tatil-sepeti

Çalıştay, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Meclis Üyeleri Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili ortak açıklama yaptı.

İTO Meclis Üyeleri, İstanbul iş dünyasını ve Türkiye ekonomisini ilgilendiren konularda görüşlerini dile getirdi. Serbest kürsüde ifade edilen fikirler, ticari hayatın geleceği ve İTO’nun 2016 iş planları için yapı taşlarını ortaya koydu.

İbrahim Çağlar: Yeni başarı hikayelerine ihtiyacımız var

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Meclisi’nin altı ayda bir gerçekleştirdiği çalışma toplantılarını ticari işbirliklerini geliştirmek, ortak yatırım imkânlarını gözden geçirmek için başka bir ilde ya da başka bir ülkede düzenlediklerini söyledi. Bu nedenle İzmir’in Çeşme ilçesinin seçildiğini dile getiren Çağlar, iş dünyasının yeni başarı hikâyelerine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Başkan Çağlar İTO Meclisi’ne, “Sizin talepleriniz, beklentileriniz, görüş ve önerileriniz çok ama çok önemli. Meclis ve komite üyelerimizden her bir üyemizin önünü açacak fikir ve önerileri bekliyoruz. Küresel, bölgesel ve yerel ölçekteki faaliyetlerimizle dünyanın en büyük odasıyız. Yönetim Kurulu olarak; Türkiye’nin ve komşu bölgelerdeki ülkelerin ticaret hayatlarını etkileyen bir kurumun temsilcileri olduğumuzun bilinciyle harekete ediyor, projeler üretiyor, bunları hayata taşıyoruz. Temel vizyonumuz bunun üzerine oturuyor” açıklamasını yaptı.

YAPILANMANIN SONUÇLARI
Oda’daki yeniden yapılanmanın meyvelerinin alınmaya başlandığı bir döneme girildiğini ifade eden Çağlar, işlerin büyük ölçüde elektronik ortamda, ışık hızıyla yürüdüğünü vurguladı.

KOSGEB, Kredi Garanti Fonu gibi kurumların İTO içindeki ofisleri ile üyelere doğrudan hizmet verdiklerini belirten Çağlar, Oda’nın çalışmaları ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Üye merkezli bir yaklaşımı egemen kıldık. Fuar organizasyonları ve heyet ziyaretleriyle yurt dışındaki Türkiye markasını güçlendiriyor, özel sektörün iş yapma kabiliyetini ve rekabet etme gücünü artırıyoruz.”

YENİ PROJELER İLERLİYOR

Çağlar, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ndeki fuar alanlarını genişletmek için ikinci etap, Teknopark İstanbul’da da ikinci etap çalışmaları başladığını söyledi. “Sirkeci ve çevresi için hayati öneme sahip Sirkeci Kompleksi süreci hızlanmış durumda. İstanbul Ticaret Odası Ödülleri İstanbul’un öne çıkan değerlerini ödüllendirmeye başladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, yenilenen kurumsal kimliğiyle, rekor doluluk oranıyla, gelişen altyapısıyla bir dünya üniversitesi haline geliyor” bilgilerini veren Çağlar, bilginin ekonomi içine katılması, bilginin ticarileşmesi gerektiği için İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Eminönü’ndeki yerleşkesinde düşünce üretim merkezi kurulacağını dile getirdi.

Şekib Avdagiç: Meclis toplantılarına katılım önemli

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, İzmir’deki toplantıya katılımın yüksek olmasından dolayı Meclis üyelerine teşekkür ederken, İstanbul’daki aylık Meclis toplantılarına katılım konusunda çağrıda bulundu. Meclis Başkanı Avdagiç, “Sizin o sıralarda olmanız kürsüye çıkan arkadaşlara güç verecektir, problemleri çok daha etkili bir şekilde sunmalarını sağlayacaktır. Dolayısıyla geriye kalan 12-13Meclis toplantımıza özellikle katılmanızı rica ediyorum” dedi.

ÖNERİLERİNİZ GÜÇ VERECEK

İTO Yönetim Kurulu’nun gelen konuların çözümü için üstün gayret gösterdiğini ifade eden Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, “Ama Meclis üyelerimizin çalışmaları, dosyaları ve aktarımları olduğu zaman, Yönetim Kurulumuz bu konuların çözümü konusunda sonuç alıcı bir faaliyet içine girebiliyor. Sizlerin görüş ve çözüm önerilerini gündeme getirmeniz, Yönetim Kurulu’nun elini güçlendirecek; çözüm için de son derece etkili olacaktır” diye konuştu.

İTO REFERANS İŞLER YAPIYOR

İTO’nun bir görünen, bir de görünmeyen yüzü olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “Görünmeyen yüzünde yılda verilen milyonlarca belge var. Yapılan yüz binlerce ticaret sicil işlemleri var. Ben kendilerini ve diğer bütün bölümlerde çalışan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Gerçekten bütün mesai arkadaşlarımız İstanbul Ticaret Odası’nın adını yere düşürmeyecek şekilde çok seviyeli ve referans işler yapıyorlar. Bugün bütün Türkiye’deki odalar ve kurumlar bazı işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda dönüp İstanbul Ticaret Odası’na ve buradaki faaliyetlere bakıyorlar.”

Binali Yıldırım: Gelişme için çıkış yolu ‘mukayeseli üstünlük’

İstanbul Ticaret Odası Meclis üyelerine hitap eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, ekonomik kalkınma ve toplumsal dayanışmanın önemini vurguladı. Yıldırım şunları söyledi: “Gelişmiş ülke olmanın yolu artık çok fazla tarım yapmak, çok fazla üretim yapmak, çok fazla çalışmak ile olmuyor. Bunlar lazım ama artık yüksek katma değer üreten, ileri teknoloji geliştiren ülke olmak gerekiyor. Hidrokarbonumuz, altınımız, doğalgazımız yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz olmadığına göre, mukayeseli üstünlüğe ihtiyacımız var. Mukayeseli üstünlük de insan aklının ülke ekonomisine, insanın katma değerli ileri teknoloji ürünleri geliştirmesine bağlı olduğunu unutmamamız lazım. İnsana yatırım yapacağız. Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapacağız. Bunun için İzmir iyi bir adres.”

İZMİR-İSTANBUL YAKINLAŞACAK

İzmir’in henüz Cumhuriyet kurulmadan önce yeni Türkiye’nin iktisat politikalarının belirlendiği yer olduğuna dikkat çeken Binali Yıldırım, “İzmir’e yakışan İstanbul ile yarışmak. Onun için İstanbul-İzmir arasına otoyol yapıyoruz. Dünyanın dördüncü köprüsünü yine bu yol üzerinde İzmit Körfezi’nde inşa ediyoruz. İki büyük liman kenti, iki büyük tarih kenti, iki büyük turizm ve ticaret kentini birbirine daha yaklaştırmış olacağız. İstanbul-İzmir, Türkiye’nin lokomotifi olacak. 2023 Türkiye’sinin önemli iki şehri olacak” dedi.

“Son 10 yılda bir Türkiye, üç Türkiye oldu” diyen Yıldırım, “Büyüdü ama kritik bir noktaya geldi. Orta gelir grubunda takıldık kaldık. Burayı aşamazsak o zaman sorun var demektir. Kazanımlarımız çok fazla sürdürülebilir olamaz. Bunun için de mutlaka ve mutlaka ülkede birinci konumuz barışı, kardeşliği sağlamaktır, terör belasını kontrol etmektir” şeklinde konuştu.İstikrar için, daha fazla kalkınma için, daha gelişmiş bir Türkiye için mutlaka güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç olduğunun altını çizen Yıldırım, “Tek parti iktidarının olmamasının ne anlama geldiğini şu dört ay bize gösterdi. Siz iş hayatınızdasınız. Öngörü-lerinizi yapamıyorsunuz, yatırımlarınızı erteliyorsunuz. Yağma yok, Türkiye buralara kolay gelmedi. Ülkemiz büyük, ülkemizin imkanları büyük. Gelin birlik olalım, kardeş olalım, birlikte Türkiye olalım” dedi.

Çalıştaya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım ve İzmir’in kanaat önderleri de katıldı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, İTO Meclis Üyeleriyle bir araya geldi.

İZTO Başkanı: İzmir ikinci hat oluyor

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İstanbul iş dünyasının temsilcilerini sık sık İzmir’e beklediklerini söyledi. Demirtaş şöyle konuştu: “Hepiniz o kadar iyi iş adamısınız ki, İstanbul uçtu, İstanbul’da her şey doldu taşıyor. Havaalanı doldu. Sabiha Gökçen yapıldı. Orası da doldu. Onun için İzmir artık ikinci hat olacak. Türk Hava Yolları’nın İzmir-İstanbul seferi dışında seferi yok İzmir’den. Şimdi 10 hatta uçmaya başlayacak. Siz vesile oldunuz. İzmir ikinci bir hat. Kesinlikle biz İstanbul ile rekabet sevdasında değiliz. İstanbul bir dünya kenti, dünya markası. Ama sizleri yatırım için, seyahatleriniz için, tatilleriniz için buraya tekrar bekliyoruz.”

İTB Başkanı: Akdeniz’in yeni merkezi

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, “Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için İstanbul’un yükünü alacak birkaç yeni cazibe merkezi olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Kestelli, “İzmir, bu alternatif merkezlerin başında geliyor. İstanbul’un obez büyümesinden gerekli dersleri alarak, yapılacak bir planlama ile İzmir’i, Akdeniz çanağının yeni Barselonası yapabiliriz. Biz buna yürekten inanıyor ve talep ediyoruz. Tabii bunu hayata geçirebilmek için ufku açık politikacılara, iyi bir plana ve kapsayıcı bir işbirliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

İTO Genel Sekreteri Ömer Bal: Sektörel öneriler 2016’ya rehber olacak

İTO Genel Sekreteri Ömer Bal, toplantının ülkemiz ve iş dünyası için hayırlı olmasını temenni etti. Bu toplantıyı ayrıca önemsediklerini söyleyen Bal, “Sayın Yönetim Kurulu Başkanımız ve yönetimimizin de talimatıyla Odamızdaki bütün koordinatörler bu toplantıya katıldılar.

Çünkü bu toplantıda çıkacak olan sektörel konularla ilgili öneriler daha önce sizlerden aldığımız önerilerle birleştirilecek, 2016 yılındaki iş programımızın temel taşlarını oluşturacak” şeklinde konuştu.

İlgili haberler:

İTO MECLİS ÜYELERİ ÇALIŞTAY KÜRSÜSÜNDE

İTO 19. DÖNEM MECLİSİ 3. ÇALIŞMA TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

16 Ekim 2015 Cuma

Etiketler : Gündem