Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Havacılık endüstrisinin dev oyuncuları, teknoloji şirketleri ve startuplar, geliştirdikleri elektrikli hava araçları ile ticari uçuşlara hazırlanıyor. CNN International’da yayınlanan habere göre, küçük ölçekli elektrikli araçlar, ticari uçuşlar için daha elverişli. Daha uzun mesafeli ve ağır hava taşıtları için ise hibrit çözümler gerekiyor.
İşte elektrikli hava araçlarında en umut verici girişimlerden bazıları…
ŞEHİR ULAŞIMINA ALTERNATİF
Havacılık endüstrisinin dev şirketlerinden Airbus’un Silikon Vadisi’nde geliştirdiği Vahana, pilotsuz bir elektrikli hava aracı. Şehir sınırları içinde kargo ve bir yolcu taşımak için tasarlandı.
Tamamen otonom ve elektrikli motorlarla çalışan Vahana’da yolcu modülü, her birinde dört motor bulunan iki kanat arasına yerleştirilmiş. Dikey kalkış ve iniş özellikleriyle şehir ulaşımında alternatif olabileceği belirtiliyor. Vahana ekibi, uçuş testine hazır olduklarını açıkladı.
İLK UÇUŞ BU YIL
NASA da, 14 elektrikli motoru ile enerjiyi etkili şekilde kullanan, çevrede gürültü ve kirlilik oluşturmayan X-57 uçağıyla pazara dahil oldu. Uçak, yüksek hızda seyrederken yüzde 500 verimlilik artışı sağlamak üzere tasarlanmış. X-57’nin 2018 başında uçması bekleniyor.
MALİYETİ 129 BİN 800 DOLAR
Slovenya firması Pipistrel Aircraft’ın iki kişilik elektrikli uçağı Alpha Electro, üretim aşamasına geldi. Siemens tarafından geliştirilen 60 kilovatlık bir elektrik motoruyla güçlendirilen Alpha Electro, yaklaşık bir saat havada kalabiliyor. Maliyeti 129 bin 800 dolar olan uçağın pilleri cep telefonu ile aynı şekilde şarj edilebiliyor.
TEK ŞARJLA 960 KİLOMETRE
İsrailli startup Eviation Aircraft, 9 yolcu kapasiteli, otomatik pilotlu, tek şarjla 960 kilometre menzile sahip elektrikli uçağıyla sektöre katıldı. Kısa menzilli bölgesel pazara yoğunlaşan şirket, küçük havaalanlarını kullanacak.
Şirketin CEO’su Ömer Bar-Yohay, kısa mesafeli yolculukların otomobille yapıldığını hatırlatarak, “Şu an ticari olarak uçmak verimli değil. Biz de bunu değiştirmek için sektördeyiz. Çok büyük fırsatlar var” dedi.
TAKSİLERE RAKİP OLACAK
Airbus’un üzerinde çalıştığı bir başka fütüristik konsept de, bu yıl ilk uçuşa programlanan elektrikli hava taksi CityAirbus. Pilotsuz, dikey olarak iniş- kalkış yapabilen araç, 4 yolcu taşıyabilecek. Saatte 128 km gidebilen hava taksinin kentsel kullanım için ideal olduğu, işletme masrafları açısından da geleneksel taksi ile rekabet edebileceği belirtildi.
TERCİHİ YEREL HAVA LİMANLARI
Hibrit elektrik konseptli uçaklar üzerinde çalışan Seattle merkezli startup Zunum Aero’nın en büyük destekçilerinden biri, havacılık devi Boeing. Zunum, elektrikli uçaklarıyla binlerce kişiyi daha ekonomik koşullarda uluslararası havalimanlarından ziyade yerel hava alanlarına taşımayı vaat ediyor.
Şirket, ilk konsept uçağıyla 12 yolcuyu taşıyabilecek. Uçağın menzili bin 120 kilometreden fazla, ancak zamanla ölçeklendirilebilir şekilde tasarlandı. Hedef, giderek daha büyük ve daha uzun menzilli bir uçak ailesi geliştirmek.
Zunum, hibrit teknolojisiyle başlasa da tamamen elektrikli itme sistemine sorunsuz geçiş yapabileceği belirtiliyor. Zunum, ilk elektrikli hibrid ticari yolcu uçağı için 2022’yi planlıyor.
23 Şubat 2018 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı