Elektrik faturaları, 1 Şubat itibarıyla enerji borsası fiyatlarına göre hesaplanacak. Yeni dönemde daha fazla elektrik tüketen daha yüksek fatura ödeyecek. Ayda 417 kilovatsaatten fazla tüketimi bulunan mesken sahipleri elektrik hizmetini gerçek maliyetler üzerinden satın alacak. Enerjide sübvansiyonun kaldırılmasını öngören yeni düzenleme, İstanbul Ticaret Odası Enerji, Çevre ve Dönüşüm İhtisas Komitesi’nin toplantısında tüm ayrıntılarıyla görüşüldü.
Enerji sektöründeki güncel sorunların ve sürdürülebilir çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya; EPİAŞ Elektrik Piyasası Müdürü Abdullah Korkmaz, CK Enerji Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Ali Erman Aytac, İTO Meclis Üyeleri, İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Yüksel Yılmaz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de katıldı.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, toplantının açılış konuşmasında enerji sektörünün, bireysel hayattan iş dünyasına kadar toplumun her alanında büyük bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Enerji verimliliğinin ve çevre dostu uygulamaların önemine dikkat çeken Eyyüpkoca, “Enerjiyi verimsiz kullanırsak, geleceğimiz tehlikeye girebilir. Sadece enerji alanında değil, hiçbir alanda israf yapmamız gerekiyor” dedi.
EVDE ŞARJ LİMİTİ ARTIRACAK
Toplantıda, Türkiye’deki enerji kullanımının giderek daha kritik bir hale geldiği hatırlatıldı. Enerjide sübvansiyonun kaldırılmasını öngören yeni düzenlemeye göre; son kaynak tedarik tarifesiyle birlikte elektrik kullanımında belirli bir sınırın aşılması halinde bu miktar faturalara yansıyacak.
İTO Enerji Meslek Komitesi Meclis Üyesi Bülent Şen, yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgiyi verdi: “Türkiye’de mevcut 27 milyon hane aylık ortalama 232 kWh enerji tüketiyor. Yeni sistemde, tüketim iki kat arttığı takdirde yani yaklaşık 417 kWh’i aşarsa haneler daha fazla ödeme yapacak. Elektrikli aracı evde şarj eden aileler, bu sistemden en fazla etkilenecek grupta yer alıyor. Yeni hesaplamada 2024 yılındaki harcamalar baz alınacak. Geçen yıl elektrik tüketiminin yıllık ortalaması 5 bin kilovatsaatin üzerindeyse, fatura enerji borsasına göre fiyatlanacak. Burada bir zam söz konusu değil. Sadece elektriğin üzerindeki sübvansiyon kalktı. Yani çok yakan, çok ödeyecek. Sistem 1 Şubat itibariyle başlıyor.”
SADECE YÜZDE 3’Ü ETKİLENECEK
CK Enerji Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Ali Erman Aytac ise enerji faturalarına yeni sistemde, meskenler için yıllık 5 bin kilovatsaat, ticari mekanlar için de 15 bin kilovatsaat sınırı getirildiğini hatırlattı. Aytac, “Yeni sistem, meskenlerde uygulanan sübvansiyonun ortadan kalmasıyla oluştu.
Türkiye’de 50 milyon mesken abonesi olduğu öngörülüyor. Hesaplara göre abonelerin sadece yüzde 3’ü bu durumdan etkilenecek. EPDK hesaplarına göre, 35 milyar liralık bir sübvansiyon ortadan kalktı. Yeni fiyatlamayla birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının da artması söz konusu olacak.” diye konuştu.
TAKSONOMİ 1 OCAK 2027’DE
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş da 1 Ocak 2027 itibarıyla devreye girecek taksonomi sistemi hakkında şu bilgiyi verdi: “Taksonomi sisteminde finansmana erişim, ev kredileri ve ürün alımında artık herkesin yeşil karnesi olacak. Sürdürülebilir ekonomi içinde parametrelere göre finansman verilecek. Yani herkesin kredi notu gibi yeşile etki notu olacak. Bu yepyeni bir ekonomik sistem. Bunun herkes tarafından iyi anlaşılması gerekiyor. Sisteme şimdiden hazırlanmalıyız.”
Isı pompası, klima gibi vazgeçilmez olacak
Toplantıda geleceğin enerjisi olan ısı pompası hakkında sunum yapan Daikin A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özen, şu bilgiyi verdi: “Eskiden araçlarda klima yoktu, bugün ise her araçta klima var. Önümüzdeki yıllarda da her meskende ısı pompası olacağını öngörüyoruz. Fiyatı kombinin 10 katı ve genel olarak, doğalgazın ulaşmadığı bölgelerde tercih ediliyor. Isı pompalarının kaynakları bulunuyor. Bunlar su, toprak, rüzgar gibi çeşitlenebiliyor. Burada kaynaklara göre yatırım yapılması gerekiyor.”
Kimler yüksek fatura ödeyecek?
Konutta aylık 1050 liranın üzerinden fatura ödeyenler üst dilime geçecek. Bu sınırın altındaki faturalar ise değişmeyecek. Türkiye'de ortalama bir hanenin aylık elektrik faturası 414 lira olarak hesaplanıyor. Ticari işletmelerde ise bu rakam 5 bin lira olarak belirlendi.
Nereleri kapsıyor?
Düzenleme mesken içi kullanımın yanı sıra apartman ve sitelerdeki bağımsız bölümler, asansör, merdiven otomatiği gibi tüm ortak alanlar için de geçerli olacak. İbadethaneler bu sistemden muaf olacak.