Türkiye, 24 Haziran seçimlerinin ardından yeni bir yönetim sistemine geçiyor. Nisan 2017’de yapılan referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde hükümet Meclis’te değil, Cumhurbaşkanlığı’nda kurulacak. Hükümetin başı da artık Başbakan değil, Cumhurbaşkanı olacak.
MECLİS KANUN YAPACAK
Yeni sistem ile yasama (Meclis) ve yürütme (hükümet) daha da güçlenecek. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet icraat, Meclis kanun yapacak ve hükümeti denetleyecek. Meclis ve hükümet gerçek anlamda ayrılmış olacak. Meclis ve hükümeti millet seçecek ve denetleyecek.
YASA TEKLİFLERİ
Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek. Meclis aynı zamanda seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı ve kabinesini denetleyecek. Milletvekili kendi seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak.
ETKİN YÖNETİM
Yeni yönetim sisteminin ekonomiye de etkileri olacak. Hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan, etkin bir yönetim modeli ekonomik kararların alınmasında da belirleyici olacak.
BARIŞA KATKI
Güçlü hükümet sistemi, Türkiye’yi bölgesinde ve küresel siyasette daha etkili bir konuma yükseltecek. Bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkı artacak. Suriye’deki Fırat Kalkanı Operasyonu örneğinde görüldüğü gibi uluslararası işbirliği ve terörle mücadele imkânları genişleyecek. Türkiye uluslararası sorunların çözümünde daha etkili ve yapıcı bir rol üstlenecek.
ÇOK ÖZEL 4 OFİS
Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis kurulacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı, dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması ile Türkiye’nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol alacak.
Bu kapsamda önceliklerden biri de Türkiye’nin siber güvenlik alanında güç kazanması olacak.
EKONOMİDE ÜÇ SACAYAĞI
Yeni yapılanma ile ekonomide netlik ve büyüme esas alınacak. Yeni yönetim modelinde ekonomi yönetimi; üretim, finans ve ticaret sacayaklarına oturtulacak.
İKİ BAŞLILIK KALKACAK
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde iki başlılık ortadan kalkacağı için Bakanlar Kurulu’nda olan kararname çıkarma yetkisini, hükümetin başı olan Cumhurbaşkanı kullanacak. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkarılamıyor.
Meclis’in aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz olacak. Kararnameler Meclis’in ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi tutulacak.
BÜROKRATİK GECİKME OLMAYACAK
Yeni sistemde Cumhurbaşkanı üst düzey kamu görevlilerini kararnameyle atıyor ve görevden alıyor. Atamalarda bürokratik gecikmeler ortadan kalkıyor. Bu şekilde performansa dayalı görev değişiklikleri hızla yapılabilecek.
DEĞİŞİMDEN NOTLAR
Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indi.
TBMM’deki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıktı.
Meclis seçimleri 4 yılda bir değil, 5 yılda bir yapılacak.
Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı gün yapılacak.
BAKANLIKLAR 26’DAN 16’YA İNİYOR
Yeni sisteme göre, etkin bir koordinasyon için bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürülecek. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişecek. İşte yeni bakanlıklar: