döngüsüne yol açmamak için bu dönemde masada olmayacak. Emekli ve memur maaşları, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre hesaplanacak.



EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN TEK FORMÜL TEK HESAP

Ocak ayında yapılacak emekli maaşı zammı, 2025 yılının ilk 6 ayında geçerli olacak oranları belirleyecek ve 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamları ile kesinleşecek. Ardından, en düşük emekli maaşı için bir düzenleme gündeme gelecek. Mevcut durumda en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL olarak uygulanıyor.


Rakamlar, kök maaşı 11 bin TL civarında olan SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin, ocak zammı sonrası 12 bin 500 TL almaya devam edeceğini gösteriyor. Teknik olarak kök maaşları artsa da, hesabına yatan miktarda bir değişiklik olmayacak. Bu nedenle, en düşük emekli maaşı için bir düzenleme yapılması bekleniyor. Önceki iki dönemde, en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL artış almış ve Hazine desteğiyle 12 bin 500 TL'ye ulaşmıştı. 6 aylık enflasyon artışı göz önünde bulundurulduğunda ve önceki dönemler dikkate alındığında, en düşük emekli maaşının 15 bin TL'ye yükseltilmesi en güçlü formül olarak öne çıkıyor. Ancak bu düzenleme için Meclis'in onayı gerekecek.


En düşük emekli maaşı için rakam açıklanacak

İlgili kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek

Genel Kurul'da oylanarak yasalaşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanacak

Düzenleme ilk maaş dönemine yetişmezse ilgili maaş farkları Şubat ayının ilk haftasında hesaplara yatacak