tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerlerine düzenli olarak teftişler yapılıyor. Teftiş edilen iş yerleri arasında fırınlar da bulunuyor. İş sağlığı ve kazalarına yönelik farkındalığı artırmak ve üyelerini bu konuda bilgilendirmek isteyen İstanbul Ticaret Odası da (İTO) bu alanda çeşitli seminerler organize etmeye devam ediyor. İTO bu kapsamda ekmek ve unlu mamul sektöründe hijyene yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte sempozyum düzenledi.

15 SANİYEDE BİR İŞÇİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamında Çalışan ve İşverenlerin Yükümlülükleri ile İş Hijyeni Uygulamaları sempozyumun açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, dünyada her 15 saniyede bir işçinin iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İTO DESTEK OLUYOR

İş sağlığı ve güvenliği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak hareket ettiklerini belirten Erkesim, “Odamız bu konuda her türlü eğitim ve hizmeti sunmaya gayret gösteriyor. İşyerlerinde önce insan, önce sağlık ve önce iş güvenliği anlayışı ile hareket edilmeli” dedi. İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Zeki Sarıhan ise ekmek ve unlu mamul sektörünün güncel sorunları hakkında bilgi verdi.

SATIŞTA BUNLARA DİKKAT!

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hakkında katılımcıları bilgilendiren İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi Ziraat Yüksek Müh. Nihal Atmaca Taner, özellikle satış noktasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Gıdalar doğru sıcaklıkta depolanmalı.
  • Çapraz bulaşmalar önlenmeli.
  • Temizlik kurallarına uyulmalı.
  • Zararlı mücadelesi yapılmalı.
  • Kişisel hijyen kurallarına uyulmalı.
  • Ekmek, iç kısmında teşhir edilmeli ve dış etkenlere maruz bırakılmamalı.
  • Ekmek, gazete kağıdı gibi gıdaya teması uygun olmayan malzemeye sarılmamalı.
  • Ekmeğin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmamalı.
  • Ambalajsız ekmek satan işyerleri; tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda.
  • Ekmek; kepekli ekmek, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız, bunların haricindeki ekmek çeşitleri, üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı piyasaya arz edilmeli.

DÜNYADA HER GÜN 6 BİN 300 KİŞİ İŞ KAZASINDA ÖLÜYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSG Uzman Yardımcısı Meriç Ünver, dünyada her gün 900 bin iş kazası olup, 6 bin 300 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ünver, Türkiye’de ise her gün 661 iş kazası meydana geldiğini ve 4 kişinin bu kazalarda hayatını kaybettiğini söyledi. Ünver, un ve unlu mamuller sektöründe de sadece 2015’te bin 162 iş kazasının meydana geldiğini ve bu kazalarda üç kişinin vefat ettiğini dile getirdi. Ünver, bu kazaları önlemek amacıyla Bakanlık tarafından hayata geçirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işveren ve çalışanlara getirdiği yükümlülüklerden bahsetti.

YERİNDE DENETİM

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek değişikliğe göre, Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu açısından ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işletmeler yerinde resmi kontrole tabi tutulacak.

07 Aralık 2016 Çarşamba

Etiketler : Sektörel