Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: FEDAİ YILDIRIM
Vakıfların paylaşım kültürü ile kamunun gücünü birleştirerek katılım bankacılığına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Vakıf Katılım A.Ş. hizmete açıldı. Katılım bankacılığında ikinci kamu bankası olan Vakıf Katılım’ın açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıf Katılım’ın 805 milyon liralık sermayesinin; 2. Beyazıt Vakfı, 1. Mahmut Vakfı, 2. Mahmut Vakfı, Murat Paşa Vakfı ve mazbut vakıflar adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün iştirakiyle sağlandığını hatırlattı.
20 YILLIK HAYAL
Kurumun, 20 yıllık bir hayalin ürünü olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Katılım finans yönetimi konusunda kısa sürede büyük ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. Katılım finans sistemi, dünyada 1950’den beri, ülkemizde ise 1984’ten beri tecrübe edilen bir yapılar sistemi. Bu sistemin dünya finans sistemi içinde ağırlığının artması 2000’li yıllardan itibaren sağlandı. Geçtiğimiz yıl itibarıyla 2 trilyon doları aşan bir varlığa ulaşan faizsiz finans sisteminin toplam varlığı, bu hacmiyle dünyada ilk 10’da yer alan bankalardan birini ancak geçebiliyor. Buna rağmen biz gelişmelerden ümitliyiz. Dünya Bankası ve IMF de faizsiz finans sistemini gündemlerine almış durumda” dedi.
DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Bireysel emeklilik, sukuk, katılım sigortacılığı gibi araçlarla sistemin geliştiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye, bugüne kadar özel sektör aracılığıyla 5 milyar dolarlık, Hazine Müsteşarlığı aracılığıyla da 20 milyar liralık kira sertifikası yani sukuk ihracı gerçekleştirdi. Katılım sigortacılığı alanında halen ülkemizde iki şirket faaliyet gösteriyor. Katılım finans sistemini güçlendirmek için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”
SPEKÜLASYONA KAPALI
Katılım finans sisteminin, varlığa dayalı yapısı, risk paylaşımını esas alması ve spekülasyonlara kapalı olmasıyla mevcut bankacılık sisteminden tümüyle farklı bir yapısı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Tüketimi değil üretimi teşvik eden, işletmelere borçlanmadan kaynak kullanma imkanı sağlayarak kırılganlıkları azaltan yapısıyla bu sistemin Türkiye ekonomisinin itici gücü olacağına inanıyorum” diye konuştu.
2025 HEDEFİ YÜZDE 15
Erdoğan, bugüne kadar katılım yöntemiyle çalışan 5 finans kuruluşuna Vakıf Katılım’ın eklendiğini ve sayının 6 olduğunu söyledi. Katılım finans sisteminin tüm bankacılık sistemi içerisindeki payının hâlâ yüzde 5’ler seviyesinde bulunmasının daha yapacak çok işin olduğunu gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, bu konuda 2025 içerisinde belirlenen yüzde 15’lik hedef olduğunu hatırlattı.
VAKIFLARA DESTEK
Erdoğan, Vakıf Katılım’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne destek vereceğine dikkat çekerek,”Vakıf Katılım, bütün desteğini bundan sonra vakıf eserlerine verecek. Üniversitelerine, okullarına ve burslarına verecek. Böylece Türkiye’nin kültürüne, medeniyetine, turizmine ayrı bir altyapı da oluşturulmuş olacak. O bakımdan Vakıf Katılım’ın görevi hiçbir şeyle mukayese edileme yecek derecede fazla. Yani Vakıf Katılım’da millet var, Türkiye var, tarih, kültür, medeniyet var” dedi.
YEPYENİ BİR PENCERE AÇIYOR
Dünyanın 2008 finans krizinin etkilerini hâlâ atlatamadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün emlak ve emtia fiyatlarının düşüşü, sermaye akışının azalması, büyümenin ve ticaretin yavaşlaması gibi pek çok sorunun küresel ekonomiyi tehdit etmeyi sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan, “Katılım finans sisteminin reel ekonomiyi esas alan, ahlâkı ve adaleti önde tutan yapısı, Müslüman toplumlarla birlikte dünyaya yepyeni bir pencere açıyor” dedi.
İSTANBUL MERKEZ OLACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’u bu sistemin bölgesel ve küresel merkezi haline getirmek için de çok mücadele verdiklerini söyledi. Devlet bankalarının merkezinin İstanbul’a taşınması için ilk adımların atıldığını ve Anadolu yakasında fiziki mekanların yapıldığını aktaran Erdoğan, özel sektör binalarının da o bölgede inşa edildiğini anımsattı.
805 MİLYON TL ÖDENMİŞ SERMAYE
Vakıf Katılım, tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve kurucu vakıflara ait 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kuruldu. Hızlıca şubeleşme sürecine girmeyi planlayan Vakıf Katılım ilk olarak İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Kayseri’deki şubelerini açacak ve hızla Türkiye’ye yayılacak.
YURT DIŞI FONLARI GELECEK
Vakıf Katılım, kamunun da desteğiyle faiz konusunda hassasiyet taşıyan yurt dışı fonların Türkiye’ye getirilmesi ve Türkiye’nin İslami finansın merkezi olması konusunda öncü rol oynamayı hedefliyor.
AMAÇ HAYIR KAZANMAK İÇİN PARAYI KULLANMAK
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Vakıf Katılım’ın yüzde 100 vakıf malı olduğunu belirterek, burada amacın para kazanmak için parayı kullanmak değil, hayır kazanmak için parayı kullanmak olduğunu söyledi. Akdoğan, vakıf mallarından elde edilen malların bankacılıkta değerlendirilmesi konusunda hep tartışmaların süregeldiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Vakıf Katılım ile bu alanda bir rahatlama sağlamış oluyoruz. Vakıf Katılım’ın sermayesinin tamamı 4 önemli vakfımızın ve mazbut vakıflar adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’müzün katılımıyla temin edilmiştir. Yani bu kurum yüzde 100 vakıf malıdır. Vakıf kültürü ile katılım finans sistemini bir araya getiren Vakıf Katılım’ın ülkemiz ve milletimiz için son derece faydalı hizmetlere vesile olacağına inanıyorum.”
FAİZSİZ BANKACILIK DÜNYADA YAYILIYOR
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, faizsiz bankacılığın sadece İslam ülkelerinde değil, dünyada hızla yayıldığını dile getirdi. Elitaş, katılım bankalarının geleneksel bankaların yaptıkları işlemleri faiz alıp vermeden yerine getirdiğini ifade ederek, “Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ve hinterlandında da birçok İslam ülkesi yer alan Türkiye için çok önemli bir konu. Özellikle faiz hassasiyetine sahip kesimin mevduatlarının ekonomiye kazandırılması ve bu kaynakların reel sektöre yönlendirilmesi, büyüme potansiyelinin artmasında son derece önemli rol oynuyor” dedi. Bakan Elitaş, “Yeni katılım bankaları Türkiye’nin kalkınmasında, fonların verimli şekilde kullanılmasında ve bankacılık sisteminin gerçek işlevini üstlenmesinde en önemli kuruluşlardan. İhtiyacımız olan da bu. Türkiye’nin gücüne güç katacak bir katılım bankası kuruldu” diye konuştu.
KOBİ’LERE DESTEK OLACAK
Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran, katılım bankacılığını diğer bankalardan ayıran özelliği, ‘merhametli bankacılık’ yaklaşımı olarak tanımladı. Oran, şunları söyledi: “Vakıf Katılım sayesinde vakıf eserleri daha fazla ihya edilecek, garip gurebaya daha fazla yardımın yolu açılacak ve ‘vakıf’ ruhu yeniden canlanacak. Vakıf Katılım daha çok KOBİ’lere, üretim yapanlara, yatırım yapanlara destek olacak, öncülük edecek. Böylece ülkemize daha fazla girişimci kazandıracak, büyüyen Türkiye için çalışan yeni fikirlere sahip herkesin yanında olacak. Diğer taraftan, arkasında bulunan kamu gücü nedeniyle yurt dışından, özellikle Körfez ülkelerinden gelen talepleri karşılayacak, potansiyel fonları ülkemiz ekonomisine kazandıracak.” Oran, 2023’e kadar Türkiye genelinde 250 şubeye ve 3 bin çalışana ulaşarak sektör lideri olmayı
hedeflediklerini vurguladı.
Vakıf Katılım’ın reklam filmi
KİMLER KATILDI?
Açılış törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AK Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, BDDK Başkanı Mehmet Akben, TMSF Başkanı Ercan Şakir Gül, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş katıldı. Törende ayrıca İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve İTO Meclis Üyeleri ile çok sayıda iş adamı ve bankacılık sektörünün üst yöneticisi de yer aldı.
03 Mart 2016 Perşembe
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar