Cuma, 22 Kasım, 2024
CEYHUN KUBURLU
Dünyanın en değerli şirketleri, teknoloji sektöründe faaliyet gösteriyor. Google, Apple, Microsoft, Amazon ve diğerleri… Dünyadaki akıma Türk merkezli şirketler de ayak uyduruyor.
e-ticaret alanında faaliyet gösteren Türkiyeli şirketler, bugün milyarlarca dolarlık değerleme ile dikkatleri üzerine çekiyor. En son ABD’de teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq borsasında halka açılan Hepsiburada.com, 3.9 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Trendyol ise nisan ayında 10 milyar dolarlık değerlemeyi geçmeyi başardı. Önce unicorn olan ve daha sonra milyarlarca dolarlık değerlemeye ulaşan iki şirket, bugün dünya devleri ile yarışıyor.
250 MİLYAR TL’Yİ AŞTI
Pandemiyle birlikte tüketicilerin alışveriş davranışları değişerek, online alışverişe ve online işlemlere geçiş hızlandı. 2020’de bir rekora imza atan e-ticaret pazarı, Türkiye’de yüzde 85 oranında büyüyerek, 250 milyar liralık hacme ulaştı. Yılın lider online alışveriş kategorisi süpermarket oldu. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre pandemi döneminde online market alışverişi beş kat arttı. Taze ve soğuk zincir gıda alışverişi, e-ticaretin yükselen yıldızları oldu.
Yaş skalası olarak bakıldığında eskiden online alışverişi 45 yaş altındaki kişilerin tercih ettiği gibi bir algı vardı. Bugün ise bu skala 18-70 yaş arası olarak değişti. Ortalama sepet tutarları kartlı işlemler için 178.8 TL, havale, EFT ve diğer ödemeler için 63.2 TL ve kapıda ödeme için 70.6 TL oldu. En çok online alışveriş yapılan iller sıralaması ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Konya olarak gerçekleşti.
KOBİ’LERİ BÜYÜTÜYORLAR
Pandemi tedbirlerinin getirdiği fiziki kısıtlamaları aşıp dijital alanda yatırım yapan, satış ve hizmetlerini e-ticaret üzerinden gerçekleştiren küçük, büyük ölçekli her kuruluş kazandı. Bu süreçte hem fiziksel hem de online satış yapan KOBİ’lerin yüzde 63’ü, fiziksel kanallardaki sıkıntılar sebebiyle ciro düşüşü yaşadı. Dolayısıyla dijital kanalda satışları olmasaydı bu KOBİ’lerin yaklaşık yarısı için ciro düşüşü yüzde 50 daha fazla olacaktı.
Bu yıl e-ticaret yapan KOBİ sayısı 69 binden 100 bine yükseldi. Türkiye’de toplamda 68 bin 457 işletme e-ticaret faaliyeti yürütüyor.
Sektörün yoğunluğunu taşımakta zorluk çekmeye başlayan kargo şirketleri, yeni iş modelleri ve büyüyen altyapıları ile hizmet vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl karşılaşılan lojistik ve kargo sorunları bu yıl yaşanmadı. Sektör, bu yıl indirim ve kampanya dönemlerinde daha hazırlıklı olarak ilerledi. Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde kargo şirketleri çalıştı ve siparişler planlı bir şekilde tüketicilere ulaştırıldı.
AYDA 22 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR
Türkiye’de e-ticaret sektörü deyince akla ilk gelen markalardan biri Hepsiburada.com. Temmuz ayında Nasdaq borsasında halka arzı gerçekleştirilen Hepsiburada, 3.9 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Hisse başına 12 dolar fiyatlandırma ile halka arz edilen şirket, ilk günden hisse fiyatlarını yüzde 12 artırarak 13.43 dolara taşıdı. 1998 yılında kurulan Hepsiburada.com, 600 binden fazla ürünle ve ayda 22 milyon ziyaretle çok sayıda kategori barındıran bir e-ticaret sitesi ve Türkiye’deki en büyük internet işletmesi.
TAM BİR PAZAR YERİ
Türkiye’deki önemli markalardan biri olan Trendyol da dünyanın önde gelen e-ticaret platformları arasına girmeyi başardı. Bugün 10 milyar doların üzerindeki değerlemesiyle dikkat çeken Trendyol, milyonlarca müşterinin ihtiyaçlarını karşıladığı bir e-ticaret platformu olmanın ötesinde, işletmelerin ticaretini dijitalde sürdürdüğü büyük bir pazaryeri. Trendyol ile çalışan birçok işletme ve girişimci, Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilere ulaşabiliyor. Platform; üretimi, üreticiyi, esnafı ve KOBİ’yi desteklerken istihdama da katkı sağlıyor. Ayrıca tüm ödemeleri dijital yöntemlerle gerçekleştirerek kayıtlı ekonomiye geçişi de hızlandırıyor.
12 Temmuz 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe