Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN-OSMAN KUVVET
İstanbul eğitim dünyası, Cemile Sultan Korusu’nda düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası Eğitim Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantıya, özel okullar (kolejler), sürücü kursları, rehabilitasyon merkezleri, mesleki eğitim kuruluşlarının sahipleri ve eğitimciler katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumların yetkililerinin iştirak ettiği toplantıda, yönetmelikler, kontenjan, ruhsat, vergi ve güncel sorunlar konuşuldu, öneri ve talepler de toplandı. İki salonda yaklaşık 500 eğitimcinin katıldığı istişare toplantısının açılışında İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer konuştu. İTO’nun, sektörlerin ihtiyacı olan eğitimli iş gücünün yetişmesi için mesleki eğitime büyük önem verdiğini kaydeden Özer, “Odamız, Okul Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Sanayi Odası iş birliğinde, İstanbul’daki 51 meslek lisesine hamilik yapıyor” dedi.
YENİ YÖNETMELİK
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Okullar Daire Başkanı Murat Adalı ise konuşmasında, okul kuruluşundaki teminatla ilgili bir düzenleme teklifi olduğunu kaydetti. Adalı, “Teklif, hukukta, çıktıktan sonra teminatın ne olacağı, yine sektörle birlikte oturup üzerinde çalışılır. Bahçe şartı, yapı kullanım izni gibi yönetmelikte önemli kriterler var. Ayrıca, her yıl okul açılışında yapılan işlemlerin dijitalleştirilmesi ile ilgili bir çalışma da yapıyoruz. Öğretmen atamalarının belli bir dönemde yapılması talepleriniz de bu yönetmelikte yer alıyor” dedi. Toplantıya katılan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da “Telefonumuz açık. Her zaman yanınızdayız. Yönetmeliğimiz de yayınlandı. Birlikte değerlendirme imkanı bulacağız” diye konuştu.
BECERİ ŞAMPİYONASI
Toplantıda, sektör temsilcileri, meslek liselerinin ortaöğretimde son tercih edilen yer olmaktan çıkarılması için herkesin çalışması gerektiğini vurguladılar. İTO Eğitim Meslek Komitesi Meclis Üyesi Orhan Albayrak, “Uluslararası Mesleki Beceri Şampiyonası’na (WorldSkills) bizden katılım olmuyor. Halbuki mesleki anlamda çok teşvik edici etkisi var. Bu yarışmaya 17-24 yaş arasındaki gençleri göndermemiz lazım” dedi.
SEKTÖREL ÇALIŞMALAR
İstişare toplantısında sürücü kursları (MTSK) konusunda konuşan Meslek Komitesi Meclis Üyesi Onur Gözen, ‘Özel Öğretim Kurumları Odası’ kurmak için temaslarda bulunduklarını açıkladı. Meslek Komitesi üyesi Murat Tekin de “Sürücü kurslarında artık nüfusa oranlı bir sınırlama var. Ancak bir dava üzerine kaldırılan kurucularla ilgili standartların yeniden tesisi için de çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
ASGARİ ÜCRET
Sürücü kurslarında taban fiyatın bin 850 TL olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, buna uyulmaması halinde eğitim kalitesinin olumsuz etkilendiğini vurguladılar. Gerek haksız rekabet, gerekse vergi kaçağının önlenmesi için dile getirilen bir öneri de sürücü kursu tarifesi yerine asgari ücrete eşitlenmiş sabit bir ücret açıklanması oldu.
TRAFİK SİGORTASI
Araçların trafik sigortalarının 5-10 bin liralar seviyesinde olmasının ağır bir yük oluşturduğunu belirten sektör temsilcileri, “Sigorta Genel Müdürlüğü ile görüştük, bu bedelin indirilmesi için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştular. Sektör temsilcileri ayrıca 22 milyon sürücünün büyük bölümünün kontrole ve bilgilerini tazelemeye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek “Milyonlarca sürücü 4-6 saatlik ek eğitime tabi tutulmalı” şeklinde görüşlerini açıkladılar.
DESTEK ARTMALI
Toplantıda özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarının temsilcileri de yer aldı. Alan temsilcileri, birkaç yıl öncesine kadar asgari ücretten fazla ödeme alırken 630 TL’de kaldıklarını belirterek, “2006’da devlet okullarından öğretmen transfer ederdik. Fakat şimdiki ücretlerle ayakta kalmak mümkün değil” diye konuştular.
KOLEJLERDE KONTENJAN BOŞ KALDI
Eğitim istişare toplantısında sayıları hızlı artan özel okulların durumuna dikkat çekilerek yeni kriterlere ihtiyaç olduğu vurgulandı. İTO Eğitim Meslek Komitesi Başkanı Meclis Üyesi F. Nurullah Dal, “Beş yıl önce okul sayısı 6 bin civarındayken şimdi 12 bine ulaştı. Bu okulların öğrenci sayısı ise 650 binden 1 milyon 350 bine yükseldi. Ancak kontenjan 3 milyon 850 bin. Özel okullar özellikle son iki yılda velilerin gözünde çok değer kaybetti. Beş yıl önce yüzde 75 olan doluluk oranı yüzde 35’e düşmüş durumda. İmajı düzeltecek çalışmalar yapmamız lazım. Diğer özel okul açma ruhsatı için sektöre uygun kriterler belirlenmeli. Mevcut okullarla yeni açılacakların teminatı farklı olmalı” şeklinde konuştu. Dal ayrıca “Okullara da KDV indirimi olmalı, teşvik sistemi geliştirilmeli” şeklindeki talepleri dile getirdi.
ÖZEL OKULLARA HAMİLİK TALEBİ
Özel Okullar Birliği Başkanı Hami Koç, özel eğitim kurumları için de hamilik uygulaması talebini dile getirdi. İTO’nun resmi meslek liseleri için yürüttüğü hamilik projesinin sektörler ve kurumlar için faydasına dikkat çeken Koç, benzeri bir uygulamanın özel okullar için de başlatılabileceğini kaydetti. Koç ayrıca, “Yurt dışında olduğu gibi okulların açılması ve mevcut okullar ile ilgili akreditasyon kurumu oluşturulabilir. Bu kurum sektör temsilcilerinden ve eğitimcilerden oluşabilir” dedi.
İstişare toplantısına MEB Okullar Daire Başkanı Murat Adalı, Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı, MEB İstanbul İl Müdürü Levent Yazıcı, TOBB Eğitim Meclis BaşkanıYusuf Ekinci, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz da katıldı.
04 Mart 2020 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı