Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Resim Müzesi, restorasyon çalışmalarının ardından geçtiğimiz günlerde yeniden sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Modern sergileme kriterlerine göre tefriş edilen müze, 11 bin metrekarelik kapalı alanda düzenlenen 34 salon ve 553 eserle kültür sanat hayatının yeni merkezi olmaya aday. Resim Müzesi koleksiyonu, Topkapı Sarayı depolarında muhafaza edilen tabloların Milli Saraylar envanterine dahil edilmesiyle daha da zenginleşti. Topkapı Sarayı’ndan Resim Müzesi’ne nakledilen tabloların restorasyonuna yönelik atölye kuruldu. Eserlerin restorasyon öncesi, aşamaları ve restorasyon sonrası durumları belgelendi. Çalışmalar kapsamında Tablo Restorasyon Atölyesi 199, Altın Varak Atölyesi 104, Cilt ve Kağıt Restorasyon Atölyesi 34 eseri kültür hayatına kazandırdı.
İLK KEZ MÜZEDE!
Resim Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak eserlerle ilgili bir kitap da hazırlandı. Müzeyi, tematik bölümlerini ve eserleri tanıtan kitap, ziyaretçiler için rehber niteliği taşıyor. Birbirinden değerli eserler ziyaretçileri selamlarken onlardan biri özellikle dikkatleri çekiyor. O da hiç şüphesiz ‘Çölde Av’ tablosu…
Yakın bir geçmişe kadar Yeniköy’deki Sait Halim Paşa Yalısı’nda yer alan ve Türkiye’nin en büyük oryantalist tablosu olarak da bilinen ‘Çölde Av’, bulunduğu yerden çok titiz bir şekilde Resim Müzesi’ne taşındı. Böylelikle devasa tablo ilk defa müze ortamında ziyaretçiyle buluşuyor.
DÜNYANIN SAYILI ESERİ
Fransız ressam Félix-Auguste Clément’in imzasını taşıyan ‘Çölde Av’ tablosu, çerçevesi dahil 4.62 x 7.75 santimetrelik boyutuyla Türkiye’nin en büyük oryantalist tablosu olarak kabul ediliyor. 35 metrekarelik boyutuyla dünyanın sayılı eserlerinden biri sayılan 1865 tarihli tabloda, Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın da yer aldığı 13 kişilik bir avcı grubunun, çölde ceylan avı sonrası dinlenmesi ve avla meşgul olmasının yansıtıldığı kaydediliyor.
ÇOK BADİRELER ATLATTI
‘Çölde Av’ tablosu, Resim Müzesi’nden önce boğazın en güzel yalılarından Sait Halim Paşa Yalısı’ndaydı. Kavalalı Mehmed Ali Paşa torunu olan Said Halim Paşa’nın adıyla bilinirliği artan yalı, tarihi süreçte birçok yangın, yağma ve talan gibi talihsizlikler yaşadı. Ancak bütün bunlara rağmen ‘Çölde Av’ tablosu, varlığını korudu ve günümüze ulaşabildi. Söz konusu yalıda ilk monte edildiği yerde yıllarca duran tablo, bugüne kadar yangın, baskın, restorasyon gibi geçirdiği birçok badireyi zarar görmeden atlatmasıyla ‘efsunlu’ olarak da nitelendiriliyor. Şimdi de Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın emin ellerinde yeniden halkla buluştuğuna göre efsunu devam ediyor. Efsunlu yönüne bir ekleme de uzmanlardan geliyor: ”Her felakete rağmen sapasağlam kalmasının yanında at resmine dikkat ederseniz odanın hangi tarafında olursanız olun bakışlarıyla sizi takip ettiğini görüyorsunuz. Bu da tablonun diğer efsunlu yanı.”
PAZARTESİ HARİÇ HER GÜN ZİYARETE AÇIK
Resim Müzesi’nin 16. ila 20. yüzyılı kapsayan koleksiyonu; padişah portreleri, tarihi konulu kompozisyonlar, oryantalist eserler, doğa ve kent görünümleri ile natürmortlar gibi pek çok konuyu içeriyor. Koleksiyon, Konstantin Kapıdağlı, Rupen Manas, Stanislaw Chlebowski, Fausto Zonaro, Ivan Konstantinoviç Ayvazovski, Pierre Desire Guillemet, Eugene Fromentin, Stefano Ussi, Felix-Auguste Clement, Şeker Ahmed Paşa, Osman Hamdi Bey, Şevket Dağ ve Abdülmecid Efendi gibi ressamların eserlerini barındırıyor. Müze, Osmanlı saray resminin tek temsilcisi olması bakımından da ayrı bir önem taşıyor. Efsunlu tablo dahil bütün bu nadide eserleri pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret mümkün.
UZMAN EKİPLER TAŞIDI, TİTİZLİKLE RESTORE EDİLDİ
Efsunlu tablonun Sait Halim Paşa Yalısı’ndan Resim Müzesi’ne taşınmasını, uzman bir ekip titiz bir çalışmayla gerçekleştirdi. Büyük boyutlu tablonun rulo şeklinde hasarsız taşınması için özel makara sistemi geliştirildi ve ahşap sandık üretildi. Boyalar zarar görmesin diye de Japon kağıdıyla yüzeyinde bir koruma tabakası oluşturulan tarihi tablo, saraydaki yeni zeminine ustalıkla uygulandı. Açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
01 Şubat 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi