Eğitimde fırsat sunan proje

Giriş: 20.11.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri tarafından hayata geçirilen Eğitimde Fırsat Eşitliği (E.F.E.), aynı zamanda bir ekosistem olan kart sistemi. Çocukların doğumundan itibaren doğum masrafı da dahil yapılan harcamalar, bu karta yükleniyor ve alışveriş yapılan kurum, harcamalar karşılığında karta para yatırıyor. Proje ile ebeveynler, sisteme üye olarak sürekli para biriktiren karta, işyerleri de kendilerini tercih edecek müşterilere sahip oluyor. Böylece üye işyerleri için müşteri havuzu oluşturulurken, ebeveynler de sadık müşteri olmaları karşılığında çocuklarına özel eğitim parası biriktirebiliyor.

E.F.E.’yi, projenin ortaklarından Sibel Altınöz’e sorduk:

Proje nasıl bir sistem üzerine kurulu ve yenilikçi yönleri neler?
Proje, çocukların ayrıcalıklı eğitim alabilmelerini sağlamak amacıyla toplumun tüm kesimlerinin elini taşın altına koymasını sağlayan bir kart ve ekosistem. Ekosistemin ürettiği değer süreci çocuğun hayata gözlerini açtığı anda başlar ve eğitim hayatının sonuna kadar devam eder. Çocuk, E.F.E üye işyeri havuzundaki hastanede doğduğu an E.F.E çocuk hesabı açılır ve hastane ilk dokunuşu gerçekleştirir. Hesaba, hastane tarafından yatırılan tutar birikimli yatırım hesabında anında değer kazanmaya başlar. Sonrasında özel okullar ve bankalar çocuk için değer üretmeye devam eder. Ayrıca veli ve veli yakınlarının yaptığı alışverişler, çocuğun eğitim hesabı için değer üretir. Projeye her yaştaki çocuk dahil olabilir.

Proje hangi aşamada ve müşteri portföyü nasıl?
Ocak ayında hayata geçecek. Bir banka ile sözleşme aşamasındayız. Ayrıca üç banka ile görüşme sürecimiz devam ediyor. Yaklaşık 30 okul ile prensipte anlaştık ve sözleşme aşamasındayız. Üye işyerleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle hastane, perakende zincirleri ve e-ticaret şirketleri ile görüşmelerimize ağırlık veriyoruz.

Neden E.F.E. kullanılmalı?
E.F.E.’de dört rol bulunuyor. Okul için E.F.E., stratejik planlama ve uygulama imkanları sunuyor. E.F.E. havuzundaki okul, hangi tarihlerde, hangi lokasyonda ve hangi kademede, kaç öğrenci alabileceğini öngörebileceği için orta ve uzun vadeli yatırım projeksiyonlarını sağlıklı veriler üzerinden oluşturabilecek. Okul, sistem içinde kaldığı müddetçe E.F.E. velilerinin tercih listesinde yer alacak. E.F.E. doğumdan itibaren eğitim hayatı için tasarruf sürecini başlatıyor ve eğitim finansman yükünü toplumun tüm kesimlerinin üstlenmesini sağlıyor. E.F.E., bankacılık sistemindeki hareketsiz çocuk hesaplarının E.F.E. ekosistemine dahil olan bankalarda aktif hale gelmesini sağlıyor ve özel okulların nakit akışlarını bankalara yönlendiriyor. Banka ve üye işyerlerinin sadakat programları, çocukların eğitim hayatını fonlayacak.

START-UP GİBİ DÜŞÜNEN YATIRIMCI

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) bünyesindeki girişimciler, yatırımcılarla tanışmaya devam ediyor. 2018’in 12 hafta süren ikinci Güçlendirilmiş Hızlandırma Kampı’nın sonuna yaklaşılırken, Engin Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hande Enes, Yatırımcı Söyleşileri’nin konuğu olarak BTM girişimcileri ile bir araya geldi. Son zamanlarda özellikle start-uplara yaptığı yatırımlarla gündeme gelen Enes, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini değerlendirdi.

Enes, problem yaşadıktan sonra çözüm bulan start-upların, hedef kitleye ve yatırımcıya daha iyi kendini anlatabildiğini kaydetti. Diyaloğa her zaman önem verdiğini söyleyen Enes, girişimcilere yatırım yaparken küçük ortak olduklarını hatırlatarak, istediklerini yapabileceklerini ama yatırımcının tecrübe ve bilgisini de göz ardı etmemeleri gerektiğine dikkat çekti.

YÜZ YÜZE İLETİŞİM

Bugüne kadar 17 girişimciye yatırım yaptığını belirten Enes, ilk iletişimi mutlaka bir araya gelerek yüz yüze kurduğunu söyledi. Enes, girişimcilerin matematiksel verileri sağlam bir temele dayandırması gerektiğinin önemli olduğunu belirtti. Girişimcilere tecrübelerini aktaran Enes, “Girişimci sadece kendi işini kurmak üzerine bir düşünce ile karşımıza geliyorsa aynı perspektiften bakmadığımız için yatırım yapmayı düşünmüyoruz” dedi. İyi niyetli ve sorumluluk sahibi her girişimci ile bir şekilde anlaşabileceklerini kaydeden Enes, start-uplara yatırım yaptıkça kendisini de bir start-up olarak görmeye başladığını sözlerine ekledi.

GİRİŞİMCİLERE FİNANS VE VERGİ YÖNETİMİ EĞİTİMİ

BTM 2018 Yılı II. Hızlandırma Kampı etkinlikleri kapsamındaki ‘Girişimciler İçin Finans ve Vergi Yönetimi Eğitimi,’ BE Denetim firmasının kurucusu Birol Efendioğlu ile BTM Fulya Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Yeminli Mali Müşavir Birol Efendioğlu tarafından verilen eğitimde BTM girişimcileri; vergi mevzuatı, teşvikler, sosyal güvenlik mevzuatı, serbest bölge mevzuatı gibi konularda bilgi sahibi oldular. Özellikle şirket kurulumunda maddi kaynakların yeterli olmamasından dolayı sıkıntı yaşayan girişimcilere detaylar aktaran Efendioğlu, girişimcilerin sorularını da örneklere açıkladı.

ETKİLİ İLETİŞİM VE SUNUM TEKNİKLERİNİ ÖĞRENDİLER

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi 2018 Yılı II. Hızlandırma Kampı’nın sonuna doğru yaklaşılırken, yatırımcı karşısına çıkmaya hazırlanan ekiplere ‘Etkili İletişim ve Sunum Teknikleri’ eğitimi verildi. BTM Marka ve Patent Ofisi uzmanı Ecem Çuhacı Küçük tarafından verilen eğitimde girişimcilere, iletişim ve etkili iletişim metotları üzerine bilgiler aktarıldı. Eğitimde, projelerini yatırımcılara anlatacak girişimcilere etkili süre kullanımı ve sunum teknikleri üzerine de detaylar verildi.