istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Ekonomiye bahar paketi

Giriş: 08.05.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İmar mevzuatına aykırı yapılar kayıt altına alınırken, emeklilere dini bayramlarda bin TL ikramiye verilecek. Genç girişimcilere de prim desteği var.

Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, imar barışı, genç girişimcilere Bağ-Kur desteği, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması ve üniversitelerden kaydı silinenlere geri dönme imkanı gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’na göre yapılandırmada, 31 Mart 2018 tarihi esas alınacak. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçlarını 36 taksitte ödeyebilecek, peşin ödemede ise indirim avantajından yararlanacak.

İş yeri açan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük girişimciler prim desteğinden faydalanacak.

Kaçak durumdaki yapıları ve Hazine arazisine açılan tarlaları yasal hale getiren düzenleme, belediyelere de 144 ay vadeye kadar borç yapılandırma olanağı sunuyor. Torba tasarıyla emeklilere de dini bayramlarda 1000’er lira ikramiye verilecek.

İşte tasarıda yer alan düzenlemelerin detayları…

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILIYOR

Yeniden yapılandırılacak borçlar ve konuları şöyle:

  • Vergi Usul Kanunu kapsamına giren; 31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları
  • 31 Mart 2018’den önce Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları
  • Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen, tahsil dairesine takip için intikal etmiş olan asli ve fer’i amme alacakları,
  • İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanı
  • 31 Mart 2018 tarihinden önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları
  • SGK primleri

MATRAH ARTIRILIRSA

Mükellefler, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için senelik gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için başka bir tarhiyat yapılmayacak.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, verdikleri yıllık beyannamelerinde, ihtirazi kayıtla verilenler dahil, vergiye esas alınan matrahlarını, kanunun yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar, 2013 takvim yılı için yüzde 35; 2014 takvim yılı için yüzde 30; 2015 takvim yılı için yüzde 25; 2016 takvim yılı için yüzde 20’den az olmamak üzere artıracak.

DAMGA VERGİSİ YOK

Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi alınmayacak.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri; işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları kendilerince ya da bağlı bulundukları meslek kuruluşunca belirlenecek rayiç bedel ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilecekler.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE PRİM DESTEĞİ

Tasarıyla, genç girişimcilere prim desteği getiriliyor. İş yeri açan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük girişimcilerin bir yıllık sigorta primleri, aylık prime esas kazançları, günlük prime esas kazanç alt sınırının 30 katını geçmemek üzere Hazine tarafından karşılanacak.

BİNALARA YAPI KAYIT BELGESİ

  • Tasarının imar barışı bölümüne göre, ruhsatsız, ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek.
  • Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.
  • Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.
  • Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, Yapı Kayıt Sistemi’ne yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek.
  • Düzenleme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31 Aralık 2018’e kadar başvurulması gerekiyor.
  • Hazine arazisine yapılan bina, belge alınırsa kullanıcısına satılabilecek.
  • Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2017’den önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullananlar bu arazileri 10 yıla kadar doğrudan kiralayabilecek.
  • Orman alanlarında, Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulabilecek. Bunun için gerçek ve tüzel kişilere, bedeli karşılığında bakanlıkça izin verilebilecek.

TAKSİTLİ ÖDEME FIRSATI

TBMM’ye gönderilen tasarıya göre, yapılandırmaya konu alacakların ait olduğu idareler; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) olarak düzenleniyor.

  • Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler, Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB’a bağlı tahsil dairelerine borçlarının ilk taksitini 4 ay sonra, SGK borçlarının ilk taksitini 3 ay sonra ödeyecek. Kalan borçlar, ikişer aylık dönemler halinde azami 18 taksitte ödenecek. Borçlar 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek. Böylece ödeme vadesi 36 aya kadar uzayabilecek.
  • Borçlular, ödeme seçeneklerinden birini başvuru esnasında tercih edecek.
  • Peşin ödemelerde, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanacak tutarın yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek.
  • Yapılandırılan alacak sadece faiz ya da gecikme zammıysa yüzde 50 indirim yapılacak.
  • İdari para cezaları peşin ödendiği takdirde yüzde 25 indirim uygulanacak.
  • Ödenmesi gereken tutarlar spor kulüplerince 36 taksitte, belediyelerce 144 taksitte ödenebilecek.
  • Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile SGK’ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen, 100 lira altı küçük tutarlı alacaklar tahsil edilmeyecek.Buna bağlı gecikme zamlarının da 200 lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

VATANDAŞLA EL SIKIŞIYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM’ye sunulan tasarıyla vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırılacağını belirterek, “Vergi ve sosyal güvenlik kurumu primlerine ilişkin itilaflı alacaklar kanun kapsamında yer alacak ve vergi prim barışı sağlanmış olacak. İlave olarak geçmiş 5 yıla ait vergiyle ilgili bir fırsat getiriyoruz. Matrah artışı sağlamak suretiyle vergi takibinde olan, bununla ilgili uzlaşmazlık ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere kolaylık sunuyoruz. Vatandaşla esnafla aramızdaki ilişkilerimizi düzeltmiş oluyoruz” dedi.

Düzenlemelerin vatandaşların geniş bir kesimini ilgilendirdiğini, onların beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak konular olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Vatandaşın devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor, vatandaşla el sıkışılıyor” diye konuştu.

TEMMUZA KADAR BAŞVURUN

Yıldırım, kanundan yararlanmak için vatandaşların temmuz ayı sonuna kadar müracaat etmesi gerektiğini, takip eden 36 ay içinde de borçların ödenebileceğini söyledi. Peşin ödeme yapılması halinde indirimler olacağını anlatan Yıldırım, peşin ödeyen vatandaşların gecikme faizinin yüzde 90’ını ödemeyeceğini, yüzde 10’unu ödeyerek hesabı kapatabileceğini kaydetti.

Başbakan Yıldırım, bir diğer önemli kararlarının da imar barışı olduğunu belirterek, son 50 yılın kangren olmuş bir sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısı hazırladıklarını ifade etti.

EKONOMİDE DİNAMİZMİ ARTIRACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, borç yapılandırması ve sosyal reform paketinin, ekonomide dinamizmi artıracağını söyledi. Yeni ekonomi paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avdagiç, borç ve prim yapılandırması ile imar barışının ekonominin kayıt altına girmesi için çok önemli adımlar olduğuna işaret etti.

YATIRIMA START

Avdagiç, şunları kaydetti: “Kamuya borç ödemelerinde tanınan yeni fırsatlar, stok affı gibi tedbirler inanıyoruz ki devlet, vatandaş ve reel sektöre karşılıklı kazanç olarak yansıyacak. Vatandaşın alım gücünü artıracak her türlü sosyal ve yapısal düzenlemenin arkasındayız. Başbakanımızın açıkladığı borç yapılandırması ve sosyal reform paketi, ekonomide dinamizmi artıracak. İnanıyoruz ki, bu barışın bereketi her vatandaşa ayrı yansıyacaktır.
Kamuya birikmiş vergi ve prim borcunu ödeyen vatandaş da, ikramiye ile geliri yükselen emekli de geleceğini çok daha güven içinde planlayabilecek. Eski borçlarını taksitlendiren girişimci, sonraki vergi ve primleri için beyaz bir sayfa açabilecek. Yeni yatırım planlarına da engelsiz start verebilecek. Çünkü yasal süreçlerle karşılaşmayacak. Devlet de bir yandan tahsil edemediği gelirine kavuşarak yatırımlarını hızlandırabilecek.”