tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Elektrik malzemeleri sektörü, İstanbul Ticaret Odası Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi’nin “Elektrik Sektörünün İTO’dan ve Hükümetten Beklentileri” konulu toplantısında buluştu.

Toplantıda İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi’ni, Komite Başkanı Fatih Yılmaz, Komite Başkan Yardımcısı ve İTO Meclis Üyesi Enis Alkan, Meclis Üyeleri Sami Yılmaz, Mustafa Albayrak ve Tuncer Uslu ile Komite Üyeleri Mehmet Emin Başarır ve Uğur Telli temsil etti.

100 SEKTÖR MENSUBU KATILDI

Toplantının öne çıkan maddelerinden ilki, en büyük sorunları olarak nitelendirdikleri elektrik malzemelerinde spot piyasadan kaynaklanan fiyat istikrarsızlığı oldu. Konuşmacılar, sektördeki firmalarla işbirliği yaparak spot piyasa ve fiyat istikrarsızlığı sorununun ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekti. Sahadaki uygulamaların ve deneyimlerin paylaşıldığı toplantıya yaklaşık 100 sektör mensubu iştirak etti.

TİCARİ ALACAK SİGORTASI ÖNEMLİ

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Meclis Üyesi Sami Yılmaz, toplantının amacının; katılımcılardan sektörün sorunlarını, İTO’dan ne beklediklerini dinleyerek bunları ilgili mercilere ve doğru yerlere aktarmak olduğunu ifade etti.
Bu organizasyonlar ile sektör temsilcileri arasındaki dayanışmayı, güç birliğini artırmak istediklerini belirten Yılmaz, “Sektörde yaşanabilecek riskleri minimize etmek adına başta ihracat olmak üzere ticari alacakların sigorta ettirilmesi çok önemli” dedi.

SÖZ, SAHA ADAMLARINDA

Toplantının açılış konuşmasını ise Komite Başkanı Fatih Yılmaz yaptı. Sektörün sorunlarını saha adamlarından dinlemenin çok şey öğreteceğini vurgulayan Yılmaz, İTO’nun çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Yılmaz, şöyle devam etti: “Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek sektörümüzle ilgili yaşadığımız sorunları dile getirmek, istişare etmek ve camiamızın kaynaşmasını sağlamak üzere toplandık.
Bu toplantıların sürekliliğini sağlamak için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz.”

İHRACATINI AB’YE YAPIYOR

İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sami Yılmaz, sektörün ana kalem olarak yılda 2 milyar dolarlık kablo ihracatını AB ülkelerine yaptığını söyledi. Yılmaz, “Sektör, 1 milyar dolar seviyesindeki diğer elektrik malzemeleri aksesuarları ihracatını da AB ülkelerine yapıyor. 120 ülkeye ihracatımız var. Afrika pazarı üzerinde durulması gereken yeni pazarımız olmalı” dedi.

SEKTÖR NE DEDİ?

  • Dünya standartlarında üretim kabiliyeti ve altyapısına sahip olan elektrik malzemeleri sektörüne gereken önem verilmeli.
  • Uluslararası ölçekteki firmalar Türkiye’de elektrik ekipmanları yatırımı ve üretimi yapıyorlar.
  • Denizcilikte proje bazındaki hizmet teslimlerinde KDV Genel Uygulama Tebliği çerçevesinde yürütülen 9/10 oranındaki kısmi tevkifat uygulaması kaldırılmalı.
  • Karşılıksız çekin karşılığını devlete ödeyen hapis cezasından kurtuluyor ama parasını alamadığı için alacaklının mağduriyeti devam ediyor.
  • İflas ertelemesi zorlaştırılmalı, erteleme isteyenler sıkı bir denetime tabi tutulmalı.
  • Üretim kapasitesini artırabilecek, yüksek kaliteli üretim yapan sektör risk almamak adına ilave yatırım yapmaktan vazgeçiyor.
  • Yapılarda istenilen vasıfta ürün kullanan firmaların fiyat teklifleri yüksek kalıyorsa, düşük fiyatlı ürünlerin vasıflara uygun olup olmadığı denetlenmeli.
  • Sektörel bir dernek ve organize sanayi bölgesi en büyük ihtiyaçlardan biri haline geldi.
  • Sanayi Bakanlığı ve Türk Standardları Enstitüsü denetimlerini artırarak kalitesiz ve standart dışı üretimi engelleyebilir.

17 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel