tatil-sepeti
tatil-sepeti

e-ticarette Ramazan bereketi

Giriş: 10.06.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Ramazan ayının bereketi e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlere de yansıdı.
e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş, diğer aylara göre ortalama yüzde 30 artarken, alışverişin pik yaptığı saatlerin iftar ve sahur arası olduğu kaydedildi. İftar ve sahur saatleri arasındaki online alışverişlerin bir önceki aya kıyasla 5 kat artması ayrıca dikkat çekti. Erkeklerin çoğunlukla sahur saatlerinde, kadınların ise çoğunlukla gündüz saatlerinde e-ticaret sitelerinden alışveriş yapması da yine önemli bir detay oldu.

KOLAYLIĞIN ETKİSİ

Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan, Ramazan ayında e-ticarette yaşanan alışveriş yoğunluğunun sebeplerini şöyle değerlendirdi: “Bu dönemde, özellikle gelişen teknoloji, güvenin artması ve değişen alışkanlıklarla e-ticarete oldukça yoğun ilgi oluyor. Ramazan’da artan misafir ağırlama, mükellef sofralar kurma telaşı müşterileri zaman ve fiyat açısından cazip olan e-ticarete yönlendirdi. Tüketiciler ihtiyaç duydukları tüm ürünlere tek bir platform üzerinden ulaştı ve zahmetsiz alışveriş yapmanın tadını çıkardı. Biz de müşterilerimizin Ramazan sofralarını daha ekonomik bir şekilde kurabilmeleri için Ramazan’a özel kampanya yaptık. Aynı zamanda, müşterilerimize farklı bütçe ve yeme alışkanlıklarına yönelik 5 farklı Ramazan kolisi seçeneği sunduk. Müşterilerimiz özellikle Ramazan’daki temel ihtiyaçlarını toplu olarak; taşıma ve market market dolaşma zahmetine girmeden temin etmenin kolaylığını yaşadı.
Bu nedenlerle artık tüketicilerin ihtiyaçlarını e-ticaretten karşılama oranlarının artışta olduğunu düşünüyorum.”

TÜKETİCİ ORTALAMALARI

Avantajix’in verilerine göre, sahur saatlerinde online alışveriş yoğunluğu, önceki dönemlerin 5 katına kadar çıktı. Bu saatlerdeki müşterilerin yüzde 80’ini 25-35 yaşlarındaki çalışan ya da 55 yaş üstü emekli erkekler oluşturdu.
Erkek müşterilerin sahur saatlerindeki alışverişlerinde, fırsat sitelerinden iftar rezervasyonları, kitap, giyim-kuşam, elektronik ürünler en çok para harcanan kalemler olarak dikkati çekiyor.

KADINLARIN GÜNDÜZ ALIŞVERİŞİ

Erkeklerin online alışverişte ortalama sepet değeri 210 lira oldu. Kadınların çok büyük bir çoğunluğu ise Ramazan ayındaki online alışverişlerini gündüz saatlerinde yaptı. Her 10 kadından sadece 1’i sahur saatlerinde alışverişe vakit ayırdı. Kadınlar, ağırlıklı olarak kahve-çay türleri, sıvı yağ, tuz-şeker-baharat, gurme ürünleri, çamaşır, temizlik ve bulaşık deterjanları, bebek bezi, giyim, kozmetik ürünler ve çocuk maması ile küçük ev aletlerini satın aldı. Kadınların alışveriş sepetlerinin ortalaması ise 150 lira oldu.

FIRSAT SİTELERİNİN EN YOĞUN DÖNEMİ

Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, Ramazan ayında fırsat sitelerine olan ilginin artmasına dikkat çekerek, “Fırsat sitelerinin en sevdiği ay Ramazan’dır. Çünkü yıllık cirolarının önemli bir bölümü iftar yemeklerinden ve bayram tatili rezervasyonlarından geliyor” dedi.

SAHUR SAATLERİNDEKİ YOĞUNLUĞUN SEBEBİ

GittiGidiyorPazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar, araştırma sonuçlarına göre sahurda alışveriş yapan her 10 kişiden 7’sinin uyanık kaldığı zamanı alışveriş yaparak değerlendirdiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Fedar, “Araştırmaya katılanların yüzde 30’u uykusu kaçtığı için alışveriş yaparak vakit geçirdiğini, yüzde 25’i de kampanyalardan yararlanmak istediğini söyledi. Ramazan ayında tüketiciler, sahur nedeniyle gece daha uzun süre uyanık kalıyor” dedi.

TEMEL TÜKETİM VE GIDA İLK SIRADA

Ramazan döneminde en fazla alışveriş yapan yaş grubunun 25-40 yaş arası olduğunu belirten Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan, en fazla tercih edilen ürünlerle ilgili şu bilgiyi verdi: “En fazla talep İstanbul’dan geldi. Onu sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Balıkesir, Hatay, Konya ve Adana takip etti. Ramazan’da en fazla alışveriş yapılan kategori, temel tüketim ve gıda grubu oldu; onu temizlik ürünleri takip etti. Gıda alışverişinde Ramazan gıda paketleri, peynir, zeytin, bal, reçel, bakliyat ürünleri, zeytinyağı, hazır kahve, Türk kahvesi, çay, hediyelik çikolata, şeker, hazır gıda ürünleri öne çıktı. Temizlik ürünlerinde ise bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı ve yumuşatıcısı, yüzey temizleyici, tuvalet kağıdı öne çıkan ürünler arasında yer aldı. Sağlık ve güzellik ürünleri arasında ise en çok ağız ve diş sağlığı ürünleri talep gördü. Kitaplar da Ramazan’da en fazla tercih edilen ürünlerin başında geldi.”