e-ticarette hız ve trend takibi kazandırıyor

Girişimcilerin ve mikro işletmelerin ilgisiyle hızla büyüyen e-ticaret, KOBİ’ler için de büyüme ve dış pazarlara açılma yolu oldu. e-ticaret uzmanları günümüzde hızlı açılabilen bir internet sitesinin ve tek sayfada ödeme yapma imkanının, ciroyu artırdığını söylüyor.

Giriş: 12.02.2024 - 10:20
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

 

Küçük işletmeler için dikkat çekici bir nokta da küresel e-ticaret platformlarında satış fırsatını yakalamak için trendleri izlemek gerektiği.  

 

HABER: ADEM ORHUN 

 

Genel ticaret içinde payı yüzde 20’ye ulaşan e-ticaret, her yıl daha fazla girişimciyi bu alana çekiyor. Milyonlarca tüketici de e-ticaret siteleri veya platformları üzerinden alışveriş yapıyor. Girişimcilerin yanı sıra mikro işletmeler ve KOBİ’ler, e-ticareti kullanarak hem yurt içinde büyüme hem de dünyaya açılma fırsatı buluyor. Konuya olan ilginin giderek arttığı ortamda İstanbul Ticaret Odası art arda seminerler düzenliyor. Bu kapsamda İTO’nun Eminönü’ndeki ana binasında ‘e-ticarette yeni trendler ve fırsatlar’ semineri düzenlendi. 

 

Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, 6 Şubat depremlerinde vefat edenlere rahmet diledi. Hazıroğlu, böyle felaketlere rağmen geride kalanların hayata devam ettiğini, üretimin, tüketimin ve ticaretin sürdüğünü hatırlattı. 

 

İTO’nun geçtiğimiz günlerde e-ihracat teşvikleri semineri düzenlediğini hatırlatan Hazıroğlu, bu seminerin de e-ticaret yapanlar için faydalı olacağını kaydetti.

 

Hazıroğlu, şöyle konuştu: “Ürünün teslimi, kargo hizmetlerinin kalitesi ve hızı, garanti koşulları, tüketici güveninin ve geri bildirimlerin sağlanabilmesi çok önemli. Bilhassa KOBİ’ler için önemli fırsatların olduğu sanal pazarlarda yol bulmak bazen zorlu olabiliyor. Dolayısıyla hukuki, teknik, finansal çözümlerde yol gösterici kişi ve kurumların varlığı çok kritik. Deneyimlerin ve bilginin paylaşılması, e-ticaretteki fırsatların daha iyi değerlendirilmesini sağlar.”

 

ALTYAPI VE HIZ

 

Seminerin ilk konuşmacısı İKAS Teknoloji İş Geliştirme Müdürü Umut Akgül, e-ticaret sitesi kurma ve e-ihracat konularındaki hizmetlerini anlattı, girişimcilerin sorularını cevapladı. Girişimcilerin e-ticaret sitesinde altyapılarının uygun olmamasının, fırsatları kaçırmalarına sebep olduğunu belirten Akgül, “Şayet altyapınız uygun değilse, bu işe yatırdığınız paranızın yüzde 10-15’ini masada bırakıyorsunuz demektir. Halbuki bu tür kayıpların önlenmesi ve fırsatların değerlendirilmesi için çözüm yolları var” dedi. 

 

Akgül, bazı örnekleri şu şekilde açıkladı: “Çok önemli bir konu, sitenizin açılış hızı. Şayet 2-3 saniyelik bir gecikme oluyorsa ziyaretçilerin yüzde 87’si alışverişten vazgeçiyor. Bunu önlemek mümkün. Ayrıca sayfanızda gezinip sepete ürün ekleyenlerin bir kısmı alışverişini tamamlamıyor. Yani sepeti bırakıyor. Onlara, sepeti hatırlatabilirsiniz. Sepet hatırlatma aracımız sayesinde ciroda yüzde 10.7 oranında artış elde ettik. Diğer bir konu, ödeme işleminin yapıldığı sayfa. Bu adım ne kadar sade ve kısa olursa o kadar iyi. Tek sayfada ödemeyi tamamlama imkanıyla ciroda yüzde 10 artış elde ettik.” 

 

EL YAPIMI ÜRÜNDE ETSY

 

Seminerde, Toolsy kurucusu Kerem Başali de Etsy üzerinden nasıl satış yapıldığını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Etsy’nin, endüstriyel ürünlerin değil, el yapımı veya kişiselleşmiş ürünlerin satılması için kurulmuş bir site olduğunu vurgulayan Başali, “Etsy’nin ana pazarı ABD. Amerikalılar’ın alışveriş alışkanlıkları Avrupalılar’dan farklı. O pazarda insanlar takdir etmeyi çok seviyor. Geri bildirim konusunda bonkörler. Bu durum müşteri memnuniyetini sağlamak konusunda daha özenli olmayı da gerektiriyor. Biz de Toolsy uygulamamızla site üzerinde farklı ve ayrıntılı araştırma imkanları sunuyoruz” dedi. Giriş seviyesi için en kolay yerlerden birinin Etsy olduğunu belirten Başali, “Yeni başlayanlara hızlı (Express) gönderim yollarını kullanmasını tavsiye ediyorum. Biraz tanındıktan, yorum ve puan aldıktan sonra kargo seçeneklerini duruma göre çeşitlendirmek daha uygun olur. Burada özellikle trendleri takip etmek işe yarıyor. Yani bir filmdeki objenin rengi olur, bir hareket olur, popüler olan konuları takip etmek gerekiyor. Ayrıca Etsy’nin reklam uygulamasını tavsiye ediyoruz. Tabii bura-da da reklam harcamanızı, dönüşleri verimli bir seviyeye getirdikten sonra dengede tutmanız lazım” diye konuştu. 

 

KURULUŞ VE YÜKÜMLÜLÜKLER

 

Seminerin üçüncü konuşmacısı Mükellef Satış Müdürü Yunus Uzel oldu. Uzel, e-ticaret ve e-ihracat amacıyla şirket kurma, banka hesabı açma ve hukuki konularda ihtiyaç duyulan hizmetleri ve çözümleri anlattı. ABD, Avrupa ve İngiltere pazarına açılmak isteyenler için önerilerini dile getiren Uzel, “ABD, liberal ekonomi, düşük gelire düşük vergi, çifte vergilendirmeyi önleme, serbest ticaret anlaşmalarıyla avantajlı. Avrupa ise hızlı şirket kuruluşu, gelişmiş startup ekonomisi, e-residency, lojistik avantajları, oturum izni konusunda imkanlara sahip” dedi.

 

Kuruluş ve hesap açılışlarının yanı sıra online muhasebe konusunda çözümleri olduğunu belirten Uzel, diğer birçok konuda da partnerleri üzerinden çözüm bulunabildiğini kaydetti.