Türkiye’de geçen yıl elektrikli araç satışları 2021’e göre yaklaşık iki katına çıktı. Kullanımdaki toplam elektrikli araç sayısı ise 16 binin üzerinde. Artan taleple birlikte altyapı ve enerjinin depolanması konusunda hızla adım atılması gerekiyor.


 

HABER: OSMAN KUVVET

 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ‘Küresel Elektrikli Araç Görünümü’ raporuna göre, Türkiye’de geçen yıl toplam elektrikli araç satışları 2021’e göre yaklaşık iki katına çıkarak 7 bin 540 adede ulaştı. Bu rakam, 2021’de 3 bin 920 olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl elektrikli araçların toplam araç pazarındaki payı ise yüzde 1 oldu. Geçen yılki satışların ardından Türkiye’de kullanımdaki toplam elektrikli araç sayısı 16 bini aştı. Bu da şarj istasyonları kurulumunun ‘acil’ ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

 

İTO, elektrikli araçlar, şarj ekosistemi ve ülkemizdeki gelişimiyle ilgili üyeleri bilgilendirmek amacıyla bir webinar düzenledi. Oda’nın youtube kanalından da yayınlanan ‘Türkiye’de Elektrikli Araçlar ve Şarj Ekosistemi’ başlıklı webinarın açılış konuşmasını, bu sektörde faaliyet gösteren İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan yaptı. 

 

UZMAN PERSONEL

 

Açılış konuşmasında, üyelerin desteklenmesi ve yenilikleri yakından takip edebilmeleri amacıyla projeler yürüttüklerini belirten Atılgan, “İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından da desteklenen İTO Yetkinlik Merkezi’nde; yenilikçi teknolojilere sahip, simülasyon ve uygulama tabanlı olarak elektrikli, bakım, torna ve freze eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz webinarlarla sektörlere katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Bu yıl dünya genelinde satılan her 5 araçtan birinin elektrikli araç olmasının beklendiğini söyleyen Atılgan, “Ülkemizde elektrikli araç satışları hızla artıyor. Bu nedenle alt yapı ve şarj istasyonları gereksinimi önemli” diye konuştu. 

 

Webinarda, Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Kurucu Başkanı Berkan Bayram ve Toyota Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Selim Okutur sunum yaptı.

 

2025 İVME KAZANMA YILI

 

Elektrikli araçlar ve ekosisteminin hem dünyadaki hem de ülkemizdeki ilerleme sürecini analiz etmek gerektiğini, bunun sektörün fotoğrafını çıkarmak ve gelişimine katkı sağlamak açısından önemli olduğunu vurgulayan Berkan Bayram, “Otomotiv sektörünün elektrikli araç çalışmalarını yoğunlaştırması ve satış aşamasında verilen destekler, gelişmeleri daha da hızlandırdı. Türkiye pazarında 33 elektrikli otomobil markası, 42 farklı modelle yer alıyor. Ülkemizde sektör için 2025’in ivmelenme yılı olmasını bekliyoruz. Bu da şarj istasyonları ve altyapı konusunu gündeme getiriyor” dedi.  

 

15 BİN ŞARJ ÜNİTESİ

 

Türkiye’de ilk şarj istasyonlarının 2008 yılında kurulduğunu hatırlatan Bayram, sözlerine şöyle devam etti: “Elektrikli araçların artmasıyla 2020 yılından sonra şarj istasyonlarının kurulumu ve sayısında ciddi ivmelenme başladı. 2022 yılında ise düzenlemeler ve yönetmeliklerin çıkmasıyla yasal zemine kavuşmuş oldu. Şarj üniteleri sayısı 2011 yılında 15 iken, 2022’de 7 bin 500’e ulaştı. Bu sayıya kişisel üniteleri de eklersek 15 bin adedi buluyor.  Şarjla birlikte batarya ve elektriğin depolanması konusu da karşımıza çıkıyor. Bu alanda da geç kalınmadan çalışmalar yapılmalı.”

 

AB’YE İHRACAT

 

Bayram, ayrıca üniversitelerde araç teknolojilerinin yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti. Bayram, “Elektrikli araçlarda özellikle elektronik parçalar ve yazılım önemli yere sahip. Bu alanlarda hızla uzman personel yetiştirilmeli. AB, elektrikli araçlara hızlı şekilde geçiş yaptı ve sıfır emisyon kapsamında dönüşümü destekleyip fosil yakıtlı araçları azaltıyor. Otomotiv ve parça konusunda AB’ye ihracatımızın düşmemesi için bizim de hızla yol almamız gerekiyor” dedi. 

 

ŞARJ İSTASYONU YÖNETMELİĞİ

 

Şarj ağı işletmeciliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2022’de yayımlanan yönetmelik ile yasal zemine kavuştu. Şarj ağı işletmeciliği lisansı alan kişilerin, en az beş farklı ilçede ve 6 ay içerisinde en az 50 adet şarj ünitesi kurulumu yapması gerekiyor. TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, şarj ağları konusunda iki ciddi sorun olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu problemlerden biri ruhsatlandırma; her şarj istasyonu gayri sıhhi müessese çatısı altında lisans alıyordu, bu da zor ve meşakkatli bir süreç. Yeni yayımlanan yönetmelik ile bu yapı daha kolay hale getirildi. Belediyeler bünyesinde ruhsat alma işi daha hızlı ve kolay yapılabilecek. İkinci husus ise lisans gerekliliklerinin yerine getirilmesi konusu. Yönetmelikte 6 ay içerisinde 50 istasyon kurulması şartı var. Fakat burada en büyük sorun, alt yapı. İstasyon sayısı ve aynı anda şarj edilen araç sayısının artmasıyla bu problemle karşı karşıya geleceğiz.” 

 

BATARYADA ÇİN LİDER 

 

Webinarda konuşan Toyota Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Selim Okutur, elektrikli araçlarla ilgili elektriğin nasıl üretildiğinin ve maliyetinin de önemli olduğunu ifade etti. Okutur, “Çin, erken dönemde batarya alanında çalışmalar yürüterek, batarya üretiminde açık ara lider. Afrika’da kobalt madenlerine, Çin’de lityum madenlerine ve Avustralya’daki madenlere yatırımlar gerçekleştirerek hammadde üstünlüğünü ele geçirdi” dedi.

 

EPDK’dan elektrikli araç şarj ağı lisansı alan şirketler:

 

- Togg-Trugo

- WAT

- Sharz

- CV Enerj

- Şarjet

- ZES

- Kalyon EV Charging

- Petrol Ofisi-e-POwer

- RHG Enertürk

- EnYakıt

- Armatec

- Migros

- White R Motor

- Meta Mobilite-Binbin

14 Ağustos 2023 Pazartesi