Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: HAMİT ETEEVRANS
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi’nin Çalışma Toplantısı ve Sertifika Takdim Töreni, Cemile Sultan Korusu’nda yapıldı. Toplantıda, prestij projesi kapsamında katılımcılara uyum sertifikaları verildi. Etkinliğe İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, İTO Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ali Bakaner, İTO Meclis ve komite üyeleri ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren katıldı.
İMRENİLECEK ŞEKİLDE BÜYÜDÜK
Sertifika töreninde konuşan İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, komitelerin sektörel buluşmalarını ve bu dayanışma tablosunu önemsediğini söyledi.
Türkiye’nin herkesin imreneceği bir şekilde büyüdüğünü kaydeden Oran, ne olduysa bu büyüme sonrasında olduğuna dikkat çekti. Oran, şöyle devam etti: “Bir takım çevrelerin ‘öldük, bittik, mahvolduk’ söylemlerini artık bir kenara bırakalım. Hükümetin açıkladığı tedbir paketinde 76 milyar dolarlık tasarruf var. Bunlar çok güzel şeyler. Rahmetli Özal zamanında hatırlarsınız; ihracat ülkesi olduk, bolluk yaşandı. Herkes altına Mercedes çekti, villada oturmaya başladı. Sonra bir baktık ki, Almanya’ya verdiğimiz tişörtler 10 Mark’tan 5 Mark’a düştü. İhracatçılarımız zarar etti.”
FAİZLER DE DÜŞECEK
Şu an mevcut borcun özel sektöre ait olduğunu belirten Oran, bu borcun yanı sıra geçmişte olduğundan daha fazla tasarruf olduğunu vurguladı. Bugün bankalarda mevduatın 2 trilyon lira olduğu bilgisini veren Oran, şöyle konuştu: “Ama biz ne yaptık? ‘Kefen bedava’ dediler, başımızı açtık, iki defa ölmeye gittik. Öz kaynağımız olmadan çok rahat borçlandık. Batı bankalarının Türkiye’deki özel sektöre verdiği 150 milyar TL’lik bir kredi var.
Peki, Türkiye ekonomik açıdan zora düştüğü zaman Batı bankaları düşmeyecek mi? Düşecek. Artık dünyada sözü dinlenen bir ülke olduk. Türkiye’nin ekonomik yönden zarar görmesi, Batı’nın da işine gelmez. İşte bugün bunu görüyoruz.
Euro ve dolar kurunda düşüş yaşanıyor. Bunlar alınan tedbirlerle oluyor. İnanıyorum ki, faizler de düşecektir.”
Türkiye’nin bugün paylaşılmayan bir ülke haline geldiğini söyleyen Öztürk Oran, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun etkilerini zaman içinde ekonomik yönden de göreceğiz, dünya siyaseti yönünden de göreceğiz. Biz kimseye teslim olmadık.
Dik durduk. Ekonomik yönden bugün birtakım sıkıntılarımız olabilir. Ama bu demek değildir ki, sürekli olacak.
Devletin, kamunun, hazinenin kaynakları yerinde. Bundan dolayı rahatız.”
KOBİ DESTEK NEFES ALDIRDI
İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, ülke olarak yaşanılan bu zor günlerin, birlik ve bütünlük ruhuyla aşılacağını söyledi. Demir dışı metallerle yapılan ihracata ağırlık verilmesiyle bu oyunun tersine çevrilebileceğini ifade eden Özer, KOBİ Destek Kredisi’nin şirketlere bir nebze de olsa nefes aldırdığını vurguladı. Özer, şöyle devam etti: “Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik birçok firmamızı etkiledi. Geçtiğimiz günlerde finansal zorluk çeken üyelerimizin bir nebze de olsa rahatlaması için KOBİ Destek Kredisi hayata geçirildi. Bu adımın ihtiyacı olan şirketlerimize kolaylıklar sağlamasını ümit ediyoruz. Şundan eminiz ki, sosyal ve siyasi gündemler ne olursa olsun Türkiye, sürdürülebilir katma değeri yüksek üretime dayalı yatırımlarını sanayicimiz ve halkımızın birlik ve bütünlüğüyle sürdürdüğü sürece gelişmeye yönelik adımlarla yoluna devam edecektir. Bu günlerin ülkemizin birlik ve bütünlüğüyle kısa sürede geride kalacağını temenni ediyoruz.”
YÜKSEK FAİZ HERKESİN BAŞ BELASI
Yüksek faizin tüm sektörlerin baş belası olduğunu dile getiren İTO Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ali Bakaner, “Bu ortamda ne yatırım yapabiliriz, ne istihdam yaratabiliriz, ne de ciddi üretim yapabiliriz konusunu birçok platformda anlattık” dedi. Türkiye’de bakır, çelik, alüminyum hammaddesinin artık özel antrepolarda depolandığını söyleyen Bakaner, şöyle konuştu: “Londra Metal Borsası’nın onayladığı gümrüklü antrepolarda bu hammaddelerin depolanması noktasında ülkemiz önemli bir görev yapacak. Bu durumda, lojistikçiler, antrepocular ve finans sektörü kazanmış olacak.”
BU SAVAŞTAN GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ
İTO Meclis Üyesi Mehmet Dişikara, yaşanılan ekonomik savaştan ancak üretim yoluyla çıkılabileceğini vurguladı. İş dünyasına düşen görevin dimdik ayakta durmak olduğunu belirten Dişikara, “Üretmeye devam etmemiz ve kendimize yeni partner ülkeler bulmamız gerekiyor. Her zamankinden daha fazla çalışmamız lazım. İnanıyorum ki, bu ekonomik savaştan en güçlü şekilde çıkan ülke biz olacağız” dedi.
2 YILDA TOPARLANACAĞIZ
Türkiye’nin önümüzdeki 2 yılda dengelenme ve toparlanma yılı yaşayacağını dile getiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, daha hızlı bir canlanma ve büyüme sürecine girileceğini söyledi. Ekren, “Yeni Ekonomi Programı’nın uygulanmasıyla birlikte ekim ayında Cumhurbaşkanımıza sunulacak olan bütçe ve yıllık programda belirtilen hususların ısrarlı takipçisi olunursa, sıkıntılı günlerin zaman içinde geçeceğini söylemek gerekir” dedi.
12 Ekim 2018 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı