Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: SEZEN SAVAŞAN
BTM girişimlerinden Grawindy’nin kurucusu Atilla Öztürk, düşük maliyet ile sürdürülebilir elektrik üretimi üzerine yeni teknolojiler geliştiriyor. Geçtiğimiz aralık ayında Sahne XL ile yatırımcı karşısında sunum yapan Öztürk, ekosistemde bir yeşil enerji girişimi olmayı hedeflediğini belirterek, girişimcilik yolculuğunu İstanbul Ticaret’e anlattı.
DÜŞÜK HIZDA BİLE ETKİN
Kendinizden ve girişiminizden bahseder misiniz?
Grawindy ve bileşenlerinin buluş sahibiyim. Girişimimizin merkezinde yer alan ‘Grawindy’ olarak isimlendirdiğimiz bu özgün çekirdek teknolojisi buluşu, işletim özellikleri sayesinde düşük rüzgar hızında da etkin olabiliyor ve aşırı yüksek rüzgarlarda bile parçalanma riski taşımıyor. Kompozit malzeme gerektirmeyen bu teknoloji, frenleme sistemine ihtiyaç duymadan rüzgar yönünden bağımsız olarak çalıştırılabiliyor. Bu sayede Grawindy’nin şekli ihtiyaca göre dizayn edilebiliyor, kolay ve düşük maliyet sunuyor.
ENERJİDE ÇAĞ AÇACAK
Girişim fikriniz hangi ihtiyaçtan doğdu?
Tarımsal tesislerdeki en önemli sorun, düşük maliyetli elektrik kıtlığıdır. Özellikle süt çiftlikleri, ihtiyaç duydukları yüksek enerji miktarı nedeniyle bu sıkıntıyı diğer tarım sektörlerinden çok daha fazla yaşıyor. Kısacası, artan elektrik fiyatlarının tarımsal üretimi tehdit etmesi bizi bu noktada harekete geçirdi.
Müşteri yolculuğu araştırmamız sırasında, Türkiye’de 25 binin üzerinde kayıtlı süt çiftliği bulunduğundan biz de birincil pazarımız olarak süt çiftliklerine odaklandık. İkincil pazarımızı ise dikey çiftlikler, seralar ve veri merkezleri olarak belirledik. Grawindy teknolojisinin üniteleri büyüdükçe exponansiyel olarak verimlilik artışı ve yatırım maliyeti düşüşü olduğunu tespit ettik. Bu özellik sayesinde Grawindy ünitelerinin 50MW kapasitelerde üretileceğine ve enerji alanında yeni bir çağ açacağına inanıyoruz.
11 KİŞİLİK EKİP
Girişiminizi hayata geçirme süreci nasıldı?
Danışmanlarımızla beraber 11 kişiden oluşan çekirdek bir ekibiz. İş fikrine inanan, dinamik, azimli ve kararlı ekip arkadaşlarım var. Bu sebeple çekirdek ekibi oluştururken zorlandığımı söyleyemem. İş fikrini hayata geçirmek ise gerçekten sancılı bir süreçti ve bu süreç halen devam ediyor. Girişimimiz çok özgün bir yapıda.
Bu nedenle yatırımcılarımızın da bu özgünlüğü kavrayabilecek şekilde özgün olmasını bekliyoruz.
HEDEF AVRUPA
Pazarda kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?
Girişimimiz çekirdek teknoloji olduğu için güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi dolaylı rakiplerimiz mevcut. Biz, ürünümüzün avantajlı maliyet sunması ve 24 ay gibi bir sürede kendini amorti etmesinden dolayı diğer rakiplerimizden ayrılıyoruz. Montajı ve demontajı kolaylıkla yapılabilen Grawindy üniteleri, kurulacakları coğrafi bölgede yaygın olan rüzgar hızına adapte olacak şekilde tasarlanabiliyor. Enerji kullanım alanlarına yakın kurulabiliyor ve yüzey alanında fazla yer kaplamıyor. Bu sayede de enerjiye hızlı erişim sağlıyor. Yakın gelecekte ise Avrupa’ya açılmak istiyoruz.
BTM GİRİŞİMLERİ BARSELONA’DA
BTM girişimleri, dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarları arasında yer alan Mobil World Congress’de (MWC) projelerini tanıttı. İspanya’nın Barselona kentinde 27 Şubat-2 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarda BTM; Karma Türkiye, Peerbie ve Hologrart girişimleriyle Türkiye pavilyonunda yerini aldı. Yoğun ilgi gören BTM standını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu ve T.C. Barselona Başkonsolosu Selen Evcit de ziyaret etti.
HATA VE ELEŞTİRİDEN YILMAYIN
Girişimcilere tavsiyeleriniz neler?
Türkiye’de potansiyel çok büyük ve umut verici. Türkiye’nin fiziki ürünler ortaya koymaya belli başlı gelişmiş ülkelerden çok daha fazla ihtiyacı var. Girişimcilik ise zor bir süreç ve en önemli konunun da beklenti yönetimi ve geri bildirim sorumluluğunda hassasiyet olduğunu düşünüyorum. Öğrenmenin hiç bitmeyeceği bu girişimcilik sürecinde hata da yapacaksınız, sizi eleştiren insanlar da olacak. Bunlara aldırış edilmemesi gerektiğini bu yolda öğrendim. Gün sonunda topluma katacağınız değeri düşünün ve yılmadan çalışmaya devam edin. Bir BTM girişimi olduğumuz için biz bu konuda kendimizi şanslı hissediyoruz.
BTM, SONUÇ VE ÇÖZÜM ODAKLI
BTM ile yollarınız nasıl kesişti ve projenize ne gibi katkılar sağlandı?
Türkiye’de network ve mentorluk hizmeti veren girişimcilik merkezlerinin sayısı az. Bu merkezleri araştırırken BTM ile tanıştım ve Ön Kuluçka programına başvurdum. Mülakat sonrasında ise sürece dahil oldum. Aldığımız eğitimler, danışmanlıklar, ofis kullanımı gibi imkanlar bizim için çok faydalı oldu. BTM’nin şimdiye kadar karşılaştığımız programlardan farklı pek çok olumlu özelliği var. İstanbul Ticaret Odası desteği nedeniyle BTM’deki sonuç ve çözüm odaklı işleyiş çok etkili. Bir diğer özellik ise yönetim ve işleyişin ruhunda, özellikle girişimci ile yatırımcının beklentisi ve ihtiyaçları konusunda derin, kuvvetli bir empati kurulması. BTM içindeki bu işleyiş prensipleri sayesinde projemiz konusunda hatalarımızı ve eksiklerimizi net bir şekilde görebildik.
06 Mart 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba