Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen yerli elektrikli otomobilin 2022 yılında ticari satışa sunulması bekleniyor. Elektrikli otomobil konusunda önemli bir yenilik de şarj istasyonları olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli elektrikli otomobilin şarj altyapısının araç piyasaya çıkmadan önce hazırlanması için çalışmalara başladıklarını söyledi.
HER 10 ARAÇ İÇİN
Bakan Dönmez, 2030 yılında 1 ila 2.5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını öngördüklerini belirterek, “Bu araçlar için her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde planlama yapıyoruz. Böylece kamuya açık yaklaşık 250 bin şarj noktası oluşturacağız” dedi.
NESNELER DE TÜKETİCİ
Dünyada dijitalleşmenin artmasıyla elektriğin öneminin daha da arttığına dikkat çeken Dönmez, akıllı sistemler, yapay zeka ve depolama gibi teknolojilerle enerjide ciddi bir değişim yaşandığını söyledi. Dönmez, “Bugün elektriği sadece klasik anlamda tüketici dediğimiz kişi ya da kurumlar tüketmiyor. Tüketici kavramı insan yerine artık nesneleri ve nesnelerin interneti tabanlı bir enerji talebini de oyuncu yapıyor” dedi.
YENİ OYUNCU YAPAY ZEKA
Günümüz oyuncularının artık TOGG örneğinde olduğu gibi cansız nesneler ve yapay zeka yazılımları da olduğunun altını çizen Bakan Fatih Dönmez, “TOGG’un her türlü yapay zeka temelli teknolojiyle eşleşecek ve onları yönlendirecek olması, bunun en güzel örneklerinden biri” diye konuştu.
56 ŞEHİRDE 100 ŞARJ İSTASYONU
Zorlu Enerji’nin yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek amacıyla yaptığı en büyük yatırımlardan olan Zorlu Energy Solutions (ZES), 266 lokasyonda açtığı 100 yeni şarj istasyonuyla toplam 56 şehirde hizmet veriyor. Son yatırımlarla birlikte, 56 şehirde ZES’e ait elektrikli otomobil şarj istasyonu bulunurken, toplamda 266 lokasyona ve 455 soket sayısına ulaşılmış durumda. Şirket, Amasya, Bartın, Bingöl, Burdur, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde ve Şanlıurfa’da ilk halka açık elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumunu gerçekleştirdi. Ayrıca 17 yeni şehirde daha şarj istasyonu kuracak.