Cuma, 22 Kasım, 2024
Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda;Kamu Maliyesi, Fiyat İstikrarı, Finansal Sektör, Cari Açık, İstihdam, Kurumsal Yönetişim, Yatırımların Teşvik Edilmesi, İç Ticaretin Kolaylaştırılması, Rekabet, Piyasa Gözetim ve Denetimi ana başlıkları altında, her bir eylemin bitiş tarihi, eylemdensorumlu ve ilgili kurum-kuruluşlar ile eylemin nasıl bir düzenlemeyle hayata geçirileceğine ilişkin bilgiler yer aldı.
Eylemlerin sorumlu ve ilgili kurum ve kuruluşları arasında,bakanlıklar,Merkez Bankası, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi,Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu,Sermaye Piyasası Kurulu,Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu,Türkiye İstatistik Kurumu veBorsa İstanbul gibi kurumlar ilebelediyeler vekamu idareleri yer aldı.
Buna göre, bütçe hazırlık sürecinin sadeleştirilmesi kapsamında Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan'ın (OVMP) tek bir belge haline getirilmesi hedefi30 Haziran 2021'e kadar hayata geçirilecek.
Bütçe uygulama sonuçlarının,kamu mali politikası gelişmelerini ve hedeflerini içeren "Kamu Maliyesi Raporu" ileüçer aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılması hedefi doğrultusunda,2021 yılı ilk çeyreği gelişmelerini içeren rapor Mayıs 2021'de yayımlanacak. Üçer aylık periyotlarla süreklilik sağlanacak.
Yerel yönetimlerin borç stokunun artmasını önleyecek ve borç sürdürülebilirliğini sağlayacak düzenlemeler yıl sonuna kadar devreye alınacak.
Haziransonuna kadar da sosyal yardımların etkin biçimde dağıtılması içinsosyal yardım verilerinin tamamı (belediyelerce verilenler de dahil olmak üzere) Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ne entegre edilecek.
TAŞIT HARCAMALARINA KISITLAMA
Kamuda taşıt alımı ve kiralanması, temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına da haziransonuna kadar katı sınırlamalar getirilecek.
Toplam borç stoku içinde döviz cinsi borçların payının azaltılması, borçlanmanın ortalama vadesinin artırılması, borçlanma kompozisyonunda sabit getirili ve Türk lirasıcinsi enstrümanlara ağırlık verilmesi, itfa profilinin dengeli dağılımını sağlamak amacıyla değişim ihalelerinin etkin bir borç yönetimi aracı olarak kullanılması hedefleri "sürekli" uygulanacak eylemler olarak planda yer aldı.
Basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutularakbeyan yükümlülüklerinin kaldırılması hedefi yıl sonuna kadar hayata geçirilecek.
Vergi Usul Kanunu'nungönüllü uyumu teşvik edecek şekilde güncellenmesinin de yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.Vergi uygulamalarındadijital dönüşüme yönelik hedeflerin de yine yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Kamu alım ihalelerine yönelik reform adımları da yine yıl sonuna kadar tamamlanacak.
Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla enflasyon dinamiğini takip etmek, dezenflasyon süreci önünde risk oluşturan şokları değerlendirmek, gerekli önlemleri belirlemek ve yönetmek için oluşturulacak Fiyat İstikrarı Komitesi ise haziransonuna kadar kurulacak.Komite;Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonundaTicaret, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından oluşacak.
İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021'e kadar kurulacak.
İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerini de düşürecekHal Yasası Teklifi'nin de 31 Aralık 2021'e kadar TBMM'ye sunulması öngörülüyor.
Kredi Yaşam Döngüsü Projesi'nin hayata geçirilmesi ve yakın izlemedeki kredilere yönelik olarak bankacılık sektöründe operasyonel yeniden yapılandırma ve firma rehabilitasyon fonksiyonları oluşturulması hedefleri de 30 Eylül'e kadar hayata geçirilecek.Yaşama imkanı olmayan donuk alacakların varlık yönetim şirketlerine satışı, aktiften silinmesi gibi yöntemlerle bilanço dışına çıkarılması için gerekli teşvik ve tedbir mekanizmaları yıl sonuna kadar oluşturulacak.
Yine yıl sonuna kadar müstakil bir Katılım Finans Kanunu hazırlanarakçeşitli kanunlar altında düzenlenen katılım finans sektörü tek bir çatı altında toplanacak, "katılım finans derecelendirmesi"sistemi hayata geçirilecek.
Kartlı ödeme sistemleri alanında ülkeninmarkası olan "TROY"ayrı bir şirket çatısı altında 30 Haziran'a kadar yapılandırılacak.
Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını yıl sonuna kadaroluşturacak.
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN BES DÜZENLEMESİ HAZİRAN SONUNA KADAR ÇIKACAK
18 yaşından küçüklerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesini sağlayacak düzenlemeler de 30 Haziran'a kadar yapılacak. Yine bu süreçte yapılacak düzenlemelerle,BES dışında özel emeklilik hizmeti veren kuruluşlar (sandık, vakıf gibi) nezdindeki birikimlerin, cazip imkanlarla 2023 yıl sonuna kadar BES'e aktarımına imkan sağlanacak.
İstanbul Finans Merkezinin fintek alanında küresel merkez olmasını güçlendirecek şekilde ödemeler alanında "regülasyon deney alanı"(sandbox) 31 Mart'a kadar kurulacak.
Yapısal cari açığın azaltılmasına yönelik Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatı ile 5. ve 6. bölgelerde imalata dayalı, ithal ikamesi ve ihracatı önceleyen yatırımlara uzun vadeli kredi desteği bu yılın haziran ayı sonuna kadar hayata geçirilecek.
Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ileYazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı da bu yılın sonuna kadar kurulacak.
Bu yılın sonuna kadar yapım işlerinde yerli malı kullanımını sağlayacak düzenlemeler yapılacak, stratejik sektörlerdeki ürünler için yerli ürünalım garantisi getirilecek.
Bununla birlikte 2021 sonuna kadar yeşil dönüşümün desteklenmesi içinUlusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanacak, elektrikli araç şarj altyapısı hayata geçirilecek.
İSTİHDAM İÇİN ADIMLAR HIZLI ATILACAK
İstihdamın artırılmasına yönelik eylemler arasında yer alan mikro ve küçük ölçekli firmalara yönelik istidama kattıkları her bir ilave kişi için KGF kefaletiyle 100 bin liralık krediye erişim desteği haziran sonuna kadar uygulamaya konulacak.
Genç istihdamını artırmak için eylül sonunakadar Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi hazırlanıp hayata geçirilecek.
Kısmi süreli çalışanların hafta tatili, yıllık ücretli izni hak etme ve kıdem tazminatına hak kazanma sürelerinin kanunda açıkça belirtilmesine yönelik düzenlemeler yıl sonunda tamamlanmış olacak.
EKONOMİDE "KURUMSAL YÖNETİŞİM" ALANINDA YIL İÇİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK
Kurumsal Yönetişim ana eylemi çerçevesinde, bu yılın haziran ayına kadarFinansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin görev ve sorumlulukları gözden geçirilecek ve Finansal İstikrar Komitesi (FİK) olarak yapılandırılması sağlanacak.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu(EKK) Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında haziran sonunakadar toplanacak.Kurul her ay düzenli olarak bir araya gelecek ve 3 ayda bir rapor yayımlayacak.
TÜİKhaziran sonuna kadar "ilişkili kuruluş" yapısına dönüştürülecek.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİREFORMEEDİLECEK
Özel Kesim Yatırımlarının Korunması Hakkında Kanun çalışmaları bu yılın sonuna kadar tamamlanacak.
Bu yılın sonuna kadar Yatırım Teşvik Sistemireformeedilecek, mevcut teşvik sistemi sadeleştirilerekseçici ve süreli bir yapıya kavuşturulacak.
Farklı idareler üzerinden yürüyen yapının toplulaştırılması, uygulama yeknesaklığının sağlanması ve mükerrerliklerin engellenmesi amacıyla 2022 yılı mart ayına kadar bağımsız bir Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.
Ekonomi Reformları Eylem Planı, 2023 yılının mart ayında"elektronik defter tutulmasına ilişkin sistem altyapısının oluşturulması" hedefinin yerine getirilmesiyle tamamlanmış olacak.
24 Mart 2021 Çarşamba
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma