tatil-sepeti

Elektrikli araç sayısı, geçen sene, bir önceki seneye göre yüzde 132 arttı. Elektrikli araç kullanımı hızla yaygınlaşırken yedek parça, şarj istasyonları, servis ve yetişmiş eleman ihtiyacı ile ilgili ihtiyaçların da bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor.


 

HABER: OSMAN KUVVET

 

 

İstanbul Ticaret Odası, otomotivdeki dönüşümü üyelerine duyurmak için elektrikli araçların sektördeki yeri ve ülkemizdeki gelişimiyle ilgili bir webinar düzenledi. Oda’nın youtube kanalından da yayınlanan ‘Elektrikli Araç Sistemlerinin Ülkemizdeki Gelişimi’ başlıklı webinarın açılış konuşmasını, bu sektörde faaliyet gösteren İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan yaptı. 

 

YETKİNLİK MERKEZİ

 

Konuşmasında, üyelerin desteklenmesi ve yenilikleri yakından takip edebilmeleri amacıyla projeler yürüttüklerini belirten Atılgan, “İTO Yetkinlik Merkezi’nde yenilikçi teknolojilere sahip simülasyon ve uygulama tabanlı olarak elektrikli, bakım, torna ve freze eğitimleri düzenliyoruz. Bunların yanı sıra sektörel konularda webinarlar düzenleyerek, sektörlere katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Otomotiv sektörünün doğuşundan bu yana en hızlı gelişmeyi yaşadığını ifade eden Atılgan, sözlerine şöyle devam eti: “Sektördeki bu hızlı gelişimden dolayı yaşanacak yarışta kazançlı çıkmak için elektrikli ve hibrit araçlarla ilgili sektörlerde hızlı aksiyon almalıyız.”

 

Webinarda, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Ekmekçi ve Temsa Motorlu Araçlar Garanti Sorumlusu Vahap Güler, birer sunum yaptı.

 

BATARYA EN ÖNEMLİ BİLEŞEN 

 

Prof. Dr. İsmail Ekmekçi, akademik çalışmaların sektörün gelişmesi ve gelecek vizyonu açısından önemli olduğunu belirterek, “Elektrikli araçlar konusunda 70 binden fazla makale yayınlanmış. Bu alanda da Çin başı çekiyor, ikinci sırada ABD yer alıyor. Onu sırasıyla Hindistan, Almanya ve Güney Kore takip ediyor” dedi.

 

Proquest veri tabanına göre elektrikli araçlarla ilgili dünya genelinde 189 bin akademik tez yazıldığını belirten Ekmekçi, “Aynı veri tabanına göre, ülkemizde bin 451 tez çalışması yapılmış. Akademik çalışmalar sektörü besliyor. Bu konuda daha çok çalışmamız gerekir. Çalışmalar son yıllarda artmakla beraber halen yeterli seviyede değil” dedi.

 

Elektrikli araçların en önemli bileşenlerinden birinin batarya olduğunu ifade eden Ekmekçi, bu konu da da başı Çin’in çektiğini söyledi. Ekmekçi, “Batarya üretiminde yüzde 77 ile Çin liderlik ederken onu sırasıyla Polonya ve ABD takip ediyor. Tahminlere göre, 2027 yılına gelindiğinde Çin’in liderliğini koruması, ABD’nin ikinci, Almanya’nın da üçüncü olması bekleniyor” dedi. 

 

DAHA UYGUN MALİYET

 

Temsa Motorlu Araçlar Garanti Sorumlusu Vahap Güler de ulaşım endüstrisinin dolayısıyla da otomotiv sektörünün dönüşmesinde şehirleşme, dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin büyük etkisi olduğunu söyledi. Dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Güler, “Elektrikli ve hibrit araçlar hem çevreci hem de fosil yakıtlı araçlara göre seyahat maliyetleri açısından daha uygun. Ancak halen istenilen seviyede değil” dedi. 

 

Güler, ayrıca elektrikli araçların, fosil yakıtlı araçlara göre daha fazla elektronik parça içerdiğini ve yüksek akımlı parçalara sahip olduğu için bakım, servis konusunda da dönüşüme ve yetişmiş personele ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

SÜRÜŞ DESTEK SİSTEMLERİ

 

* Dinamik uzun far

 

* Adaptif hız sabitleyici

 

* Şerit değiştirme asistanı

 

* Yaya algılama sistemi

 

* Park yardımı asistanı

 

* Acil durum asistanı

 

* Çevre görüş sistemi

 

* Trafikte sürüş asistanı

07 Ağustos 2023 Pazartesi