Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Avdagiç, “Yerli ve milli pazaryerlerini mutlaka oluşturma konusunda çalışma yapmamız lazım. Yabancı sermayeli pazaryerlerine karşı değiliz” dedi.
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılında E-Ticaret ve E-İhracat Semineri’, İTO Merkez Bina’da gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bir taraftan yurt içi elektronik ticareti geliştirmeye çalışırken, Türkiye’nin bekası için de sınır aşan e-ticaretin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Devletin de bu konuyu gündeme alarak yeni bir daire başkanlığı oluşturduğunu hatırlatan Avdagiç, “Türkiye’de doğrudan sınır aşan e-ticaret yapan firmaların önü açılmalı. İkinci olarak da yerli ve milli pazaryerlerini oluşturma konusunda mutlaka çalışma yapmalıyız. Yabancı sermayeli pazaryerlerine karşı değiliz. Rekabetin daha makul bir noktaya gelmesi ve daha uzun vadeli beka ile ilgili bir sıkıntı olmaması için bu süreci hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.
Başkan Avdagiç, Türkiye’de toplam e-ihracatın yüzde 30’unun İstanbul’dan yapıldığını dile getirerek, “Özellikle kurye gümrüğünün kurulması için Ticaret Bakanlığı ile çalışıyoruz. Kurye gümrüğünün kurulması çok önemli. Bu, Batılı ülkelerin de problemi” dedi.
DİJİTAL ANADOLU’YU KURALIM
Avdagiç, ülke olarak, son 3 yıl içinde e-ticarette katlanarak artan bir başarıya imza atıldığını belirterek, pandeminin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretimden tüketime dijital ekonominin yerleşmesini sağladığını ifade etti. Türkiye’de 2023’ün ilk 6 ayında e-ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 109.7’lik artışla 652.7 milyar liraya ulaştığını söyleyen Avdagiç, şu bilgileri verdi: “2023 yılının ilk 6 ayında perakende e-ticaret hacmi, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 119’luk artışla 390 milyar TL oldu. 2023 rakamlarına göre; e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 37.9’u İstanbul’da; yüzde 9.2’si Ankara’da. Birkaç yıl öncesiyle kıyaslandığında e-ticaret tüm yurtta hızla yaygınlaşıyor. Ama Anadolu illerinde e-ticaret gelişmekle birlikte arzu ettiğimiz oranda değil. O halde ‘dijital Türkiye’yi gerçekleştirmemiz için ‘dijital Anadolu’yu kurmamız ve kurgulamamız gerekiyor.”
YENİDEN BAŞLAMALIYIZ
Şekib Avdagiç, e-ihracat ile e-ithalat oranının yüzde 4-4.5 aralığında olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Yani her biri için yaklaşık 30-35 milyar lira. Bunu mutlaka artırmamız gerekiyor. Bu rakam, maalesef yeterli değil. Kısa sürede 500 milyar dolarlık, ardından da Türkiye Yüzyılı’na yaraşır 1 trilyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istiyorsak; kamu ve reel sektöre, hepimize görev düşüyor. Tıpkı 1980’lerde yaptığımız gibi Anadolu’nun her köşesinde, her ilinde ‘İhracat Nasıl Yapılır?’, ‘Nasıl İhracatçı Olunur?’ seminerlerini yeniden başlatmalıyız.”
DOĞRU STRATEJİ VE YETERLİ PLANLAMA
İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ise hem üretim hem de tüketim kesimi tarafından hızla benimsenen ve gelişen e-ticaretin yeni ekonominin temel yapılarından biri haline geldiğini söyledi. Kopuz, dijital dönüşümün küresel pazarlara erişim sağlama ve işletmelerin büyümesini hızlandırma potansiyeli sunduğunu belirterek, “Dijital dönüşüm, doğru stratejiler ve yeterli planlama ile işletmeler için büyüme ve kâr fırsatı oluşturdu. Küresel satışların yaklaşık 5’te 1’ini e-ticaret oluşturuyor” dedi.
E-İHRACAT TRENİNİ KAÇIRMAYIN
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-ihracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal da ‘Yeni nesil e-ihracat teşvikleri: Nedir, kimler faydalanabilir?’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Önal, verileri analiz etmeyi sağladığı için yapay zekanın kullanılması gerektiğini söyledi. e-ihracatın uçuşa geçtiğinden bahseden Önal, şu anki trendin pazaryeri olduğunu belirtti.
e-ihracat ve e-ticaretin bu işin son treni olduğuna dikkat çeken Önal, “Dijitalleşme sürecini kaçırmamalıyız. Her birinizin e-ihracat trenine binmesi lazım. Sanayi 5’i konuşalım. 5G’yi değil, 6G’yi konuşmamız lazım” dedi.
SEKTÖR BAŞKANLARININ PENCERESİNDEN
HER YIL 20 ÜLKEYE ZİYARET
Talha Özger-Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı: e-ticarete daha fazla yönelmeye başladık. Yılda 20 ülkeye ziyaret gerçekleştiriyoruz. e-ticaret pandemide yüzde 5 iken, pandemi sonrası yüzde 20’lere çıktı. Bu rakam Çin, ABD ve Birleşik Krallık’ta yüzde 30’a yükseldi. Bizim de bu pazarlara adapte olmamız lazım. Gelişen pazarlarda yerlerimizi alıp, ihracat tarafında da yerli markalarımızla çalışmalar yapmalıyız.
OYUNU KURALINA GÖRE OYNAYIN
Mesut Öksüz-Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı: Ticarette zaman ve mekan sınırı kalmadı. Oyunu kuralına göre oynayınca dünya devi haline gelebiliyorsunuz. Ülkemizde her 4 şirketten biri e-ticaret yapıyor. Made in Türkiye imajının artmasıyla ürünlerimizin tüm dünyaya hızla yayılacağından hiç şüphemiz yok. Alım heyetleriyle dünyadan önemli alıcıları ürünlerimizle buluşturuyoruz. 10 yıl içinde bu topraklardan milyarlık daha çok şirket çıkacak.
REKABETİN ANAHTARI DİJİTALLEŞME
Ozan Acar-TOBB Türkiye E-Ticaret Meclis Başkanı: Rekabetin en önemli anahtarı, dijitalleşme olarak ortaya çıkıyor. Yüz yıllık bir şirket bile olsanız dijitalleşemediğiniz takdirde 5-10 yıllık şirketlerin gerisinde kalıyorsunuz. e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı perakendede yüzde 12. Bu oran, batıda yüzde 20, Asya’da yüzde 30. e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını yüzde 10’a çıkarmak istiyoruz. Türkiye’nin dijitalleşme üzerindeki vergi yükü çok fazla.
ÇEYİZ GÜNÜ İLAN EDELİM
Murat Kolbaşı-TOBB Türkiye Züccaciciye Meclis Başkanı: Üretim ve alt yapısı çok güçlü bir ülkeyiz. Verilecek desteklerle daha ileri gidebiliriz. Öne çıkıp e- ticarette yerimizi almaya çalışıyoruz. Ama gidecek çok yer ve alan var. Çin’deki verilere göre; bu yıl dünya genelinde 11.11 Bekarlar Günü indirimleriyle 156 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu. Çinliler’in nasıl 11.11’i varsa biz de 8.8 tarihini ‘çeyiz günü’ ilan edip dünyaya yayalım.
4 OTURUMDA E-TİCARET
İADE SÜREÇLERİ VE ÖDEME
Hasan Önal’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘e-ihracat konsorsiyumu’ başlıklı seminere; Mega Merchant Kurucu CEO’su Yaman Alpata, Asır Group Kategori Yöneticisi Oğuzhan Kantarcı, Exporgin CEO’su Mehmet Erdemi ve Biggbrands Genel Müdürü Derya Şendil katıldı. Seminerde; iade süreçleri, ödeme, sürdürebilirlik ve kârlılık konuları konuşuldu.
E-TİCARETTE BAŞARI
Murat Kolbaşı’nın moderatörlüğünde ‘e-ticarette başarılı olmanın yöntemleri’ başlıklı seminere, Taç Ev ve Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir, Kütahya Porselen Dijitalleşme, İş Geliştirme ve İnovasyon Direktörü Umut Soykan, Teknosa Dijital Ticaret ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Emre Kurtoğlu ve MediaMark Türkiye Küçük Ev Aletleri ve GSM Grup Müdürü Tacettin Sertdemir katıldı. İhracatta e-ticaretin önemi, yapay zekanın etkisi ve müşteri kitlesi konuları ele alındı.
DÜNYADAKİ TRENDLER
TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Müdürü Ayşe Çelebi Doğan’ın moderatörlüğündeki ‘e-ticaretin dünü, bugünü, yarını’ başlıklı seminerde; Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil, Hepsiburada Kategori Grup Başkanı Yalkın Tütüncüoğlu, N11 Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Örpen Koçak ve Elektronik Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay yer aldı. Dünyadaki trendler, tüketici davranışları, öncelik ve hız konuları konuşuldu.
MARKAYA YATIRIM
TOBB Türkiye E-Ticaret Meclis Danışmanı Adnan Akgün’ün moderatörlüğünü yaptığı ‘e-ticarette kargolama ve ödeme sistemleri süreçleri’ başlıklı seminerde; DHL Türkiye E-Ticaret İş Geliştirme Müdürü Selçuk Utku, İyzico Satış ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Akif Sezer ve İedasoft Yazılım CEO’su Seyhun R. Özkara konuştu. Pazaryerleri, markaya yatırım, depolama ve lojistik ele alındı.
27 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma