tatil-sepeti
tatil-sepeti

‘Ekonomik bağımsızlık için teknolojik bağımsızlık’

Giriş: 09.07.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

‘Ekonomik bağımsızlık için teknolojik bağımsızlık’

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 5G Zirvesi’nde; 5G, büyük veri, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi geleceğin teknolojileri tartışıldı. İstanbul Ticaret Odası’nın da destek verdiği 13-14 Haziran 2019’daki zirveye, 13 ülkeden 76 uzman katıldı. Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, gelecek 10 yılda iletişimin yüzde 10’u insandan insana olacağı için kamu, özel sektör ve akademinin beraber çalışması gerektiğini vurguladı.

5G VADİSİ

Bunun için ‘5G Vadisi Açık Test Sahası’ kurduklarını belirten Sayan, “Nitelikli personel yetiştirilmesi, kümelenme çalışmaları, ulusal ve uluslararası etkinliklerin ülkemizde yapılması, standartların oluşturulması vb. çalışmaları destekliyoruz. Ülkemizde daha çok üniversite, araştırma merkezi, şirketler ve startup’ların
5G testlerini yapabilmelerine katkı sağlamak için altyapıyı genişletmeyi hedefliyoruz. Teknolojik bağımsızlık olmadan ekonomik bağımsızlık da elde edilemez” dedi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ise zirve ile 5G ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

İTO da destek verdi

5G Zirvesi, IEEE Communication Society, Gazi Üniversitesi, İTÜ, Lüksemburg Üniversitesi, Kolombiya Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Cezayir Hassan II Kazablanka Üniversitesi işbirliği ile İTÜ ev sahipliğinde düzenlendi. Zirveye İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) da destek verdi.

Zirveye kimler katıldı?

IEEE 5G Summit İstanbul etkinliğinde; Dünya IPv6Forum Başkanı Prof. Dr. Latif Ladid, 6G’nin fikir babası Arı Pouttu, en iyi uygulamacılardan Dr. Chih-Lin I, 5G şirketlerinin üst düzey araştırma ve ürün geliştirme yöneticileri, IEEE Dünya 5G organizasyonlarının yöneticileri olmak üzere çok sayıda öncü bilim insanı, yönetici ve araştırmacı sunum yaptı. Sunumlarda; küresel ekosistemde geçerli kullanıcı senaryoları, yaygınlaştırılmada karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri, farklı alanlarda geliştirilen en iyi uygulama örnekleri, uluslararası projeler ile olası işbirlikleri tartışıldı.