Özel günler arasında en fazla alışverişin yapıldığı 14 Şubat Sevgililer Günü de esnafa can suyu olacak. Hediyelik eşya satışlarının 10 milyar liralık bir ciro oluşturması bekleniyor. Yılın son kış indirimleri de bu ciro artışını hızlandıracak.
HABER: CANAN BİLGİN
Hükümetin art arda açıkladığı destek paketleri, finansal ve reel kesime yönelik yeni düzenlemeler, enflasyondaki düşüş ve döviz kurlarındaki gerileme, şubat ayında ekonomiye yansıdı. Vergiden krediye, teçhizattan yeni pazarlara kadar pek çok teşvik içeren paketlerle iş dünyası rahat bir nefes alıp çarklarını döndürmeyi sürdürdü.
ZAMLI MAAŞLAR CEPTE
Tüketiciler ise zamlı maaşlar, ek ödemeler, düşük faizli krediler ve kredi kartı borçlarının yapılandırılmasıyla harcamalarına devam edip piyasaya daha fazla nakit akışı sağladı. Şubat ayında piyasaya daha fazla para girişinde, milyonlarca çalışanın maaşlarına yapılan zamlar etkili oldu. İlk müjde, ocak ayında yapılan zamla 13 milyona yakın emeklinin yüzünü güldürdü. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 10.19, memur emeklilerine ise yüzde 10.73 olarak yansıtılan zamlar, ocak ayından itibaren hesaplara geçti.
İNDİRİM KAMPANYALARI
Milyonlar zamlı maaşlarını cebine koyarken, alışverişte başlatılan şubat indirimleri de piyasalara ivme kazandırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ‘Türkiye Kazanacak’ sloganıyla ekimde başlattığı ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na ilave olarak bu indirimler de hem tüketicinin hem de piyasanın yüzünü güldürdü. Enflasyonla mücadele hareketine katılan firmalarla asgari yüzde 10 indirim kampanyası üzerinde mutabakata varılmıştı. Şubattaki kampanyada ise yüzde 70’lere varan indirimler uygulanıyor. Gıdadan tekstile, beyaz eşyadan mobilyaya, kozmetikten teknolojiye pek çok alana yayılan indirim kampanyaları sayesinde şirketler ve markalar, çok daha geniş kitlelere ulaşma fırsatı buluyor.
KART BORCUNA 60 AY VADE
Tüketicileri sevindiren bir diğer müjde de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) geldi. Kredi kartı kullanan milyonlara nefes aldıran yasal düzenlemeyle kredi kartı borcu olan kişilere verilecek kredi kartı borç yapılandırma kredisi için vade sınırı 48 aydan 60 aya çıkarıldı. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın dahil olduğu, yüzde 1.10’dan başlayan ve 60 aya kadar uzanan vadelerle kredi kartı borç yapılandırması fırsatına ilgi büyük.
10 MİLYAR LİRALIK ‘SEVGİLİ’ CAN SUYU
Özel günler arasında en fazla alışverişin yapıldığı 14 Şubat Sevgililer Günü de piyasayı hareketlendirecek. Kuyumdan restorana, çiçekten hazır giyime, teknolojiden seyahate kadar hemen her alanda indirim ve kampanyalarla karşılanan Sevgililer Günü, esnafa can suyu olacak. 14 Şubat Sevgililer Günü haftasında hediyelik eşya satışlarının 10 milyar liralık bir ciro oluşturması bekleniyor.
TAKI VE ELEKTRONİK
14 Şubat için yapılan bir araştırmaya göre hediye seçiminde çiçek, özellikle de kırmızı gül liste başında yer alıyor. Gül satışlarının 10 kat arttığı 14 Şubat’ta, yaklaşık 20 milyon kırmızı gül hediye ediliyor. Takı, mücevher, kol saati, parfüm, hazır giyim, cep telefonu, tablet ve bilgisayar da başrollerde.
14 Şubat, sadece perakende sektörüne değil, e-ticarete de en ‘sevgili’ gününü yaşatacak. Sanal mağazaların özellikle sosyal medya üzerinden yaptıkları tanıtımlar ve kampanyalarla online alışverişte de yaklaşık 1.5 milyar liralık ciro öngörülüyor.
KREDİ FAİZLERİ3 AYDA 10 PUAN DÜŞTÜ
Ağustosayındaki kur saldırısının ardından ekonomi yönetiminin attığı adımlar, sermaye piyasaları ile kredi faizlerine de yansıdı. Ticari kredi faizleri son 3 ayda yaklaşık 10 puanlık düşüşle yüzde 26 sınırına geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, bankalarca açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama ihtiyaç kredi faizi 12 Ekim 2018’de yüzde 39.36 ve ticari kredi faizi de yüzde 35.37 ile yaklaşık son 15 yılın zirvesini görmüştü. Ekonomide alınan tedbirlerle enflasyonun gerilemesi, ülkeye fon akışının sürmesi, döviz kurlarında volatilitenin azalması, dengelenme sürecinin devamı ve jeopolitik risklerin azalması, kredi faiz oranlarında düşüşlerin yaşanmasını sağladı. 18 Ocak itibarıyla ortalama ticari kredi faiz oranı 26.80 seviyesine geriledi. Aynı dönemde ortalama ihtiyaç kredi faiz oranı da 29.99’a indi. Bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranı da 1 aylık vadede yaklaşık 20.18’e geriledi.
2.5 MİLYON ESNAF İÇİN DEV PAKET
2.5 milyon esnaf için markalaşmadan kira desteğine, vergi muafiyetinden kooperatif kurulmasına kadar 10 adımlık paket geliyor.
40 bin işletmeye 20 milyar liralık paketle birlikte kredi musluklarını açan hükümet, bir dizi reform hazırladı. Esnafa kredide sübvansiyon yüzde 20’den yüzde 100’e çıkarken, yararlananların sayısı 600 bine yaklaştı. Küçük işletmeleri teşvik için girişim-risk sermayesi gibi yenilikçi finansman modelleri desteklenecek. İşte hayata geçirilecek 10 önemli adım:
Pazarlama ve markalaşma projesi hayata geçiriliyor. Küçük işletmelerin bu alandaki forumlara katılımı desteklenecek.
Perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçişindeki kriterler esnaf lehine yeniden düzenlenecek.
Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan meslekleri icra edenlere AVM’de rayiç bedelin en fazla dörtte birinden kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az binde 3’ü yer ayrılacak.
Satılan malın etkin şekilde piyasadan temini için tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurulacak.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde birden fazla kişi çalışıyorsa bir kişiden ustalık belgesi alınması yeterli olacak.
İşyeri modernizasyonu ve hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için 30 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi kullanımı sürdürülecek.
Basit usuldeki ticari kazançların 9 bin liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Emeklilik sonrası sosyal güvenlik primi kaldırılırken, emekli maaşlarında yüzde 10 artış sağlandı.
Oda kaydında ustalık belgesi, muadili belgeler istenmeyecek. 1 Haziran 2018’den itibaren primleri bir yıl süreyle Hazine karşılıyor.
Alışveriş merkezlerinde esnafa toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer verilecek.
Esnafın defter onayları Gelir İdaresi’nce elektronik ortamda yapılacak, noter tasdikine gerek kalmayacak.