Türkiye’nin yurtiçi e-ticaret konusunda hızlı bir gelişme kaydettiğini ve başarılı bir noktaya geldiğini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Ancak bundan sonra sınır aşan e-ticaret konusunu yani e-ihracatı öncelikli hedef olarak ele almamız gerekiyor” dedi.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) koronavirüs salgını öncesi dönemde yoğun ilgi gören e-ticaret eğitim seminerlerine online olarak devam ediyor. ‘Covid-19 Sonrası E-İhracata Destek Webinar’ı, İTO'nun youtube kanalından canlı olarak gerçekleştirildi. Online seminerin açılış konuşmasında küresel salgının birçok alışkanlıkları değiştirdiğini söyleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Sadece üretim alışkanlıkları değil, 21. yüzyıl sonrasını da değiştirecek bir dönemin başlangıcındayız.

Dijitalleşmenin tüm sektörlerde bu kadar hızlı yayılmasının beklenmediği bir dönemi yaşıyoruz. Açıkçası pandemi sayesinde bu gerçekleşti. Bugüne kadar dünya, global bir köy diye tabir edilmişti. Pandemiyle birlikte dünya büyük bir karantina köyüne dönüştü. Bu süreci doğru okumak ve aşmak için gerekli tedbirleri hep beraber belirlemek gerekiyor” dedi.

GEOMETRİK BÜYÜME

Küresel salgın sürecinin olumsuz etkilerinin yanında yeni fırsatları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Avdagiç, “Bu salgında en önemli fırsat e-ticaret açısından ortaya çıktı. Burada eğilimler öngörülerin de ötesinde artmaya başladı. 2019 yılında Türkiye yüzde 39’luk büyüme ve 83.1 milyar liralık hacimle e-ticarette hızlı ve etkili bir büyüme gerçekleştirdi. Mart ve nisan ayına gelindiğinde rakamlar salgının etkisiyle artık aritmetik olarak artmadı, geometrik olarak arttı diyebiliriz. Kredi kartıyla internet üzerinden yapılan alışverişlerde ciddi bir artış oldu. Mayıs başı itibariyle kredi kartıyla yapılan alışverişlerin yüzde 32’sinin internet üzerinden, yüzde 6’sı da telefonla yapıldı. Dolaysıyla kredi kartı harcamalarının yüzde 40’a yakınının e-ticarette yapıldığını görüyoruz” diye konuştu.

ÖNCELİK E-İHRACAT OLACAK

e-ticaretle uğraşan şirketlerin bu kadar büyük bir ilave talebi karşılamak konusunda hazırlıklı olmalarının da olumlu olduğunu vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti: “Piyasanın önemli oyuncularından biri, 7 yılda bekledikleri tüketici alışkanlıkları değişikliğini, 7 haftada gördüklerini aktardı. Hakikaten son 7 haftada e-ticarette çok önemli gelişmeler gördük. Türkiye, yurtiçi e-ticaret konusunda başarılı ve gerçekten iyi bir noktada. Ancak bundan sonra sınır aşan e-ticaret konusunu yani e-ihracatı öncelikli hedef olarak ele almamız gerekiyor. Bu B2B de olabilir, B2C de olabilir. İşletmelerin hem global oyuncuların sisteminde mağaza açarak hem de kendi veya müşterek kanallarını oluşturarak bu işi yapabiliyor olmaları lazım. Türkiye’deki üreticilerin hedefi hem mevcut sistemlere adapte olmak hem de kendi sistemini kurmak olmalı.”

AVANTAJLI İHRAÇ ÜRÜNLERİ

Online seminerde, Portiga İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Uzmanı Enes Bahadır’ın moderatörlüğünde AliEkspress Türkiye Ülke Müdürü Yaman Alpata ile AliEkspress Türkiye Resmi Eğitmeni Fehmi Darbay sunum yaptı. Pazarlama, lojistik ve ödeme sistemleri konularının e-ihracatın istenilen yerlere gelmesinde çok önemli olduğunu belirten Yaman Alpata, “e-ihracatçılar için diğer bir konu ne satarız ve nereye satarız? Türkiye’den kadın ve erkek giyim, ayakkabı, aksesuar, ev tekstili ve dekorasyonda çok başarılı satıcılarımız olduğunu görüyoruz; dünyada ilk beşe giriyorlar. Gelişen kategoriler de var: Sağlık ve güzellik ürünleri, bebek giyim, oyuncak, yapı market ve hırdavat ürünleri, spor malzemeleri, oto ve motor aksesuarı. Bu alanlarda da Türk satıcıların e-pazaryerinde ürün ve mağaza sayısını artırarak hızlı bir şekilde yukarılara tırmandıklarını görüyoruz” diye konuştu.

TÜRK ÜRÜNLERİ HANGİ PAZARLARDA ÇOK SATIYOR?

e-ihracat pazarları konusunda da bilgi veren AliEkspress Türkiye Ülke Müdürü Yaman Alpata, şunları söyledi: “Rusya, İspanya ve Fransa hızlı büyüyen ve Türk ürünlerine rağbetin çok olduğu e-ticaret pazarları. Bunun dışında Türk ürünlerine Ortadoğu ülkelerinde rağbet var. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail de Türk satıcıların en çok satış yaptığı ülkelerin başında geliyor. Almanya ve Hollanda, Türk gurbetçi nüfusun yoğun olduğu ülkeler. Buralarda da gurbetçilerimiz Türk ürünlerine rağbet gösteriyor. ABD ve İngiltere de ciddi bir potansiyel teşkil ediyor. Enteresan bir pazar daha var. Brezilya, Şili, Kolombiya gibi Latin Amerika ülkelerinde Türk ürünlerine rağbet var. Türkiye’nin dizi ihracatı sayesinde Türk kültürü ve Türk markaları buralarda çok yakından tanınıyor. Bu bilinirlik sayesinde Türk satıcıları Latin Amerika ülkelerinde başarılı olup ürün sevkiyatı yapabiliyorlar.”

MİKRO İHRACATTA GÜMRÜK MUAFİYETİ

KOBİ’lere e-ticaret konusunda tavsiyelerde bulunan AliEkspress Türkiye Resmi Eğitmeni Fehmi Darbay, şöyle konuştu: “KOBİ’lere öncelikle e-pazaryerleri üzerinden e-ticarete girmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü pazaryerlerinde hazır bir müşteri kitlesi var. Ayrıca Türkiye dışında büyük bir global pazar var ve orada da iş yapabiliyorsunuz. Mikro ihracat konusunda devlet KOBİ’lerin önünü açmış durumda. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) kullanılarak, ağırlığı 300 kilogramı ve değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen ürünler standart ihracat işlemlerinden muaf tutuluyor. Yani KDV ve gümrük yok. Türk KOBİ’leri e-ihracat konusunda cesur olsunlar, ürünlerine talep var. Devlet lojistik maliyeti konusunda da destek verirse hacim önemli ölçüde artar. KOBİ’lere diğer başka bir tavsiyem de ürün görselleri. Global satıcılar ürünlerinin görsellerine inanılmaz önem veriyor. Online ortamda bir nevi fotoğraflar satıyor. Firmalar görsel anlamda da ürüne emek verirlerse başarıları artar.”

PTT ÜZERİNDEN İHRACAT İMKANI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Karadeniz Stratejik Araştırma Merkezi (KASAM) tarafından gerçekleştirilen online toplantıda da e-ticaret konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin yurtiçi e-ticaret noktasında bir sıkıntısı olmadığını belirten Avdagiç, “Yurt içinde e-ticaretin bir kısmı yabancı sermayenin eline geçmiş olsa bile bu noktada belli bir yere geldik. Artık bizim sınır aşan e-ticaret için kafa yormamız lazım” diye konuştu. Şu anda PTT’nin bu alanda bir çalışması olduğunu ve belli coğrafyalarda, özellikle Afrika’da başarı elde ettiklerini anlatan Avdagiç, “Ancak kendilerini yeteri kadar duyuramadıklarını görüyorum” dedi. Önümüzdeki dönemde sınır ötesi e-ticaret noktasında mutlaka bir yere varmamız gerektiğinin altını çizen Şekib Avdagiç, “Elektronik ticaret artık daha fazla önem kazanacak. Son dönemde e-ticarette kolonya satışları yüzde 1000 arttı. Maya satışları yüzde 400 yükseldi. Elektronik cihaz satışları da yüzde 700 arttı. Bazı ürünlerde çok hızlı artış var” dedi.

18 Mayıs 2020 Pazartesi

Etiketler : Sektörel