Salı, 05 Kasım, 2024
Kampanyaya ilk etapta 10’un üzerinde elektronik ticaret sitesi ve yer sağlayıcı katılarak destek verdi. Bazı e-ticaret siteleri KOBİ’lere yönelik vadelerini düşürürken, bazıları ise komisyon oranlarında indirime gitti.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dünya bir yandan koronavirüs salgını ile mücadele ederken, diğer yandan da hayatın bir parçası olan ticaretin devam etmesi için alternatif yolları kullanıyor. Türkiye ekonomisinin temel dinamiğini oluşturan KOBİ’ler, bu zor süreci en az hasarla atlatmak için e-ticarete daha çok yöneldi. Nitekim son bir ayda e-ticarete başlamak isteyen KOBİ sayısı yüzde 50 artış gösterdi. e-ticarete rağbeti gösteren bir başka önemli veri ise gıda, market, temizlik, dezenfektan, kitap, oyuncak, küçük ev aletleri ve çocuk tekstili kategorilerindeki e-ticaret sitelerinin satışlarının da yüzde 200 artması oldu.
KOMİSYON İNDİ
Ticaret Bakanlığı da ‘e-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız” kampanyasıyla e-ticarete yönelen KOBİ’lere yeni bir destek daha verdi. Kampanyaya ilk etapta 10’un üzerinde elektronik ticaret sitesi ve yer sağlayıcı katıldı. Bazı e-ticaret siteleri KOBİ’lere yönelik vadelerini düşürürken, bazıları ise komisyon oranlarında indirime gitti. Yine bu kapsamda e-ticaret sitelerinin bir kısmı KOBİ’lere istihdam sözü verirken, bir kısmı ise KOBİ’leri e-ticarete daha çok teşvik için özel paketler hazırladı.
KAMPANYA SÜRECİ
Kampanyanın başlama süreci hakkında bilgi veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, şöyle konuştu: “Pandeminin KOBİ’lerin ticari faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, bu dönemde e-ticaretin sağladığı imkanlardan en etkin şekilde faydalanmalarını mümkün kılmak ve istihdamlarını korumalarını teşvik etmek amacıyla bir kampanya başlattık. Bu kapsamda e-ticaret siteleriyle görüşmelerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Kampanyamıza e-ticaret sitelerinin yanı sıra paket yemek ve sanal market uygulamaları da dahil oldu.”
E-İHRACAT EĞİTİMİ
Diğer taraftan Ticaret Bakanlığı’nın KOBİ'ler için ihracat seferberliği dijital ortamda da devam ediyor. Ticaret Bakanlığı ve UPS firması arasında 2 Aralık 2019'da imzalanan protokolle başlatılan ve her ay iki ilde gerçekleştirilen ‘Export Akademi’ programı toplantıları, koronavirüs salgını mücadele tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapılıyor. Daha önce yalnızca kadın ve genç girişimcilere açık olan Export Akademi Programı'nda, tüm KOBİ’lerin ihracatçı olabilmeleri, küresel tedarik zincirlerinde yerlerini alabilmeleri ve özellikle e-ihracat süreçlerine katılabilmeleri hedefleniyor. İlk online eğitim 16 Nisan'da gerçekleştirildi. Eğitime, Türkiye çapında 300’e yakın girişimci katılım sağladı. Eğitimler, her ay elektronik ortamda tüm KOBİ’lere ücretsiz sunulmaya devam edecek. Export Akademi’de gümrüklemeden satış yöntemlerine, uygun paketlemeden ödeme sistemleri ve lojistik çözümlere, dijital pazarlamadan sanal pazarlar ve ihracata yönelik devlet desteklerine kadar her konuda eğitim veriliyor.
FACEBOOK’TA ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM
Salgın döneminde Ticaret Bakanlığı’nın önemli bir dijital hamlesi de Facebook ve TOBB işbirliğiyle gerçekleştirdiği KOBİ'lere yönelik çevrimiçi eğitim portalı oldu. Facebook'un Türkiye'deki ilk topluluk merkezi olan ‘Facebook İstasyon’un internet sitesi adresi üzerinden erişilebilen portalda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birtakım zorluklar yaşayan Türk firmalarına bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için tavsiyeler, dijital eğitimler, programlar ve kaynaklar yer alıyor. Portalda, Bakanlığın firmalara sağladığı desteklerin yanı sıra, ‘Facebook ile Öne Çıkın’, ‘Sınırları Aşan KOBİ'ler’ ve kadın girişimcilerin işletmelerini büyütmelerine yardımcı olan ‘She Means Business’ programları gibi KOBİ'lere yönelik çevrim içi eğitimler bulunuyor. Proje kapsamında, ilk etapta KOBİ'lere yönelik programlar yer alıyor, fakat ikinci aşamada esnafa yönelik eğitimler de verilecek.
MİKRO E-İHRACATTA GÜMRÜK KOLAYLIĞI
Mevcutmevzuat çerçevesinde mikro e-ihracat yapan KOBİ’lere gümrük süreçlerini hızlandıran ve maliyetlerini düşüren birtakım kolaylıklar sağlanmaya da devam ediliyor. Brüt ağırlığı 300 kilogramı ve değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen ürünler, standart ihracat işlemlerinden muaf tutuluyor. Bu sınıfa giren eşyalar Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) kullanılarak beyan edilebiliyor. ETGB’nin avantajı, beyanın gönderimin ertesi günü yapılabilmesi ve beyanname işlemlerinin gönderen şirketler yerine, akredite olmuş kargo firmaları tarafından gerçekleştirilmesi.
E-TİCARET SİTELERİNE ÜYELİK DESTEĞİ
e-ticarete yönelen KOBİ’lerin faydalanabileceği önemli bir destek de, 2017 yılında başlatılan ve halen devam eden ‘e-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği’ uygulaması. Ticaret Bakanlığı, onay verdiği ve projesi olan e-ticaret sitelerindeki üyelik giderlerinin yüzde 80’ini karşılıyor. Peki süreç nasıl işliyor? KOBİ, üyesi olmak istediği onaylı e-ticaret sitesini seçiyor. Ardından üyesi olduğu ihracatçı birliği, ticaret odası veya sanayi odası gibi bir işbirliği kuruluşuna yazılı müracaatını yapıyor ve işbirliği kuruluşunun oluşturacağı en az 250 şirketlik gruba dahil oluyor. Toplu üyeliği işbirliği kuruluşu gerçekleştiriyor. KOBİ, bir e-ticaret sitesi için 3 yıl süresince, her yıl 2 bin dolara kadar destek alabiliyor. Ayrıca farklı tiplerden istediği kadar e-ticaret projesine dahil olabiliyor.
06 Mayıs 2020 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı