Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık olarak önceliklerini, “Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve mesleki eğitimi geliştirmek” şeklinde özetledi. Buna göre özellikle 3-5 yaş grubunda temel eğitime erişim oranları yüzde 100’lere çıkarılacak ve geliştirilen mesleki eğitimle iş dünyasının “Aradığım elemanı bulamıyorum” retoriği ortadan kaldırılacak.
MEB’in iki önceliğinde pilot uygulama alanının İstanbul olması ise İstanbul iş dünyasını memnun etti. Özellikle mesleki eğitime hamilik projeleriyle ‘Tam destek, hep destek’ yaklaşımında olan İTO, Bakanlığın ana okulu kampanyasına da desteğini açıkladı. Başkan Şekib Avdagiç, “640 bin üyemizi çocuklarımız için anaokulları yapmaya davet ediyoruz” dedi.
İstanbul iş dünyasının temsilcileriyle buluşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık olarak yeni dönem önceliklerini, “Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve mesleki eğitimi geliştirmek” şeklinde özetledi. ‘İstanbul Eğitim Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda eğitim ve iş dünyası temsilcilerine konuşan Bakan Mahmut Özer, özellikle okul öncesi yaş grubunda eğitime erişim eşitliği için bir kampanya başlattıklarını açıkladı.
YÜZDE 100 OKULLAŞMA
3-4 ve 5 yaş gruplarındaki okullaşma oranlarının artırılması yönünde hedefleri olduğuna dikkati çeken Bakan Özer, “2022 yılındaki hedefimiz, yüzde 14 olan 3 yaştaki okullaşma oranını yüzde 50’ye ulaştırmak, 4 yaştaki yüzde 58 okullaşma oranını yüzde 70’e ulaştırmak, 5 yaştaki yüzde 78 olan okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmak” dedi.
İSTANBUL HEDEFİ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın da iştirak ettiği toplantıda, İstanbul iş dünyasının eğitim desteklerine memnuniyetini dile getiren Mahmut Özer, İstanbul için öngörülen anaokulu hedefini de yukarı çekerek, “İstanbul’daki hedefi güncelleyelim. 500 olmasın, 1000 okul olsun. İstanbul’un tüm ilçelerine anaokullarını yapalım” diye konuştu.
MAZERET ORTADAN KALKACAK
Meslek liselerinin katsayı sorunu yaşadığı dönemde toplumdaki itibarının altüst olduğunu hatırlatan Özer, bu nedenle başarılı öğrencilerin meslek liselerini tercih etmediğini, bu hasarın onarılması için Bakanlığın son 10 yılın üzerinde çalışmalar yaptığını belirtti. Meslek liselerinde, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında istenilen noktaya erişilebilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynağına sektörün talepleri doğrultusunda ulaşmak için gece gündüz çalışacaklarını kaydeden Özer, şöyle devam etti: “2022 yılında İstanbul’daki tüm mesleki eğitimi, artık istihdam öncelikli, müfredatı sektörle birlikte önceleyen, meslek öğretmenlerimizin iş başında mesleki gelişimi birlikte dizayn ettiğimiz ama en önemlisi istihdamda öncelik sağladığımız bir eğitim türüne dönüştüreceğiz. Hep birlikte katsayı uygulamasının atığı olan ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ retoriğini çöpe atacağız. Artık iş gücü piyasasının talep ettiği elemanları gerek eğitimlerle gerek kısa kurslarla hızlı bir şekilde karşılamak için her zaman hizmetinizde olacağız.”
İSTANBUL İŞ DÜNYASINDAN EĞİTİME DESTEK
MEB Bakanı Mahmut Özer ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğindeki ‘İstanbul Eğitim Yatırımları Tanıtım Toplantısı’na İstanbul iş dünyası temsilcilerinden İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İTO Yönetim Kurulu Üyeleri de iştirak etti.
İstanbul’da şu anda 157 devlet anaokulu bulunduğunu belirten MEB Bakanı Mahmut Özer, 500 yeni anaokulu ile okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştıracaklarını söyledi. Bakan Özer, İstanbul’da 4 ve 5 yaş grubu için hedeflerini, “Yüzde 100 okullaşma” olarak ilan etti.
KAPI KAPI GEZECEĞİZ, MERAMIMIZI ANLATACAĞIZ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, okul yaptırmak için arsa bulma konusunda ilçe ilçe gezip araştırdıklarını, belediye başkanlarının kapısını çaldıklarını söyledi. Vali Ali Yerlikaya, neticede 115 arsa bulduklarını ve bu arsalar üzerinde 142 okul ve 11 yurt yapımı için proje hazırladıklarını anlattı. Şu anda toplam ihtiyacın yüzde 50’sini bulduklarını belirten Yerlikaya, şöyle devam etti:
“500 anaokulu yapmak istiyoruz.
Bu noktada İSO ve İTO başkanlarımızla beraber biz kapı kapı gezeceğiz. Meramımızı en güzel şekilde anlatacağız. Üretimden önce eğitim ve istihdamla ilgili 236 mesleki teknik Anadolu lisemizden 92’sinde İstanbul tarih yazıyor. Artık 255 bin mesleki teknik Anadolu lisesinde okuyan gençlerimiz, Sanayi Odamız ve Ticaret Odamız bizim yanımızda. Hangi ustanın, hangi işletmenin yanında kalfa olacak, ahilik ne demek yani gerçek hayatı, para kazanmanın adabını öğrenmeyle ilgili sizler elinizi taşın altına koymuşsunuz.”
İSTANBUL’A VEFA BORCUNU ÖDEME FIRSATI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ŞekibAvdagiç, eğitimin olduğu her yerde İTO olarak her zaman bulunacaklarını ve tüm güçleriyle destek olacaklarını belirterek, yeni anaokulları inşa edilmesi projesini, iş dünyasının içinden çıktığı topluma ve İstanbul’a karşı vefa borcunu ödeyeceği bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Avdagiç, “Her anaokulu, anavatanın gücüne güç katacak çocuklarımızın eğitim hayatına ilk adımı attıkları mekanlar olacaktır. İTO olarak biz bu kampanyaya büyük ehemmiyet veriyor, 640 bin üyemizi çocuklarımız için anaokulları yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
EĞİTİMİN TEMELİ OKUL ÖNCESİNDE
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, kaliteli bir okul öncesi eğitimin, çocukların gelecekteki başarısını sağlamak için yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğunu kaydetti. Bahçıvan, “Okul öncesi eğitim, ilk ve orta eğitimin, mesleki eğitimin ve üniversite eğitiminin istenen başarıya ulaşabilmesi için hayati önem taşıyor ve aslında tüm bu eğitimlerin temelini oluşturuyor. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve derslik ihtiyacını karşılamak için yeni anaokulu yapılması aşamasında bizler de sanayiciler olarak katkılarımızla, desteğimizle Bakanlığımızın yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde göstermeliyiz” diye konuştu.
22 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar